Lawineserie in Tirol, wederom doden te betreuren!

Lawinestufe 3 28 december 2019 Kitzbühel

Lawineserie in Tirol, wederom doden te betreuren!

Waarschuwen heeft totaal geen zin. Als je weet dat er in bepaalde gebieden meer dan een meter sneeuw is gevallen en de lawinestufe is zelfs 4 dan nog gaan er wat mensen toch buiten de pistes. Dat er dan doden te betreuren zijn is dan vrij logisch.

Nadat er gisteren al 5 mensen waren overleden gaat het gewoon verder. In Schmirn kwam een lawine naar beneden en nam vijf wintersporters mee. Een 58-jarige inwoner stierf, vier mensen werden gered met verwondingen. Er was ook een dramatische reddingsoperatie in Schwendau, waar net een 15-jarige werd gered.

Schmirn, Schwendau, Spiss, Sölden daar gebeurde het allemaal. De dodelijke lawinereeks in Tirol gaat verder: Zaterdag is een persoon overleden onder de Gammerspitze in Schmirn. In totaal werden vijf wintersporters bedolven onder de sneeuw, vier van hen werden gered maar waren gewond. De dode man is een 58-jarige inwoner (einheimische).

Vanwege de lawinegevoelige positie was de operatie in Schmirn volgens het controlecentrum van Tirol erg moeilijk. Er werden vier noodhelikopters, een politiehelikopter en drie bergreddingsteams ingezet. Wij vullen aan: Deze mensen brengen ook keer op keer andere mensen in gevaar. Wij doelen dan op de mensen van de bergrettung, politie etc…

Volgens Rudi Mair, hoofd van de lawinewaarschuwingsdienst, is de lawine mogelijk op afstand geactiveerd door toerskiërs. Naar alle waarschijnlijkheid werden de wintersporters vervolgens van bovenaf getroffen door de sneeuwmassa’s. Even voor 11.00 uur werden de hulpdiensten gealarmeerd.

Volgens de politie was de groep lokale toerskiërs naar de Riepenspitze geklommen. Bij de beklimming, door een steil bosgebied, hebben ze mogelijk de lawine erboven laten afgaan.  Twee mensen waren volledig bedolven in de sneeuw, drie gedeeltelijk. De lawine werd gemeld aan het controlecentrum door toerskiërs die in de buurt waren. De 58-jarige, die werd bedolven werd terug gevonden onder 1,40 meter aan sneeuw. Helaas kon alleen de dood nog worden vast gesteld. De rest van de groep liep niet-gespecificeerde verwondingen op en werd met ambulancehelikopters naar ziekenhuizen gevlogen.

15 jarige gered

Zaterdag moesten de hulpdiensten ook uitrukken naar andere lawine-ongevallen. In Schwendau in het Zillertal werd een 15-jarige bedolven onder een massa sneeuw. Uiteraard buiten de piste. De 15 jarige kon net op tijd uitgegraven worden en werd verzorgd door de berg- en pistereddingsdiensten.

‘In de middag ging de 15-jarige als eerste van een groep van vier een 40 tot 45 graden steile noordelijke helling op. De 15-jarige werd volledig bedolven onder een lawine. Mogelijk had hij geen “airback”  en verloor hij kort daarna het bewustzijn. Zijn metgezellen belden onmiddellijk 112 en begonnen te zoeken. Korte tijd later werd hij met een lawinepieper gelokaliseerd en werd zijn hoofd blootgelegd op een diepte van 30 tot 50 centimeter, waarna hij korte tijd later weer bij bewustzijn kwam. Na eerste hulp werd de 15-jarige overgevlogen naar het districtsziekenhuis van Schwaz.

Ook twee bergbeklimmers in Gries im Sulztal (district Imst) hadden geluk. Ze werden door een lawine meegenomen in het Wannenkar-gebied bij de Amberger Hütte. Ze waren echter in staat zichzelf te bevrijden of door vrienden uit de groep.

Wildschönau

Ook in Wildschönau werden twee toerskiërs pas na urenlang zoeken dood aangetroffen.

Wij stoppen nu voor vandaag maar weer deze lijst. Morgen gaat er weer een pak sneeuw vallen en komende week klaart het weer op. Dat betekent dat men weer de bergen ingaan. Waarschuwen doen wij niet meer en is volkomen kansloos. De lawinedienst in Oostenrijk baalt daar ook van. Dat er gewoonweg niet wordt geluisterd naar de waarschuwingen die worden afgegeven.

We zullen is een balletje opgooien: Wat vinden jullie: Iedereen die echt schuldig is en vanaf lawinestufe 4 toch op pad gaat …een keiharde straf uitdelen. Zou dat helpen?

Lawine Scheuren

Bron: Tiroler Tageszeitung

Sport2000 Skischoen op Maat

Banner Sport2000 Ski Schoen op maat

Werken in Oostenrijk make it happen

Werken in Oostenrijk make it happen

Ski Outlet Logo

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×