Langzaam wordt het wat warmer maar nazomer blijft weg

September is koud en nat begonnen, ook vandaag regent het op veel plaatsen flink door. En in de bergen en op bergpassen sneeuwt het zelfs! Eerder vandaag hebben wij hier al over bericht. Ook morgen is het nog nat, koud en zelfs wat winters. Maar langzaam wordt het wel iets beter…

Een lagedrukgebied ligt tegen Oostenrijk aangeplakt en is voorlopig nog niet van plan veel van plaats te veranderen. Aan de westflank stroomt koudelucht tot in de Middellandse zee, die ook Westelijk Oostenrijk heeft bereikt. Vanavond stroomt de koude lucht ook de rest van Oostenrijk binnen en is overal boven de 1500-2000m sneeuw mogelijk!

Morgen is het opnieuw zwaar bewolkt en vallen er diverse regenbuien, aan de alpennoordrand en ook in het Oosten regent het het hardst door. In de loop van de middag volgen er vanuit Voralberg enkele opklaringen die in de avond verspreiden richting het Oosten. In de regen is het slechts 5 tot 13 graden, met meer opklaringen zoals in het Zuiden kan het nog 16 tot 18graden worden. Er staat een kille wind.

Maandag wordt het tijdelijk wat rustiger met meer ruimte voor de zon en hogere temperaturen. Met middagtemperaturen tussen de 18 tot 21 graden is het vrij aangenaam. Een klein beetje nazomer. Maar helaas blijft het niet lang zo want ook de nieuwe week wordt ‘launisch’ want vanaf dinsdag leeft de straalstroom weer op.

Dit betekent een directe harde wind vanaf de Oceaan waarbij diverse storingen tegen de Oostenrijkse Alpen botst. Dit betekent dat we in de Noordelijke en Oostelijke deelstaten aanhoudende regenbuien en gedempte temperaturen krijgen. Het Zuiden (Karinthie en Stiermarken) kunnen gaan profiteren van een geografische ligging. Want een Nordfohn zorgt voor beter weer daar. Toch is de zomer echt even weg uit Oostenrijk. Maar we houden hoop, we weten dat we nog tot november soms plots een mooie nazomer kunnen krijgen. Nog ver in November zijn temperaturen van ruim 20 graden geen uitzondering.

Er zullen vast nog genoeg mooie momenten komen deze herfst.

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Summit Travel

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...