Koude week met sneeuwval in de bergen

De zomer is voorlopig verdwenen uit Oostenrijk en we hebben te maken met een koele noordweststroming. Vandaag kan er al sneeuw in de bergen vallen, vanaf donderdag kan de sneeuw tot onder de 2000 meter vallen! Gelukkig zijn er ook mooie momenten, zoals de woensdag.

Vandaag is het in heel Oostenrijk zwaar bewolkt, alleen langs de oostgrens met Hongarije is nog een glimp van de zon mogelijk. Hier zien we ook nog de hoogste temperaturen, maximaal 24 of 25 graden. Elders verloopt de dag regenachtig met temperaturen veelal onder de 20 graden. In het westen kan er veel regen vallen, en vanaf 2600 tot 2200 meter valt er sneeuw. In de bergen is het dus vandaag winter, iets om rekening mee te houden. Op de Valluga bij St. Anton am Arlberg kan zomaar 25 of 30 centimeter sneeuw vallen.

Vanavond volgen er drogere momenten vanuit het westen, het oosten houdt het nog de hele avond flink regenachtig. Komende nacht wordt het overal droog en volgen er opklaringen. Het is een koude nacht met temperaturen tussen de 3 en 9 graden in de meeste dalen.

Morgen maar ook woensdag profiteren we in Oostenrijk van een zwakke uitloper van een hogedrukgebied op de oceaan. We bevinden ons dan tussen de twee ‘kou uitbraken’. Morgen zijn er nog vele wolkenvelden aanwezig maar het blijft wel droog. De temperatuur ligt in de dalen tussen de 18 en 22 graden. De nacht naar woensdag brengt brede opklaringen waardoor vorst aan de grond mogelijk is.

Woensdag kunnen we genieten van een prachtige nazomerdag. De zon schijnt na het oplossen van een eventuele mistbank van opkomst tot ondergang. De lucht is dan mooi blauw door de polaire lucht waar we ons nog altijd in bevinden. Een fantastische dag om in de zon te liggen maar helaas te fris voor het zwembad met 22 tot 24 graden.

Donderdag volgt de tweede golf met koude lucht. Dit keer gaat de sneeuwgrens verder zakken, tot 2000 meter en lager. In enkele modelberekeningen zien we sneeuwgrenzen van 1500 of 1600 meter. Dit is goed mogelijk. Dan wordt het even winters tot in de sommige hoge dalen. Exacte sneeuwhoeveelheden kunnen we nog niet noemen, maar het kaartje hierboven geeft al wel een goede indicatie.

Ook de langere termijn blijft aan de koele tot koude kant. Eventjes geen mooie nazomerperiode’s. Maar september is nog jong en er zullen vast nog mooie tijden komen.

Jeroen Elferink

Weerstation FANtastisch Oostenrijk live

Banner Chalethuren Oostenrijk

Turner Banner

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht