Lawinealarm in het Zillertal

Lawine Ki West 25 december 2023

ter illustratie

Lawinealarm in het Zillertal

Een toerskiër werd meegesleurd door een glij-sneeuwlawine. Stormen en lawinegevaar maakten de zoektocht voor de hulpdiensten lastig.

Een glij-sneeuwlawine veroorzaakte zondag een zoekactie op de Sidanjoch. Wintersporters zagen rond 12.40 uur hoe een persoon op toerski’s door de lawine werd getroffen en mee werd gesleurd.

De onbekende persoon activeerde de lawine-airbag. Ondertussen deden de getuigen een noodoproep en begonnen naar de lawinekegel te klimmen. Nog voordat de reddingswerkers arriveerden, zagen de getuigen hoe de meegesleurde persoon door twee andere toerskiërs werd bevrijd en onmiddellijk weer richting de Sidanjoch vertrok. Toen ze bij de lawinekegel aankwamen, doorzochten de getuigen het gebied met een lawinepieper, maar kregen verder geen signaal. Zij meldden dit ook bij het controlecentrum. Door hevige windstoten kon de gealarmeerde helikopter niet in het lawinegebied landen. Een beklimming door de bergreddingsdienst en de Alpenpolitie zou gezien het lawinegevaar te riskant zijn geweest.

Missie geannuleerd, persoon nog niet geïdentificeerd

Om deze reden en vanwege de getuigenverklaringen besloten de Alpenpolitie en de bergrettung om 13.15 uur de zoekactie te beëindigen.

De bergreddingsdienst van Kaltenbach, twee lawinezoekhonden met begeleider, twee medische noodhelikopters, de politiehelikopter en de Alpenpolitie waren aanwezig. De persoon die kortstondig werd begraven, is volgens de politie nog niet gelokaliseerd. In een uitzending herinnerden de functionarissen eraan dat het bij dergelijke ongevallen “zeer wenselijk zou zijn dat de betrokkenen de noodsituatie telefonisch zouden melden om grotere en onnodige operaties te voorkomen.” Maar helaas …..

In St. Sigmund im Sellrain werden ook twee toerskiërs begraven onder een lawine

Een paar uur eerder was er een lawine uitgebroken in St. Sigmund im Sellrain. Volgens de politie was een groep van 16 mensen rond 09.00 uur op skitocht. Terwijl de wintersporters vanuit het Westfalenhaus over het Längental richting de parkeerplaats van Lüsen reden, viel er een lawine uit de Gamsgrübl. Een 61-jarige Duitser werd volledig begraven, een landgenoot van dezelfde leeftijd werd gedeeltelijk begraven. De twee raakten gewond, maar werden onmiddellijk door hun metgezellen uit de sneeuw gered.

Al met al geen slachtoffers maar het geeft wel aan hoe instabiel de hellingen zijn. Ondanks behoorlijke waarschuwingen gaat men toch het gevaar opzoeken….

Lawine Gevaar

ter illustratie

skioutlet 2022 grote banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Cityhouse Flipside Groot Banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×