Koude vorstperiode met strenge vorst opkomst

Een prachtige skidag komt ten einde, foto gisteren namiddag van Ella Meijer

Het is momenteel volop genieten in de Oostenrijkse Alpen. De grote sneeuwval ligt achter ons, het is niet zo koud, het lawinegevaar is niet meer verscherpt en skigebieden openen hun deuren weer volledig…

Toch neemt vandaag de bewolking snel toe en trekt vanavond een koufront van noord naar zuid over. Dat betekent dat het weer gaat sneeuwen. Vanavond en komende nacht valt boven de 800 meter weer 10 tot 20 centimeter sneeuw. Lokale uitschieters dit keer aan de zuidkant waar nog niet enorm veel sneeuw ligt. In de lagere delen begint de neerslag vooral in de vorm van regen. Uiteindelijk heeft het morgenochtend tot in alle dalen wel iets gesneeuwd. Morgen overdag is het achter het koufront koud met aanhoudende vorst. Gelukkig breekt de zon wel weer opnieuw door.

Het weekend verloopt vaker grijs dan zonnig. Het weer heeft een wat rustig maar kil karakter. Een zwak hogedrukgebied ligt boven Oostenrijk. Helaas te zwak om de bewolking volledig ´kapot´ te maken. Richting het Westen zien we lagedrukgebieden dichterbij komen. Maar deze systemen lijken meer en meer richting de Middellandse Zee te willen trekken. Gisteren was dit nog even de vraag (met ook nog een kansje op een nieuwe nordstau) maar vandaag is het wel zeker. Hierdoor ontstaat volgende week een typische winterse setting die voor veel kou in centraal Europa gaat zorgen.

Na het weekend verscherpt de kou. Op alle hoogtes vriest het maar de lucht wordt ook droger. Hierdoor wordt het wel mooi zonnig. De nachten brengen matige tot strenge vorst, op uitgebreide schaal -10 tot -20.

Medio volgende week komt dan de echte transportkou opgang. Een nog krachtiger lagedrukgebied is afgezakt richting de middelandse zee. Hierdoor ontstaat een nieuwe forse blokkade boven Europa. De stroming is retrograde en uit het koude Oosten. De temperatuur blijft dus op alle hoogtes dag en nacht (dik) onder nul. Het wordt erg koud. Ook wordt de lucht vochtiger waardoor er soms een stuifsneeuwbuitje valt. Het is koud en kil maar met veel zon zullen de condities op de pistes fantastisch zijn.

Kortom de komende dagen wordt het diep winters. De sneeuw hebben we al, maar nu is het de beurt aan de kou. Ook gaan we de zon veel zien, maar het is wel koud.

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...