Koude winterinval met veel sneeuw opkomst?

Zo zien we Oostenrijk het liefst na een winterinval (archieffoto uit 2019, Jeroen Elferink)

Koude winterinval met veel sneeuw opkomst!?
Voor de korte termijn verwijzen we jullie vandaag even naar het weerbericht van gisteren. Aangezien het weerbeeld eentonig is met dagelijks zon of mist kan dat prima voor een keertje. Daarnaast is het medio november, een periode met relatief veel rust en zijn veel hotels met betriebsurlaub.


Op de langere termijn zien we namelijk interessante ontwikkelingen voor de winterliefhebbers. De kans op een winterinval stijgt namelijk. Het is nog een beetje model gefluister maar de weerkaarten laten een duidelijke trend zien vanaf eind deze week. Tot dit tijd domineert hogedruk met veel zon en mist, op 1500 meter stijgt de temperatuur zelfs nog even richting de 10 graden. Maar komend weekend gaat het stromingspatroon op de schop.

Hierboven zien we de weerkaart voor de nacht van vrijdag op zaterdag. Een lagedrukgebied zakt vanaf het noorden af richting de Middellandse Zee. Achter dit systeem wordt koude polaire lucht getransporteerd. Oostenrijk komt dus hoe dan ook in de koudere bovenstroom te liggen vanaf ongeveer zondag. Maar dan is het nog wel even de vraag of de overgang een actief weerfront bevat of niet. Het Europees model komt met een fors koufront gevolgd door neerslagstuwing aan de noordkant (nordstau). Het Amerikaans model komt echter met een drogere oplossing. Dit alles heeft met de exacte koers te maken, we hopen natuurlijk op het Europees model. Dan moet de koers wel wat meer over Oost Europa gaan.

Hierna volgen begin volgende week enkele rustigere dagen maar wel in de koude lucht met een hogedrukgebied ten noordoosten van Oostenrijk. Een gunstige positie voor transportkou en een verdere verscherping van de winterinval.

Echter wordt het eind volgende week spannend. Al meerdere weercomputers ondersteunen een dergelijke optie als hierboven. Met een hogedrukblokkade op de oceaan komt de weg vrij voor (zeer) koude lucht. Een klassieke winterinval maar dan al half november, en dat is echt heel vroeg. De laatste keer dat we dergelijke weerkaarten zagen was 28 jaar geleden. Namelijk november 1993 toen in de periode 18 tot 25 november het kwik op veel plaatsen al zakte naar -10 graden op 1500 meter hoogte. Nu komt GFS12 wel met een heel extreem scenario waarin het nog kouder is. Het is wel een teken dat het daadwerkelijk mogelijk is.

Tja dit zijn wel de weerkaarten waar we vaak in januari al jaloers van worden, laat staan dus in november

Opvallend is dat een dergelijke luchtdrukverdeling constant terug komt. Kortom gaan we een vroege koude winterinval beleven deze maand? De kansen zijn in ieder geval groot! We gaan het voor jullie volgen.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

In2sportbrands Winter banner Groot

Sneeuwkettingenwinkel.nl banner winter 2021 900x600

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...