Krijgen we dan toch nog nazomer?

Zoals jullie wellicht al gemerkt hebben verloopt september 2017 tot nu toe bijzonder koud. De actuele tussenstand laat zien dat we op dit moment met de koudste september in 20 jaar tijd te maken hebben (september ’96 was net een fractie koeler). Vooral in Voralberg en Tirol is de maandtemperatuur ver beneden gemiddeld, op sommige plaatsen is het hier maarliefst 3,5 graad te koud.. Wellicht is dit een goede hoop op een koudere en sneeuwrijkere winter als de voorgaande jaren. Wie weet, niemand kan dat natuurlijk zeggen of suggereren. Maar de komende dagen kan dit gemiddelde wel weer wat gaan oplopen, want na alle sneeuw en kou komt er eindelijk weer eens een beetje nazomer richting Oostenrijk…

Vandaag was er van nazomer nog absoluut geen sprake, de wind waait nog altijd uit het noorden en er vielen weer talrijke buien. De sneeuwgrens lag deze middag rond de 1600 meter, maar zou komende avond geleidelijk gaan stijgen. Ondertussen zien we een sterk hogedrukgebied langzaam richting Oostenrijk verplaatsen. En morgen zullen we al gaan merken dat het weer drastisch gaat verbeteren!

Want morgen belooft het, na wellicht een mistige ochtend, een zonnige en milde middag in het Westen te worden. Het hogedrukgebied wint snel aan kracht en terrein en de bewolking die vandaag nog boven de Westelijke deelstaten hangt zou komende avond en nacht oplossen. Ook richting het Oosten komen er meer gaten in de bewolking en worden de buien zeldzamer. De temperatuur stijgt naar een heerlijke 19 graden in Inntal, tot nog een frisse 12 graden in het Wienerwald.

Vrijdag is het op meer plaatsen in Oostenrijk prachtig nazomer weer. Alleen het uiterste Oosten blijft gevoelige voor enkele ‘pech-buitjes’ In het Westen en midden van Oostenrijk is het opnieuw ronduit zonnig en prachtig nazomer weer. De temperaturen komen nog hoger uit, 22 graden in Voralberg tot 16 in Oosten.

Tijdens het weekend is Oostenrijk weer wat gevoeliger geworden voor meer bewolking en enkele buien. Het wordt niet meer zo koud en sneeuw valt er pas boven de 2500 meter. Na het weekend vormt er zich een zogeheten blokkade. Een zeer sterk hogedrukgebied zetelt zich boven Oostelijk Scandinavie en Westelijke Rusland (In Jargon: een scandihoog die zich omtovert tot Russische beer). De stroming wordt voor een zeer lange en nog onbepaalde tijd Oostelijk. Hierdoor staan we op de vooravond van een waarschijnlijk zeer lange periode van droogte, zon en aangename temperaturen (14-20 graden). Het winterse weer laat in ieder geval na vandaag weer even op zich wachten.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

(Bron klimaatdata : ZAMG)

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Ook interessant...

Reageer mee via Facebook

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

De FANtastisch Oostenrijk nieuwsbrief blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit het FANtasche Oostenrijk. Je kunt deze mail een paar keer per maand verwachten.

* verplicht