Lawine in skigebied Lech/Zürs circa 10 vermisten

Lawine gevaar Choralpe Kandleralm

foto is ter illustratie

Lawine in skigebied Lech/Zürs circa 10 vermisten

Als het nodig is wordt de hele nacht doorgezocht!

Kort voor 15.00 uur kwam zondag in het skigebied Lech/Zürs een lawine naar beneden. Tien mensen werden begraven onder de sneeuw, slechts één werd gewond gered. De zoektocht gaat door in het donker en zal naar verwachting de hele nacht duren indien nodig.

Een vrouw werd met verwondingen naar de kliniek in Innsbruck gevlogen. Het exacte aantal begraven personen is volgens de politie nog niet bekend. De bergings- en zoekactie werd ook in het donker voortgezet en zou moeten duren tot er meer zekerheid is.

De lawine ging even voor 15.00 uur onder de Trittkopf (2720 meter) bij het station Trittkopfberg af. Het begon op een open terrein, maar de sneeuwmassa’s raakten ook skipiste nr. 134 (Balmen). Kort daarna waren acht helikopters, waaronder drie uit Tirol, en verschillende groepen van de Bergrettung waren onderweg naar de lawinekegel. De helikopters landden en stegen keer op keer op en hierdoor werd de Flexenpass (173 meter) afgesloten voor het verkeer.

Volgens informatie van de politie en de gemeente Lech, waartoe Zürs behoort, waren meer dan 200 mensen betrokken bij de zoekactie. “We doen er alles aan om de wintersporters te redden”, aldus een woordvoerder.

In het donker werd de lawinekegel verlicht en werd de zoektocht op  voortgezet. De helikopters bleven stand-by staan ​​om mensen nadat ze waren geborgen naar het ziekenhuis te vliegen. Volgens Hermann Fercher van Lech/Zürs-Tourism gaat de zoektocht door tot er zekerheid is. ‘We kunnen de hele nacht doorgaan,’ drong hij aan. Bij daglicht werd het benodigde materiaal in de lawinekegel gevlogen.

Gevraagd naar het aantal vermoedelijke lawineslachtoffers, zei Fercher dat een video van een skigast liet zien “hoe de skiërs in contact komen met de lawine”. Helaas laat de video niet zien wat er daarna gebeurt. De politie heeft mogelijke getuigen verzocht contact op te nemen met de politie-inspectie van Lech (tel: 059133-8105 100). Ook mensen die mogelijk een familielid missen, werd gevraagd contact op te nemen.

Ook een zoekactie na een lawine in Sölden

Zondag was er nog een grootschalige operatie in Tirol: 40 reddingswerkers doorzochten drie uur lang een lawinekegel op de Tiefenbachferner in Sölden na een noodoproep. Er was een mogelijkheid dat een persoon bedolven was onder de sneeuwmassa’s. Na drie uur werd de zoektocht zonder resultaat gestaakt.

Lawinesituatie in Tirol

De lawinesituatie blijft lastig morgen, vooral in West-Tirol en daarbuiten. “Zelfs individuele wintersporters kunnen gemakkelijk lawines veroorzaken, vooral op zeer steile westelijke, noordelijke en oostelijke hellingen boven ongeveer 2400 meter en op zeer steile zuidelijke hellingen in het hooggebergte”, aldus het lawinerapport van het bundesland Tirol.

Lawines kunnen daarom gevaarlijk groot zijn, vooral in de besneeuwde gebieden. “Wees voorzichtig, vooral op toppen en in geulen, holtes en achter terreinranden. De gevaarlijke plekken zijn moeilijk te herkennen”, aldus de politie. Er is ook een zeker risico op glijdende sneeuwlawines en glijbanen op steile grashellingen onder de 2400 meter.

Laten we hopen dat de mensen in Lech/Zürs snel worden gevonden.

Bron: Tiroler Tageszeitung

UPDATE 21:00 uur

8 mensen gered en nog 2 vermist.

Lawinestufe 3 28 december 2019 Kitzbühel

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Van den Berg Sport skischoen op maat

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...