Kunnen we vrijdagavond de maansverduistering zien?

Er valt momenteel weinig nieuws te melden omtrent het weer. Zoals bekend is het aanhoudend warm in Oostenrijk, met zaterdag absolute top maxima’s. Maar dat is niet het enige bijzondere momenteel, vrijdagavond is er een totale maansverduistering. Kunnen we deze zien?

Morgen start de dag op de meeste plaatsen onbewolkt en blauw, wel kunnen er rondom de hoofdkam enkele wolkenvelden voorkomen. Deze wolkenvelden kunnen hier uitgroeien tot een paar regen- en onweersbuien. In Voralberg en Tirol verloopt de dag zo goed als zonnig en droog, daarbij hoge temperaturen tot over de 30 graden. Ook elders heet en zwoel, maar in de middag ontstaan er verspreid een paar buien. Sommige buien kunnen hevig uitpakken met onweer en hagel. Omdat er maar weinig wind staat kunnen de buien lang blijven hangen. Vooral in Karinthie en Stiermarken verloopt de middag soms nat.

Maar dan de maansverduistering morgenavond. Kunnen we die gaan zien? Ja in een groot deel van Oostenrijk is hij goed zichtbaar. Opnieuw de beste papieren voor Voralberg en Tirol waar de avond helder verloopt. Echter als je in Karinthië, Stiermarken, Burgenland of Wenen zit is de kans groot dat je de verduistering niet ziet. Hier is het sterk bewolkt met nog een laatste restbui. Een goede kans op een vrij uitzicht op de verduistering is ook weggelegd voor het Salzburgerland, al zullen er nog wel restwolken zijn die de maan soms extra verduisteren.

Daarbij moet nog gezegd worden dat de maan al gedeeltelijk verduistert pas om 20:40 in Wenen en 20:54 in Bregenz opkomt. De verduistering is totaal om 22:21 uur, dan kleurt de maan voor langere tijd volledig rood. Maar de maan staat relatief laag aan de Zuidoostelijke hemel, en we kennen het landschap in Oostenrijk allemaal goed. Het kan dus zomaar zijn dat de maan ook dan nog achter de bergen zit. Zoek in je dal naar een hoger punt waar je vrij uitzicht hebt op het Zuidoosten! Een bergtop zou helemaal perfect zijn. Natuurlijk zijn er ook brede dalen waar je je niet hoef te verplaatsen en je hem vanuit je huidige locatie al gelijk kunt zien. Rond kwart over 11 begint de maan weer lichter te worden en na middernacht is de maansverduistering voorbij.

En dan volgt een hete zaterdag, met veel zon en hoge temperaturen. De 35 graden gaan we in het Inntal zeker halen, maar gezien de ideale situatie die er is kan het zelfs nog warmer, ik ga van 37 uit! Elders ook heet met 29 tot 35 graden. Overal is het droog maar in de middag ontstaan er in Voralberg onweersbui die richting het Oosten zullen trekken.

In de avond ook elders onweer mogelijk, de buien zijn te koppelen aan een zwak koufront. Al doet het koufront niet veel, want ook de dagen erna blijft het warm. Zondag zien we wel meer wolken en buien in Westelijk Oostenrijk terwijl het dan juist in het Oosten droog, zonnig en heet wordt.

De nieuwe week brengt weinig nieuws. Het blijft aanhoudend warm tot heet, met af en toe een paar fikse onweersbuien.
De hittegolf blijft voorlopig nog wel eventjes.

Jeroen Elferink

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...