Lawinegevaar in Tirol Oostenrijk

Lawinegevaar in Tirol Oostenrijk

Op dit moment is er een verhoogd risico op lawines. Op het onderstaande plaatje kun je kijken hoe de situatie er op dit moment uitziet.

Lawine overzicht Tirol 2 febr 2016

Wil je vaker kijken naar een update dan hebben we de link HIER van de Lawinenwarndienst Tirol. Informatie die wij in dit bericht gebruiken kan immers op een ander moment achterhaald zijn, vandaar de link naar de website met de volledige informatie.

Wat is nu precies een lawine en hoe ontstaat deze?

Een lawine ontstaat doordat een grote sneeuwmassa van de helling omlaag komt. De sneeuwlagen in de bergen zijn doorgaans niet met elkaar verbonden.  De opbouw van de lagen sneeuw heeft te maken met de kristalstructuur van de sneeuw en de hoeveelheid gevallen sneeuw. De kristalstructuur van de sneeuw wordt doorgaans beïnvloed door de weersomstandigheden, temperatuur en wind. Door deze weersomstandigheden kunnen er sneeuwlagen ontstaan met een mindere hechting of is de sneeuwlaag slecht met de ondergrond verbonden (mede daardoor worden de eerste lagen op de pistes minder geprepareerd omdat deze goed moet hechten met de grond en is deze hechting van belang voor een goede structuur van de piste)

Een belangrijke oorzaak van een lawine is het toenemen van de belasting op de sneeuwlaag of de afname van de sneeuwvastheid. Dit laatste is van toepassing door de temperatuurverhoging of bijvoorbeeld de regen van afgelopen weekend. Ga je de sneeuw in en kies je ervoor om off-piste te gaan dan ben je zelf verantwoordelijk voor je handelen. Hierbij is de kans op lawines ook groter omdat er niet geprepareerd is.

Er gaat weer wat sneeuwvallen de komende tijd. Mocht je naar Tirol gaan dan weet je nu een website waar je eea kunt checken.

728x90-Bizztravel

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×