Langzaam wordt het weer kouder, maar of er sneeuwval komt…

Een sterke föhn zorgde vandaag voor een wisselend weerbeeld in Oostenrijk. Over het algemeen was het een stuk bewolkter dan eerst verwacht. Maar koud was het zeker niet, daarnaast stond er een harde wind. Hierdoor bleven uit voorzorg vooral vanmorgen vele skigebieden langere tijd gesloten. Uiteindelijk viel de storm mee, er werden windstoten van 90 á 100km/u gemeten. Een behoorlijk stuk lager dan de storm van de laatste week.

Hoogste temperaturen van vandaag (ORF)

Met de fohn, en behoorlijk wat zon, werd het het warmst in Voralberg. Hier werden vandaag temperaturen van 15 tot 16 graden gemeten. Het mildst was het in Bludenz, met een lenteachtige 16,8C graden. Gisteren werd hier zelfs 17,5C. Slechts een halve graad van de voor in mei zo vanzelfsprekende 18 graden. In gebieden zoals Tirol, waar het bewolkter was en zelfs regen viel, was het mer 9 tot 13 graden ook nog altijd erg zacht.

Maar hoelang blijft het nog zo uitgesproken mild voor januari?

In eerste instantie ziet het er voor morgen ook nog niet gunstig uit. Lagedrukgebieden trekken richting de Middellandse Zee en zorgen nog altijd voor een aanhoudende föhn wind. 1 voordeel: morgen minder bewolking en dus lagere kansen op neerslag. Met veel zon wordt het een fractie minder mild, 9 tot 14 graden. Op 2000 meter begint het morgenmiddag alweer te vriezen, rond de -1C.

Echter wie goed kijkt, ziet dat er boven delen van Scandinavie en het voormalige Oostblok een hogedrukgordel ontstaat, waarbij koelere continentale lucht op drift is richting het Westen. En hier komen we donderdag dan ook in terecht!

Want binnen een etmaal is het lagedrukgebied boven Frankrijk, die eerst nog een föhn veroorzaakte, afgezakt richting Italië. En de hogedrukgebiedsgordel is uitgegroeid naar een blokkade. Hierdoor is de wind van richting veranderd, oostelijk! En dat is toch wel heel lang geleden.

Het raakt donderdag bewolkt en het is een stuk koeler. De vorstgrens zakt naar 1000 meter, op 1500 meter is het -3C of -4C en er valt af en toe een verdwaalde sneeuwvlok. De oostenwind maakt het voor het gevoel kouder.

Vrijdag is het volop winterweer, met veel bewolking en een harde Oostenwind. Op 1500 meter is het rond de -5C graden en de vorstgrens ligt op 800 meter. Normaal januariweer! Uit de bewolking valt er af en toe een vlokje sneeuw (of regen onder de 500m), helaas geen grote hoeveelheden. Denk hierbij aan max 1 of 2cm, net teveel om niet te vermelden.

Kijkend naar de temperatuur- en neerslagpluim voor Tirol de komende 14 dagen, dan zien we gelijk het zeer zwakke sneeuwsignaal voor vrijdag terug. Maar wat ook opvalt is de aanhoudende afkoeling. Met een korte tussenpozen vanaf komend weekend, zien we ook voor komende week hoopvolle signalen.

Kortom: de föhn verdwijnt en komende week wordt het met de dag kouder, maar echte sneeuwval blijft uit. Na het weekend neemt de kans op serieuze sneeuwval en kou verder toe. Waarschijnlijk krijgen we pas rond 17 of 18 januari weer eens echt serieuze sneeuwval (meer dan 5/10cm).

Fijne avond,

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk.

 

Rehall Enjoy Youre Rides

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...