Kouder met sneeuw tot in vele dalen

Kouder met sneeuw tot in vele dalen. Het weer in Oostenrijk gaat op de schop. Eerder deze week was het overal nog best lekker weer maar daar komt verandering in. Het wordt wisselvalliger en met name ook kouder. Dat betekent dat er ook sneeuw gaat vallen in de ietwat hogere dalen want de vorstgrens daalt aanmerkelijk rond zo’n 1000 meter.

De sneeuw die in Oostenrijk gaat vallen wordt veroorzaakt door een stevige oceaanblokkade. Daardoor komt er een noordelijk stromingspatroon op gang die diverse storingen richting de Alpen stuwt. Met de wind uit het noorden is dat vaak een garantie dat de temperatuur flink omlaag duikt. In het najaar is de kans op een lage sneeuwgrens dan zeker aanwezig. En dat gaat dus ook nu gebeuren.

Vanuit het noordwesten neemt vandaag de bewolking toe en trekt er vanuit het noordwesten een regenstoring richting de Alpen. Het zuidoosten blijft het langst van de opklaringen genieten maar ook daar neemt de bewolking in de loop van de middag toe. In eerste instantie zal het overal gaan regenen, het eerst in Vorarlberg. Slecht boven de 2000 tot 2500 meter zal de regen overgaan in sneeuw. Maar in de loop van de avond nadert er een koufront en dan daalt de temperatuur aanmerkelijk. Als de zon inmiddels is ondergegaan zullen de eerste sneeuwvlokken gaan vallen rond de 1500 meter. In de loop van de nacht daalt de sneeuwvalgrens verder en als je zondagochtend wakker wordt is het in de meeste dalen wit want in de loop van de nacht van zaterdag op zondag daalt de SVG richting 800-1000 meter.

 

Zondag verloopt ronduit wisselvallig. De sneeuwgrens is inmiddels gedaald tot zo’n 800 meter, wellicht hier en daar nog wel lager, en het blijft de hele dag sneeuwen. Het is uitgesproken koud voor de tijd van het jaar en in Salzburgerland, Steiermark en zuidelijk OberÖsterreich kunnen de sneeuwvlokken tot in de lagere delen vallen. In de buurt van Wenen kan het nog zo’n 10°c worden en is het regenachtig, in het westen is het met temperaturen rond of net iets boven het vriespunt wel helemaal gedaan. De wind is noordwestelijk maar niet heel erg aanwezig.

Maandag zorgt een uitloper van een hogedrukgebied boven de Azoren voor wat rustiger weer. De meeste neerslag verdwijnt en in het westen kan de zon lekker doorkomen al kunnen de noordelijke Alpen nog bevattelijk zijn voor een bui. De opklaringen breiden zich in de loop van de dag uit naar het oosten en de temperatuur doet er ook weer een streepje bij. Het is niet veel maar in het westen zal het rond de 5°c zijn en in het (zuid) oosten gaat de temperaturen richting de 14°c. Daarmee is het wel gedaan.

Op dinsdag is het fris maar in de westelijke helft wel opgeklaard. Voor de oosthelft staat in ieder geval veel bewolking op de kaarten vanwege een klein afgesnoerd lagedruk gebied boven de de Balkan wat in Hongarije flink wat neerslag gaat brengen. Zodra dit lagedrukgebied iets westelijker komt te liggen, zoals in de laatste berekeningen, dan is dinsdag een regendag voor het oosten van Oostenrijk en in de bergen wederom sneeuw tot aan Salzburgerland. Tirol en Vorarlberg blijven dan droog. Daar kijken we het begin van de nieuwe week dan wel weer naar.

Fijn weekend.

Ronaldo

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×