Langzaamaan onbestendiger weer in Oostenrijk

Het afgelopen weekend verliep prachtig met zonnig kaiserwetter, maar onbestendiger weer volgt

Langzaamaan onbestendiger weer in Oostenrijk

De afgelopen tijd kon Oostenrijk onder leiding van een hogedrukgebied genieten van zonnig kaiserwetter. Ook vandaag is het in sommige delen van Oostenrijk opnieuw prachtig herfstweer. Maar storingen vanuit het westen proberen dichterbij te komen en de komende dagen wordt het onbestendiger weer. Het is vaker bewolkt en vanaf woensdag kan er soms wat regen (of sneeuw in de bergen) vallen.


Vandaag hebben we te maken met een duidelijke tweedeling. Vanaf de hoofdkam richting het zuiden (oa Oost-Tirol/Karinthië) maar ook in Vorarlberg is het vandaag overwegend bewolkt. Uit de bewolking kan in Vorarlberg een beetje regen vallen. Elders schijnt de zon juist uitbundig, met name langs de Duitse grens is het opnieuw prachtig kaiserwetter. Met een föhn loopt de temperatuur aan de noordkant op naar 14 tot 18 graden. Maar in de gebieden met bewolking is het juist een stuk killer, in Karinthië komt de temperatuur zelfs niet eens boven de 10 graden uit.

Morgen verandert er nog niet veel aan de verdeling. Opnieuw is het aan de zuidkant en in het uiterste westen overwegend bewolkt. Tegelijkertijd kan de zon op dezelfde plekken als vandaag regelmatig goed doorbreken. Maar er trekken overduidelijk meer (hoge) wolkenvelden over dan gisteren. Ook is de föhn minder sterk en zien we een gelijkere temperatuurverdeling tussen de 9 en 13 graden. In de loop van de middag wordt de bewolking dikker, een teken van onbestendiger weer dan onderweg is.


Woensdag trekt vervolgens een koufront van west naar oost over Oostenrijk. Vooral in de ochtend regent het even flink in Vorarlberg en Tirol, tijdens de middag juist in het Salzburgerland en Karinthië. Op het front zakt de sneeuwgrens van 2100 naar 1500 meter. Het front verpieterd naarmate het verder oostwaarts trekt, want de weststroming komt vooralsnog niet lekker opgang. Hierdoor valt er ongeveer 10 millimeter in Vorarlberg terwijl er in Wenen slechts 2 of 3 millimeter valt. Achter het front komen juist brede opklaringen voor en in de nacht naar donderdag is het her en der goed helder.

Ook in de loop van de donderdag trekt een storing van oost naar west over, waarbij er opnieuw wat sneeuw tot 1500 meter kan vallen. Helaas geen grote hoeveelheden. Ook de dagen erna is het waarschijnlijk onbestendiger weer waarbij Oostenrijk in een zadelgebied komt te liggen. Meteorologisch is dat ook wel een soort niemandsland met vaak wat moeilijker te voorspellen weer. Natuurlijk gaan we dat volgen…

Jeroen Elferink-Ruijsch

Chalet.nl grote banner 900-600

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...