Lawine en hoe ontstaan ze?

Lawine welke soorten zijn er en hoe ontstaan ze?

Hoe ontstaat nu een lawine? Dat is een vraag die veel mensen stellen. Een lawine is in ons geval een sneeuwmassa die loskomt van een helling, dit kan een kleine of grote sneeuwmassa zijn. Lawines worden door verschillende factoren veroorzaakt, ook de mens speelt hierbij een rol. Maar door de complexe factoren kan je zelfs met een ervaren berggids in een lawine terecht komen.

Een lawine kan dodelijk zijn, het maakt ook niets uit of het een kleine of grote lawine is.

Er zijn 4 soorten lawines namelijk:

  • Schneebrettlawine
  • Poedersneeuwlawine
  • Droge sneeuwlawine
  • Combinatie van bovenstaande

Schneebrettlawine is het wegglijden van de bovenste sneeuwlaag. Dit komt omdat de bovenste sneeuwlaag niet heeft gehecht aan de onderste laag. Een schneebrettlawine wordt ook wel plaklawine genoemd. Poedersneeuwlawine ontstaat op steile hellingen. De sneeuw kan door de helling hoge snelheden bereiken van wel 300 km/u. Het vallen van de sneeuw veroorzaakt een mengsel van sneeuw en lucht, door het mengsel en snelheid ontstaat er een grote drukgolf.

Een droge sneeuwlawine ontstaan spontaan en de oorzaak is dat de vers gevallen sneeuw haar eigen gewicht niet kan dragen.

© wibnet.nl

Lawine

Er zijn twee natuurkrachten die ervoor zorgen of er wel of geen lawine komt. De zwaartekracht en de wrijvingskracht. Door de trekkende kracht van de zwaartekracht en het feit dat sneeuw op een helling ligt, wil de sneeuw naar beneden. De enige kracht die dit kan tegenhouden is de wrijvingskracht, dit is de kracht die ervoor zorgt dat de bovenste laag op de onderste laag blijft liggen.

De wetten der natuur bepaalt waar en wanneer er een lawine komt, het enige wat je kan doen is ervoor zorgen dat de zwaartekracht kleiner is dan de wrijvingskracht tussen de lagen. Kijkend naar de grote hoeveelheid sneeuw wat de afgelopen dagen is gevallen in Oostenrijk, ligt een lawine op de loer.

Maar gelukkig werken er zeer kundige mensen bij de bergbahnen, die controleren iedere dag de bergen en waar nodig zal men een lawine tot stand brengen.

Maar ondanks dat deze kundige mensen iedere dag waken over de veiligheid van iedereen die in de gebieden wonen of verblijven, is er altijd een kans dat er ergens een lawine ontstaat. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door een skiër, snowboarder die off piste gaat, zelfs een berggids kan niet 100% voorkomen dat men in een lawine komt.

Ga je off-piste houd je dan aan de volgende regels.

  • houd de lawine berichten in de gaten, zie foto hieronder
  • Airbag
  • schep
  • sonde
  • pieper
  • ga met een gids

Meer info over off piste ga naar wepowder, meer weten zie ook hier en hier.

Lawines zijn niet te voorspellen, althans moeilijk, ga je het gevaar opzoeken, kijk naar je verzekering (niet alle verzekeraars vergoeden dit) en houd je aan de regels. Ook mensen die zich aan de regels hebben gehouden, zijn wel eens verrast, de gevolgen staan jammer genoeg in de krant.

Lawine niveau

 

Van den Berg Sport skischoen op maat

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Sneeuwkettingenwinkel Display Advertentie SKW - winter 2023-2024 900x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...