Lawine in Hopfgarten, niveau opgeschaald naar 5

Pinzgau winters

Het moest er eens van komen dankzij het extreem weer van de afgelopen dagen, een lawine in een dorp. Gisteravond was er een lawine in Hopfgarten, inmiddels is het niveau in het Salzburgerland opgeschaald naar 5.

Gisteravond kort na 23 uur ging een lawine over de Lehenweg in de buurt van de parochiekerk in Hopfgarten, gelukkig waren er geen slachtoffers. De lokale brandweer en berg reddingsbrigade hebben een uur met lawinehonden gezocht of er ook mensen waren bedolven onder de sneeuw, gelukkig is er niemand gevonden.

Lawinegevaar naar hoogste niveau

Inmiddels is het lawineniveau opgeschaald naar niveau 5, dit is het hoogste niveau. Het niveau geldt voor grote delen van het Salzburgerland, de komende dagen zal er een hoop sneeuw bij komen waardoor het er niet beter op wordt betreffende het gevaar op lawines. Dit betekent dat naast pistes ook wandelpaden afgesloten kunnen worden of inmiddels al zijn, en off piste was het al not done.

Gevaar voor verkeer en gebouwen

Caravan besneeuwd

Een ander probleem wat de grote hoeveelheid met zich meebrengt is gevaar op de weg en gebouwen. Het zicht kan slecht zijn wegen (nog) niet schoon gemaakt. Maar ook de sneeuwbulten op daken kan voor instortingsgevaar leiden. Dit is ook de reden dat wij dit weekend weer naar de CampingWelt Brixen im Thale gaan om sneeuw van de daken te verwijderen. Door de hevige sneeuwval moeten dit weekend zeker de daken schoongemaakt worden, lekker skiën zit er niet in…alhoewel we gaan het wel proberen…

Lawine Tirol

Pistes afgesloten

Ook voor de vakantiegangers is dit weer niet leuk, pistes zullen afgesloten worden in verband met lawine gevaar. De medewerkers van de bergbahnen moeten alle zeilen bijzetten om ten eerste voor eigen veiligheid te zorgen, daarna zal men ervoor zorgen dat de veiligheid van de inwoners en vakantieganger gewaarborgd kan worden. Het openen van een piste heeft dan geen pioriteit.

Kijk daarom voordat je wil skiën welke pistes en liften open zijn.

Kijk voor de actuele situatie in jouw skigebied op de  site van het skigebied, voor berichten over de actuele lawine situatie klik mop deze site.

Wegafsluitingen

De wegen in Tirol en Salzburgerland zijn redelijk schoon, alle diensten die hiervoor moeten zorgen hebben hard gewerkt. Zo was vanochtend, volgens nieuwsberichten in het Brixental, de snelweg naar Innsbruck gesloten, door de sneeuwval zullen meer wegen kunnen worden afgesloten. Kijk voor de actuelesituatie op de site van ÖAMTC of ASFiNAG.

Treinverkeer stil

Tussen St. Johann en Saalfelden is men druk bezig om de baan weer sneeuwvrij te krijgen. Hierdoor rijden er tussen St. Johann in Tirol en Wörgl beperkt aantal treinen. Er werd voor vervangend vervoer gezorgd tussen St. Johann, Hochfilzen en Saalfelden. Ook was er geen treinverkeer tussen Scharnitz en Mittenwald, dit vanwege gevaar op lawines. Ook kunnen er door de omstandigheden geen bussen rijden.

Meer informatie OBB, bron orf.at.

CampingWelt Grote banner

 

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...