Langzaam wordt het kouder, sneeuwval opkomst

Het is vandaag een sterk wisselvallige en druilerige dag in Oostenrijk. Boven de 1100 tot 1800 meter sneeuwt het. Verspreid over de dag vallen er talloze buien. Tussen de buien door zijn er ook enkele brede opklaringen. Later vandaag raakt het bewolkter en volgt er langdurige neerslag. Het langst droog blijft het aan de grenzen met Slovenië en Hongarije. Hier zien we ook de hoogste temperaturen terug. Het wordt in de dalen 8 tot 12 graden. In het flachland en Oosten 13 tot 16 graden. Op 1500 meter is het rond nul.


Morgen starten we de dag met veel zonneschijn. Vanaf Tirol tot aan de Oostgrens is het even wolkeloos. Maar met een stormachtige Westenwind volgen nog voor het middaguur nieuwe wolkenvelden vanuit Zwitserland en Duitsland. De middag verloopt m.u.v. Karinthië en Stiermarken zwaar bewolkt. Uiteindelijk volgen er regenbuien. Sneeuw valt er pas vanaf 1500 tot 1900 meter. Daarbij staat een stormachtige wind. Windstoten over de 100 km/u zijn goed mogelijk.

Zondag is het zwaar bewolkt. Op de meeste plaatsen regent het van tijd tot tijd. Er staat onveranderd een stormachtige wind. Overdag ligt de sneeuwgrens rond de 1700 meter maar daalt geleidelijk. Aan het eind van de dag volgt een koufront met een sterk dalende sneeuwgrens.


Uiteindelijk zakt in de nacht naar maandag de sneeuwgrens tot onder de 500 meter. Het sneeuwt dus tot in de meeste dalen. De winter is weer even helemaal terug.

Maandag is het flink koud en op 1500 meter is het -8. Dat is alweer eventjes geleden. Verspreid over de dag vallen er flinke sneeuwbuien. We hebben te maken met een nordstau. Later op de dag volgt een occlusie front waardoor de sneeuwval intensiveert. Uiteindelijk valt er in de meeste dalen 10 tot 15 centimeter sneeuw. Hoger in de bergen is meer mogelijk.

Dinsdag is de prognoses nog wat onzeker. Waarschijnlijk oplossende wolkenvelden en toenemend zonnig. Op 1500 meter is het rond nul.


De lange termijn is nog in detail onzeker. Maar het ziet er naar uit dat we op een aantal warmere dagen na  de winter vanaf 1000 meter weer helemaal mogen verwelkomen. Maart roer zijn staart en we lijken een nieuwe sneeuwrijke fase in te gaan. Tenminste vanaf ongeveer 1000 meter. Hieronder valt de neerslag helaas ook wel eens als regen.

Jeroen Elferink

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht