Lawine gevaar verhoogd vanwege zware sneeuwval afgelopen nacht

Kitzski Lawine?

illustratieve foto

Lawine gevaar verhoogd vanwege zware sneeuwval afgelopen nacht

Zware sneeuwval trof Tirol zaterdagnacht. Het zwaartepunt van de sneeuwmassa’s op zaterdag ligt in Het Oostenrijkse Unterland.  De weersvoorspelling voor de komende dagen laat ook zien dat het heel koud gaat worden.

Net op tijd voor het meteorologische begin van de winter is het diep winters in Tirol, zaterdagnacht heeft het in heel Tirol hevig gesneeuwd, tot in de dalen. Voor het weekend staat nog meer verse sneeuw, natte sneeuw en regen met lokaal risico op ijzel op de agenda.

GeoSphere Austria heeft een oranje weerwaarschuwingsniveau (niveau 3 van 4) afgegeven voor delen van Oost-Tirol. Ten zuiden van het Inntal valt er waarschijnlijk 40 tot 60 centimeter nieuwe sneeuw op de bergen.

“Sneeuw – zelfs in grote hoeveelheden – is niets ongewoons in Tirol. Toch is het belangrijk om voorzichtig te zijn, vooral in het wegverkeer, en je snelheid aan te passen aan de omstandigheden”, benadrukt Elmar Rizzoli, hoofd van het Tiroler Centrum voor Crisis- en Rampenbeheersing.

Takken kunnen van bomen afbreken. “Je moet daarom bijzonder voorzichtig zijn in bossen, parken en bosweggetjes. “Let ook op mogelijke daklawines”, riep Rizzoli op.

Het lawinegevaar neemt toe

Door de voorspelde hoeveelheden nieuwe sneeuw in combinatie met harde wind neemt het risico op lawines in heel Tirol aanzienlijk toe. “Wij houden de situatie voortdurend in de gaten en zullen indien nodig het lawinegevaar verhogen. Voor zaterdag heeft de lawinewaarschuwingsdienst van de deelstaat Tirol het op één na hoogste lawinegevaarniveau (niveau 4 – groot lawinegevaar) afgegeven in grote delen van Tirol boven de 2000 meter.

Op een zwak oud sneeuwdek wordt veel nieuwe sneeuw afgezet De verse sneeuw en de wijdverbreide opeenhopingen van sneeuwbanken, waarvan sommige groot zijn, kunnen gemakkelijk loskomen of, in geïsoleerde gevallen, spontaan wegglijden. Gevaarlijke gebieden zouden zich boven de boomgrens en in het gebied van de boomgrens bevinden, en lawines zouden doorgaans middelgroot zijn.

“De beste manier om het risico in het weekend te verkleinen is door de gebieden te mijden maar ook steile hellingen van meer dan 30 graden.

Spontane lawines, vreemde geluiden en scheuren zijn tekenen van een hoge gevoeligheid voor verstoring”, zegt Patrick Nairz, hoofd van de lawinewaarschuwingsdienst voor de deelstaat Tirol.

Zaterdag zware sneeuwval

Voor zaterdag blijft de voorspelling dat er steeds sneeuw blijft vallen. In de ochtend sneeuwt het uitgebreid en aanhoudend, waarbij de nadruk ligt op het Unterland. De verwachting is dat de sneeuwval in de middag minder wordt. In de avond trekken de sneeuwbuien zich terug naar de Ausserfern en de oostelijke laaglanden. De maximale waarden zijn -2 en +2 graden. De grote hoeveelheden sneeuw kunnen voor problemen zorgen op wegen en spoorlijnen (zie ons eerdere bericht)

Zondag trekt de sneeuw snel weg en schijnt de zon, in ieder geval voor even. Het wordt waarschijnlijk een heldere, zonnige winterdag, vooral in het westen en zuiden. Het blijft de hele dag koud, met maximumtemperaturen tussen de min 4 en plus 1 graden.

Bron: Tiroler Tageszeitung

Lawinestufe 3 28 december 2019 Kitzbühel

Lawine niveau is thans 4

Chalet NL 20230223-banner-1200x800-v2.png

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Twinsport WaxenSlijpen Fantastisch-Oostenrijk Banner 1200x700

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×