Langdurige droogte ook in Oostenrijk begonnen

Steeds meer beekjes en riviertjes staan droog op het moment

Langdurige droogte ook in Oostenrijk begonnen

Een groot deel van Europa waaronder Italië gaat gebukt onder een lange periode van extreme droogte. Maar ook de komende tijd gaat Oostenrijk met deze droogte meedoen. Dat komt doordat hogedrukgebieden de dienst gaan uitmaken en storingen op voldoende afstand houden. Daardoor schijnt vaak de zon en blijft het lang droog. Maar ook is het de komende tijd vaak heet, want een nieuwe hittegolf is begonnen.


Vandaag hebben we nog wel te maken met een tweedeling tussen oost en west Oostenrijk. Vooral in het oosten overheerst nogal de bewolking waardoor de temperatuur een beetje achterblijft. Verder richting het westen en zuidwesten schijnt steeds vaker de zon. Vrijwel zonnig verloopt de dinsdag in Tirol en Karinthië met hier de hoogste maximumtemperaturen. Later vanmiddag breekt steeds vaker de zon door en de dinsdag eindigt overal met veel ruimte voor de zon.

Vanavond en komende nacht is het helder en koelt het hard af. Met maar weinig wind kan er gemakkelijk een ondiepe mistbank ontstaan en de minima liggen tussen de 14 en 8 graden.


Morgenochtend is het in heel Oostenrijk zonnig. Een groot hogedrukgebied ligt met de kern min of meer nabij Oostenrijk. Hierdoor staat er ook maar weinig wind en de aangevoerde lucht is vrij warm van karakter. Hierdoor stijgen de temperaturen vrij rap naar tropische waarden van 30 graden of meer! Kortom echt zwembadweer.

Ook donderdag is het zonnig en warm in heel Oostenrijk, regionaal kan het zomaar eens 34-35 graden worden. De hitte verergert op veel plaatsen de droogte.


Vrijdag bereikt een bel met iets vochtigere lucht Oostenrijk. Vooral tijdens de middag komen in de zwoele lucht enkele stevige regen- en onweersbuien tot ontwikkeling. Met name in Karinthië kunnen stevige buien naar beneden komen. Hierdoor wordt de droogte enigszins verlicht, al is het slechts een druppel op de gloeiende plaat. Want het is de enige dag in de hele periode met kans op een stevige bui

Vanaf zaterdag gaat de droogte gewoon verder en in de loop van het weekend draait de wind naar het zuiden. Hierdoor wordt nog warmere lucht aangevoerd, medio komende week moeten we aan maximumtemperaturen van 33 tot 38 graden denken. Kortom het wordt een erg warme zomermaand zo.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Mesnerwirt Westendorf

Cityhouse Flipside Groot Banner

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht