Later volgende week koud winterweer?


Later volgende week koud winterweer?

We zijn halverwege de 1e week van de voorjaarsvakantie en tot nu toe verloopt het weer vrij wisselvallig. Toch valt het tot nu toe boven de 1500 meter niet tegen met wat verse sneeuw en kou. Maar vanaf vandaag is het gedaan met de winterse beelden, subtropische lucht bereikt de Oostenrijkse Alpen. Opnieuw zullen we met lentetemperaturen te maken krijgen. Gloort er nog hoop op koud winterweer volgende week?

Vanmorgen is het nog droog en is het nog relatief koud. Afgelopen nacht vroor het op alle hoogtes waardoor de skipiste er goed bijliggen. Ons advies: ga gelijk de berg op en geniet van de goede pistes deze ochtend. Echter raakt het vanuit het westen bewolkt. Aan het eind van de ochtend volgt sneeuw die tot 1800 meter overgaat in regen. Een typisch warmtefront ligt over Oostenrijk waardoor langzaam warmere lucht binnenstroomt.

Vanmiddag is het op veel plaatsen overwegend bewolkt met verspreid wat lichte regen of in de bergen nog sneeuw. De sneeuwvalgrens stijgt tot de avond naar 2200 meter. Alleen in Karinthië en Oost-Tirol blijft het volledig droog met ruimte voor de zon. De maximumtemperatuur komt uit tussen 7 en 12 graden, op 1500 meter stijgt de temperatuur langzaam tot waarden boven nul.

Morgen ligt Oostenrijk in de subtropische luchtsoort. Geregeld schijnt de zon, maar er trekken ook hoge wolkenvelden over. In de dalen stijgt het kwik naar 11 tot 17 graden, op 1500 meter ligt de temperatuur rond 8 graden.

Vrijdag wordt het nog een stuk warmer, in de dalen stijgt de temperatuur naar 12 tot 19 graden. Op 1500 meter is het 10 graden en de 0-gradengrens ligt tot ver op de gletsjers. Kortom op vrijwel alle hoogtes (dikke) dooi. Een prima dag voor het terras want geregeld schijnt de zon.

Het weekend verloopt wisselvalliger, een koufront bereikt zaterdag Oostenrijk. Het is regenachtig, en vanaf 1400 meter valt sneeuw. In de loop van zondag wordt het droger, maar het komt dus niet tot sneeuwval in de dalen.

Begin volgende week is er nog steeds geen zicht op echt koud winterweer. Na een weekend met regen in de dalen en sneeuw op de bergen wordt het opnieuw relatief zacht. De vorstgrens ligt vaak tussen 1600 en 2000 meter. Echter midden/eind volgende week zien we toch een patroonbreuk op de weerkaarten verschijnen. Mogelijk eindigt de voorjaarsvakantie voor regio midden en noord met sneeuwval en koud winterweer tot in de dalen. De kans hierop ligt deze woensdagochtend rond 60%, de kans dat het zachte weer helaas doorzet ligt rond 40%. Kortom spannende ontwikkelingen medio volgende week!

Jeroen Elferink

Snowworld Banner 1250 900

SnowWorld Kerst 1250x900

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Wijnen Astrid & Thérèsa

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×