Lawine in Salzburgerland, drie doden

Lawine Scheuren

Lawine in Salzburgerland, drie doden en twee gewonden

Bij een lawine op de Lackenspitze bij Tweng in de Salzburger Lungau zijn zaterdag drie toerskiërs door een lawine meegenomen en verdwenen onder de sneeuw. Voor twee mensen kon alleen nog de dood vastgesteld worden. De derde persoon kon nog gereanimeerd worden maar overleed toch later in het ziekenhuis.

Bij een lawine op de Lackenspitze bij Tweng in de regio Lungau in Salzburg zijn zaterdag drie skitourers door een “schneebrett” verrast. Zoals vermeld twee personen konden niet meer levend gered worden. De derde persoon is nog met een helikopter naar Klagenfurt gebracht maar was zo ernstig verwond dat hij in het ziekenhuis overleed.

Twee andere gewonden waren niet in zijn geheel meegenomen door de lawine en zijn met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Een groep van elf toerskiërs onder de 30 jaar uit Pongau, Ennstal en Opper-Oostenrijk werd getroffen. De jonge toerskiërs waren goed uitgerust, zei het hoofd van de reddingsoperatie..

De lawine is waarschijnlijk rond 13.45 uur op ongeveer 2.400 meter net onder de top ontstaan. Tijdens de beklimming van de groep viel een groot “schneebrett” van 200 meter breed en 500 meter lang, die acht toerskiërs meesleurde. Sommige van de begraven mensen lagen onder een sneeuwlaag van 4,5 meter. Na een grootscheepse zoekactie werden de drie toerskiërs geleidelijk aan gered. Het laatste slachtoffer is om 17.30 uur opgegraven door het bergreddingsteam.

Vijf helikopters, bergredding en het Rode Kruis waren met 120 mensen in actie. Een crisisinterventieteam zorgde voor de niet-gewonde toerskiers van de groep en hun familieleden.

In het gebied was zaterdag lawinewaarschuwingsniveau 3 (aanzienlijk) boven de boomgrens.

Lawinebord Pitztal

Turner Banner

Sneeuwkettingenwinkel.nl banner winter 2021 900x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×