Landelijke lockdown Oostenrijk voor niet-gevaccineerde

Pitztaler Gletsjer

Landelijke lockdown Oostenrijk voor niet-gevaccineerde. Deze maatregel gaat vanaf as. maandag in, kinderen onder de 12 jaar zijn uitgesloten van deze regel.

Vanaf komende week kunnen Oostenrijkers zonder 2G-bewijs de woning alleen verlaten om redenen die bekend waren uit eerdere lockdowns. Deze 2G regel gaat maandag om 00:00 uur in en is voor heel Oostenrijk van kracht. Eerder was al bekend dat Oberösterreich en Salzburg deze regel in gingen voeren maar nu is dit uitgebreid voor geheel Oostenrijk.

Bovenstaande blijkt uit een ontwerp voor de 5e Covid-beschermende maatregelenverordening. Dit betekent dat Oostenrijkers zonder 2G-bewijs hun huis alleen mogen verlaten om redenen die bekend zijn uit eerdere lockdowns. Bijvoorbeeld voor noodzakelijke boodschappen, werk en training of voor fysiek en psychisch herstel. Kinderen onder de twaalf zijn uitgesloten.

De uitreisbeperkingen zijn van invloed op mensen die geen geldig vaccinatiebewijs hebben en ook niet kunnen aantonen dat ze de afgelopen 180 dagen een coronabesmetting hebben overwonnen. Ze zijn al uitgesloten van het bezoeken van lokale restaurants of van toegang tot sportfaciliteiten en kappers. Nieuw voor niet-gevaccineerde mensen is dat ze zelfs tijdens het winkelen beperkt zijn tot de levering van basisgoederen van het dagelijks leven.

Bundeslanden kunnen zelfstandig strengere regels uitvaardigen

De maatregelen voorzien in een minimumkader, de deelstaten kunnen strengere regels opleggen. Zondag (14 november) houden de gouverneurs (Landeshauptmannen) een videoconferentie met de regering van Oostenrijk.om maatregelen te bespreken om het momenteel snel stijgende aantal besmettingen in te dammen. De uitreisbeperkingen voor niet-gevaccineerde mensen zijn bedoeld om “een ineenstorting van de medische zorg te voorkomen”, zoals vermeld in de conceptverordening.

Formeel moet de verordening zondagavond nog worden goedgekeurd door de hoofdcommissie van de Nationale Raad. Maar gezien de meerderheid die hieral voor is zal dit een formaliteit zijn. De landelijke lockdown Oostenrijk is in eerste instantie geldig tot 24 november (10 dagen) en zou dan verlengd moeten worden.

Kerk- en doktersbezoeken zijn nog steeds mogelijk

Het is nog steeds mogelijk om naar de dokter en andere gezondheidsdiensten te gaan of om je te laten vaccineren. Kinderen onder de twaalf jaar en zwangere vrouwen hoeven geen 2G-bewijs te overleggen. Iedereen die alleen een eerste vaccinatie heeft gehad maar nog geen geldig vaccinatiebewijs heeft vanwege het ontbreken van een “tweede vaccinatie” kan “zichzelf testen” met een PCR-test.

Lees ook ons live blog.

Pitztal Rifflsee

Bron: Tiroler Tageszeitung

WERKZE OOSTENRIJK grote banner 900 600

Sport2000 Skischoen op Maat

Banner Sport2000 Ski Schoen op maat

Sölden Grote banner Heart beat of the Alps 21-22

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×