Koufront brengt vanaf vanavond tot 60 centimeter sneeuw

Sneeuwval 9 april 2024

@ubimet

Koufront brengt vanaf vanavond tot 60 centimeter sneeuw

Het is weer eens “Code Oranje” voor delen van Tirol. Na een uitzonderlijk warm eerste weekend van april zal een krachtig koufront in de loop van dinsdag en woensdag in de loop van de nacht voor een aanzienlijke temperatuurdaling en hevige regenval zorgen. GeoSphere Austria heeft een sneeuwwaarschuwing afgegeven voor delen van Tirol.

Nadat het weekend (29,5 graden op zaterdag in Innsbruck) en maandag (28,9 graden in Kufstein) een zomerse kant lieten zien, wordt Oostenrijk opnieuw geconfronteerd met een flinke weersverandering. De extreem warme fase loopt ten einde en een koufront zal in de loop van dinsdag geleidelijk het land bereiken. Het zal nat zijn en op sommige plekken zal het echt winters zijn.

Sneeuwwaarschuwing oranje voor delen van Tirol

GeoSphere Austria heeft voor delen van Tirol een code oranje sneeuwwaarschuwing afgegeven voor  vanaf dinsdagavond (18.00 uur) tot woensdagmiddag. Dit is de op één na hoogste waarschuwingsniveau. Vooral het gebied tussen het achterste Ötztal en het achterste Tuxertal wordt getroffen. In deze gebieden kunnen sneeuwhoeveelheden tot 60 centimeter verwacht worden.

De sneeuwgrens daalt naar 700 tot 1000 meter, afhankelijk van de intensiteit van de neerslag. Volgens de weersvoorspellingen is er waarschijnlijk tot 20 centimeter verse sneeuw in de dalen, 30 tot 40 centimeter verse sneeuw in de hogere te verwachten (Brennerregio, het Ötztal en de Tuxer dal. De neerslag neemt woensdagmiddag flink af.

Aanbevelingen van Geosphere Oostenrijk

  • Verminder je snelheid in het verkeer, vermijd inhaalmanoeuvres en houd afstand! Let op er zijn veel sneeuwruimers onderweg!
  • Vermijd indien mogelijk onnodige autoritten!
  • Houd de lokale weersontwikkelingen in de gaten, vraag waarschuwingsinformatie aan bij de autoriteiten en volg hun instructies op!
  • Plan voor vertragingen in het weg-, spoor- en luchtverkeer!

Asfinag volledig in bedrijf op de Brenner-snelweg

Ook Asfinag waarschuwde al voor de aangekondigde sneeuwval. Vooral de Brenner-snelweg is het doelwit. “De verantwoordelijke afdeling snelwegonderhoud is bezig met het opvoeren van een volledige operatie met meer dan twintig voertuigen en alle noodzakelijke voorbereidingen”, aldus de afdeling wegenonderhoud. Daarnaast doet de Asfinag een groot  beroep op alle automobilisten om uitsluitend met winteruitrusting te rijden, winterbandenplicht is er nog steeds tot 15 april. Maar pas zeker ook je snelheid aan en houd wat meer afstand tot je voorligger.

Aanzienlijk lawinegevaar

De nieuwe sneeuw leidt ook tot een kortstondig verse sneeuwprobleem in de gebieden langs de hoofdkam met een aanzienlijk lawinegevaar (niveau 3) boven de 2200 meter.

Voorzichtigheid is vooral geboden op zeer steile hellingen. Bovendien is er een toename van losse sneeuwlawines vanuit extreem steil terrein te verwachten, vooral tijdens helderdere periodes. Ook op steile grashellingen moet rekening blijven worden gehouden met het risico van glijdende sneeuwlawines.

Steeds meer Zomer naar het weekend toe

In het weekend wordt het steeds meer zomer. Vanaf donderdag wordt het weer rustiger. Naarmate de invloed van hogedruk toeneemt, heerst er vaak weer kalm en vriendelijk weer en stijgen ook de temperaturen weer naar bovengemiddelde niveaus. Vrijdag zijn er al maxima tot 25 graden in zicht, en in het weekend zullen de temperaturen volgens de huidige status nog wat stijgen. Tot 28 graden is  dan mogelijk.

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Banner Fantastisch Oostenrijk (900 x 600 px)

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×