Kwakkelwinter in Oostenrijk

Prachtig winterweer gisterochtend in Schrocken

Kwakkelwinter in Oostenrijk

Voorlopig zet de winter nog niet echt door in de weerkaarten voor Oostenrijk. Maar zacht weer verwachten we ook niet, we zitten er eigenlijk een beetje tussen in. Tijdens de nachten kan het vriezen, overdag dooien, soms valt er regen en dan weer wat sneeuw. Zoiets noemen we op z’n Hollands een kwakkelwinter.

Vandaag hebben we te maken met een zuidelijke toevoer. Hierdoor wordt op hoogte tijdelijk iets zachtere lucht aangevoerd. Maar de ochtend begint nog wel fris met in de dalen matige vorst onder een heldere hemel. Gedurende de dag stijgt de vorstgrens met veel zon naar 1400 meter in het Wienerwald tot 1800 meter in Vorarlberg. In zonnige dalen komt het kwik 4 tot 10 graden boven nul uit, met meer schaduw en weinig wind blijft het rond nul. Komende avond en nacht neemt de bewolking toe op nadering van een storing. Maar de avond en nacht verlopen nog wel droog, in de dalen kan het tijdens de avonduren vriezen. Tijdens de nacht loopt de temperatuur geleidelijk op door de toenemende bewolking.

Morgen een zwakke storing voor het westen

Morgen ligt een zwakke storing over Vorarlberg en deels Tirol. Hier verloopt de maandag bewolkt en van tijd tot tijd valt er regen of sneeuw vanaf 1300 meter. Richting het oosten blijft het droog en in Karinthië en Stiermarken schijnt regelmatig de zon. In de dalen wordt het maximaal 2 tot 7 graden.

Dinsdag zien we weinig verandering op de weerkaarten. Opnieuw kan het tot wat sneeuw of regen in het westen komen terwijl het in het oosten droog blijft. Grote hoeveelheden verwachten we niet, in de bergen valt niet meer dan een centimetertje of 5.

Vanaf woensdag wordt het kouder met een vorstgrens die overdag daalt naar 1000 meter. Maar grote neerslaghoeveelheden staan helaas niet in de kaarten. Tijdens helder nachten kan het enkele graden vriezen in de dalen, terwijl het overdag iets vriest. Kortom het is een kwakkelwinter waarbij het wachten is op een volgend groot sneeuwmoment.

Jeroen Elferink-Ruijsch

Van den Berg Sport skischoen op maat

Ski Outlet Venray logo 500x500px 2022

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...