Landelijke Lockdown Oostenrijk in voorbereiding niet-gevaccineerden

Westendorf Brixen im Thale Zonsondergangg

Landelijke Lockdown Oostenrijk in voorbereiding niet-gevaccineerden

Gisteren werd al bekend dat deelstaat Oberösterreich in een lockdown gaat voor niet-gevaccineerden. Vandaag kwam het bericht binnen dat er voorbereidingen worden getroffen om vanaf as. woensdag (17 november 2021) deze maatregel in te voeren in het hele land. Dit betreft dan een landelijke lockdown voor niet-gevaccineerde mensen.

Dit nieuws maakte bondskanselier Schallenberg vrijdag in Tirol bekend. Komend weekend wordt met de verschillende deelstaten een “landelijke” oplossing uitgewerkt. Minister van Volksgezondheid Mückstein zal intussen vaccinatie verplicht stellen voor gezondheidsmedewerkers.

De verwachting is dat zondag groen licht wordt gegeven voor deze lockdown.

Controles

De controles worden “willekeurig” uitgevoerd, aldus Schallenberg. Niet-gevaccineerden mensen mogen alleen hun huis verlaten voor professionele doeleinden en om in de basisbehoeften te voorzien (dokter, apotheek, boodschappen doen, enz.). In tegenstelling tot een harde lockdown blijven winkel-, gastronomie- en recreatiegebieden open. Echter alleen voor degenen die zijn gevaccineerd en degenen die zijn hersteld.

De kanselier verklaarde dat er niet een sterke controle kan worden uitgevoerd. “We leven niet in een politiestaat en we kunnen en willen niet elke straathoek controleren.”

Geen algemene Lockdown, alleen voor niet-gevaccineeerden

Schallenberg geeft aan dat hij geen landelijke lockdown wenst voor alle personen. Degenen die zich door een vaccinatie tegen het virus zouden hebben beschermd, zouden beschermd moeten worden. In dit geval is er geen solidariteit met de niet-gevaccineerden.

Een lockdown voor niet-gevaccineerde mensen is het hoogste escalatieniveau in het stappenplan van Oostenrijk. Bij een bezetting van de intensive care van meer dan 600 bedden (of 30 procent), waarin de “kritieke” 33 procent benutting van de intensive care-capaciteit met Covid-patiënten wordt bereikt gelden er uitreisbeperkingen voor niet-gevaccineerde personen. Dit scenario heeft nu de voorkeur. Vrijdag lagen 436 coronapatiënten op de intensive care maar de verwachting is dat dit sterk gaat toenemen.

Bundesland Salzburg ook in lockdown vanaf as. maandag

Na Oberösterreich heeft vandaag ook Salzburg besloten om in Lockdown te gaan voor de niet-gevaccineerden. Dat maakte minister van Volksgezondheid Wolfgang Mückstein vrijdagmiddag bekend na een videoconferentie met oa. de  gouverneur van Salzburg. De verordening voor de gedeeltelijke afsluiting in Oberösterreich en Salzburg wordt uitgevaardigd door het ministerie van Volksgezondheid.

Verplichte vaccinatie voor gezondheidswerkers

Tegelijkertijd maakte Mückstein bekend dat hij verplichte vaccinatie wilde voor de gezondheid- en zorgsector. De reden is dat alle zieken/ernstig zieken te beschermen. Daarom moet al het personeel, niet alleen artsen en verpleegkundigen, worden gevaccineerd. De uitvoering wordt nog besproken.

Lees ook ons Liveblog.

Bron: Tiroler Tageszeitung

Colada Sport2000 banner

Envino Imst Daan

Daan en Lizanne verwelkomen jullie graag in het oude centrum van Imst. Schustergasse 4, 6460 Imst

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...