Langdurige regen (en sneeuw) zorgt morgen voor overlast

De temperatuur rollercoaster is vandaag gestart, een koufront maakte vandaag een einde aan een lange periode met heet zomerweer. Vandaag waren de verschillen al groot binnen Oostenrijk, in Voralberg werd de 20 al niet meer gehaald terwijl het langs de Hongaars-Sloveense grens nog 30 werd. De zwaarste buien vielen zoals verwacht in deze laatst genoemde regio. Maar gisteravond kwam het ook al tot lokaal noodweer.

Komende nacht trekt het koufront inclusief onweersbuien weg richting Hongarije en koelt het overal verder af. In Voralberg en Tirol begint het flink door te regenen en deze regen houdt tot zeker zondagochtend aan. Elders vallen er nog enkele buien, langer droog is het in Niederösterreich en Karinthië.

Verwachte neerslaghoeveelheden voor morgen. Klik op de afbeelding om groter te maken.

Morgen trekt het regenfront dat boven Westelijk Oostenrijk ligt verder richting het Oosten en komt min of meer tot stilstand. Het front ligt stationair boven centraal Oostenrijk en regent hier letterlijk leeg. Kans op wateroverlast, ook in het al hard getroffen Saalbach, is groot. Ook richting de Karawanken komt het tot overlast. Naast de kans op overstromingen en modderstromen wordt het ook nog eens een zware reisdag. Vergeet daarbij ook niet dat de sneeuwgrens in loop van de dag verder daalt, tot onder de 2000 meter. Op sommige bergpassen kom je dus zomaar in de sneeuwval terecht!

Wie droog wilt zitten morgen heeft pech, overal valt er regen (en sneeuw in de bergen). Alleen het uiterste Noordoostelijke puntje tegen Tsjechië kon het nog eens droog houden. In de loop van de dag koelt het verder af en de maximum waarden worden al snel in de ochtend bereikt. Op 2000 meter is het 3 tot -1 graden.

Zondagochtend wordt het pas wat droger, en kan de zon er weer eens bijkomen. Het is koel met maximaal 15 graden. Maandag knapt het weer op, een tussenhoog brengt droge en stabiele lucht. Daarbij temperaturen tussen de 19 en 24 graden. Dinsdag bereiken we weer hoogzomerse temperaturen, met veel zon is het genieten. Maar woensdagmiddag lijkt een nieuw koufront roet in het eten te gooien, over het algemeen genomen is het dus een stuk wisselvalliger met later volgende week nieuwe regen.

Kijk goed uit dit weekend!

Jeroen Elferink

Summit Travel

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×