Kouder en kans op sneeuw

WEERBERICHT: KOUDER EN KANS OP SNEEUW

Na een heerlijke week met veel zon komt er een beetje de klad in het weer. De bewolking neemt toe en in de loop van de week zal het gaan sneeuwen. Op de korte termijn zijn de berekeningen vrij duidelijk. Het wordt weer iets kouder maar na woensdag is er van alles mogelijk.

ZATERDAG:

Het is nog vrij zonnig. Met name in de ochtend kan de zon nogmaals uitbundig schijnen. In de loop van de dag neemt vanuit het noorden de (hoge)bewolking toe. De temperaturen liggen tussen de 7° en 14°c. De 14°c komen we tegen in het uiterste zuidoosten en in de buurt van Wenen. De wind stelt niet veel voor maar neemt in de loop van de middag wel een beetje toe uit het noorden. Ten noorden van Oostenrijk ligt ook veel koudere lucht op de loer. En die lucht is ook vochtiger van aard. Pas in de late avond zal die koudere lucht het land binnen stromen. Maar het blijft de hele dag droog.

ZONDAG:

Op de nadering van een zwak koufront uit het noordwesten neemt de bewolking steeds meer toe en kan het hier en daar gaan sneeuwen. Veel zal het niet zijn. De temperatuur doet een flinke stap terug en alleen in het uiterste zuidoosten is het nog mild. De sneeuwvalgrens ligt rond de 600 meter. De wind neemt toe uit het noordwesten.  Op 1500 meter in de vrije atmosfeer ligt de temperatuur rond -6°c en op de gletsjers vriest het streng. Er zullen geen grote hoeveelheden sneeuw gaan vallen.

MAANDAG EN VERDER:

Op maandag kan de sneeuw iets intensiveren.  De sneeuwvalgrens ligt tussen de 500 en 1000 meter. In het westen en zuiden ligt de sneeuwvalgrens iets hoger dan in het oosten.  De meeste sneeuw valt in de zuidelijke staten. Karinthië en de zuidelijk Stiermarken kunnen enige centimeters sneeuw krijgen. De wind is inmiddels gedraaid naar het westen. Op dinsdag wordt het dan weer iets droger maar loopt de temperatuur wel iets op. Na dinsdag is de voorspelling zeer onzeker. De grote weermodellen lopen enorm uit elkaar. Het Europese model is veel zachter dan het Amerikaanse model. Ook in de pluim zie je de bifurcatie. Sommige leden gaan voor een verdere verzachting maar de hoofdrun (meeste reken power) gaat wederom voor een koudere periode. Toch gaat het ensemble gemiddelde langzaam omhoog.  (de dikke rode lijn) Woensdag wordt voor de noordelijke Alpen wel een sneeuwdag maar de sneeuwvalgrens is een issue. De komende dagen zal dat wel uitkristaliseren.

Fijn weekend!

Ronaldo

Van den Berg Sport skischoen op maat

Summit Travel banner 2020 1000x600

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...