Krampus metgezel van Sint Nicolaas!

Krampus Hinterglemm
Ter illustratie © Saalbach.com

Krampus een beestachtige demon en in Beieren, Oostenrijk, Hongarije, Slovenië, Kroatië, Italië en Tsjechië de metgezel van Sint Nicolaas. Hij zwerft op krampustag over de straten op zoek naar stoute kinderen en volwassenen.

De Sint komt niet alleen in Nederland, andere landen in Europa kennen ook deze traditie, alleen is de metgezel in de Alpenlanden anders. Hier in Nederland hebben wij te maken met zwarte piet hij deelt pepernoten en ander snoepgoed uit en de kinderen zijn niet bang voor hem. Dit is anders met de metgezel in b.v. Oostenrijk, Krampus.

Zwarte Piet vs Krampus.

Hier in Nederland hebben wij Zwarte Piet een zwart geschminkte persoon die de Sint vergezeld, in de Alpenlanden is dit Krampus. Krampus is een heidens gebruik en wordt voor het eerst genoemd in archiefbronnen uit de zestiende eeuw. Toen verbood de katholieke inquisitie verkleedpartijen tot de ‘duivelse’ Krampus. Maar Krampus is al veel ouder en heeft net als de Sint een heidense oorsprong.

Ondanks de enge verschijning is de taak van Krampus hetzelfde als Zwarte Piet, beide trekken rond 5 december langs de huizen. Beide “straffen”de stoute kinderen en met het uitdelen van cadeau’s worden de goede kinderen beloont.

Krampuslauf

Op 5 december vinden in vele dorpen Krampuslopen plaats, Elk dorp heeft zijn eigen Krampussen en is er ook een onderlinge strijd tussen de mannen om wie het mooiste kostuum heeft. Maar in tegenstelling tussen Nederland en België waar de Sint en zijn metgezel weken voor 5 december wordt binnengehaald, zwerven de Krampussen op de avond van 5 december de straten rond. Dit gaat vaak in grote optochten die veel bekijks trekt. Tijdens deze tochten jagen de Krampussen met hun roestige bellen en kettingen op stoute kinderen.

Eeuwenoude traditie

Krampus en Sint Nicolaas is een eeuwen oude traditie zo is de Sint de beschermheilige van de kinderen. In veel Europese culturen werd de Sint verwelkomt omdat hij het goede beloonde maar tegelijkertijd werd zijn metgezel gevreesd die het slechte bestraften. Deze traditie bestaat nog steeds waarbij de metgezel in de diverse Europese landen verschillen. In Nederland en België is dit Zwarte Piet, in Duitsland (behalve Beieren) is dit Knecht Ruprecht of Schwarzen Peter In Frankrijk is dit Hans Trapp en Père Fouettard en in Zwitserland wordt Sint Nicolaas vergezeld door Schmutzli.

De naam Krampus is afgeleid van het Middelhoogduits Krampen wat Klauw betekent. In sommige regio’s wordt Krampus ook wel Kramperl, Tuifl, Tuiflratzen, Klaubauf, Peascht, Möslfack, Taxenhacker of Ganggerl genoemd. De reden van deze regionale verschillen is niet bekend, maar in alle gevallen spreekt men over een heidens gebruik is.

De pakken bestaat vooral uit zwarte schapenvachten met angstaanjagende maskers met daarop grote geiten- of steenbokhorens. De handgemaakte pakken worden vooral gedragen door jonge mannen, maar soms zijn er ook dames die in de pakken zitten.

Krampus vs Percht

Verwar deze beide demonen niet met elkaar ondanks dat er veel gelijkenissen zijn. Beide zijn angstaanjagend, dragen bellen en kettingen waarmee een hels kabaal gemaakt wordt. Maar toch is er een groot verschil.

Krampus is de metgezel van de Sint en trekt van eind november tot begin december door de dorpen, Percht jaagt op boze geesten. Het jagen op boze geesten vind plaats tijdens de twaalf Heilige nachten, dit begint op kerstnacht en eindigt na de nacht van 5 op 6 januari op de ochtend van Driekoningen.

Oostenrijkse Winkel grote banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×