Lente start abnormaal koud

Lente start abnormaal koud
De lente start dit jaar abnormaal koud, met nog maar 3 dagen te gaan tot de astronomische lente is de winter dominant aanwezig in Oostenrijk. Tenminste aan de noordkant, dit was gistermiddag het beeld in Brixen im Thale op 800 meter hoogte. Vrijwel de hele winter heeft daar niet zoveel sneeuw gelegen als gisteren/vandaag. En daar komt nog best veel sneeuw bij!


De luchtdrukverdeling voor koud winterweer is er dan ook eentje vanuit een schoolboekje. We zien een sterk hoog ten westen van Oostenrijk en een flink lagedrukgebied nabij de Zwarte Zee. Hiertussen is stroming noordelijk en kan koude polaire lucht afzakken. Komende weekend bereikt de koudste lucht Oostenrijk.


Vandaag vallen er aan de noordkant nog talloze sneeuwbuien waarbij er nog makkelijk 10 tot lokaal 30 centimeter kan vallen. De nordstau is wel minder stevig dan de voorgaande dagen omdat de lucht iets droger is geworden. Ook morgen houdt de nordstau aan maar wel in zwakke vorm. Het gaat dan vooral om lichte sneeuwbuien die nog voor een enkele centimeter kunnen zorgen. Daarbij valt de sneeuw tot in de laagste dalen. Op 1500 meter vriest het 7 graden. Aan de zuidkant is juist ruimte voor de zon en blijft het droog.

Uiteindelijk draait de wind langzaam meer naar het noordoosten en volgt richting de zaterdag de koudste luchtsoort. Met een afwijking van 12 graden onder de norm voor eind maart is het uitgesproken koud. Op 1500 meter vriest het dan ook ruim 10 graden overdag, extreem zo laat in de winter. Daarbij vallen ook nog altijd enkele sneeuwbuien.

Zondagochtend kan het dan 15 tot 20 graden vriezen. Koudespot vinden we nabij Arlberg met temperaturen tot -25! Brrr…

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Haus Steiner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...