Lente start met veel zon!


Lente start met veel zon!
Het is 1 maart en daarmee begint voor meteorologen de lente van 2022. De lente start dit jaar met veel ruimte voor de zon!

Vandaag beginnen we de dag nog wel vrij koel met actueel temperaturen ruim onder het vriespunt in de meeste dalen, lokaal komt zeer strenge vorst voor. Uiteindelijk zorgt de zon ervoor dat de temperatuur in de lift gaan maar op 1500 meter blijft het de gehele dag 5 of 6 graden vriezen. In de zonnige dagen stijgt het kwik naar waarden wel boven het vriespunt, uiteindelijk kan het met de zon 4 tot 9 graden dooien in de laagste delen van de Oostenrijkse Alpen. Maar verder is het gewoon top wintersportweer.

In de Maartse zon moet goed gesmeerd worden!

Ook morgen schijnt de zon flink. De zonkracht gaat ook de lift in, in de bergen krijgen we al te maken met zonkracht 7 of lokaal zelfs 8. Kijk dus goed uit, zonder dat je het door hebt verbrand je soms al in 15 minuten. Goed smeren is dan ook het advies. De aangevoerde lucht is een stukje milder en de vorstgrens stijgt gedurende de dag richting de 1500 meter. Dit heeft direct effect op de pistes aan de zonkant, die kunnen in de middag wat bulterig of papperig worden. Uiteindelijk wordt het maximaal 5 tot 14 graden.

vorming van een front donderdagnamiddag/avond

Donderdag is de verwachting nog een klein beetje onzeker. Verschillende modellen bereken opnieuw een prachtige zonnige kaiserwetter dag. De lente start kan dus niet mooier. Maar er zijn ook modellen die door op-glijden van de lucht bewolking berekeningen. Tijdens de middag en avond volgt dan verspreid in Vorarlberg, Tirol en in Karinthië enige tijd sneeuwval. Wat zeker is, is dat de aangevoerde lucht weer afkoelt en de vorstgrens zakt naar 1000 tot 600 meter.

Vanaf vrijdag schijnt de zon weer uitbundig. Wel wordt het een tikkeltje frisser, zeg maar gerust winters. De temperaturen zakken weer naar waarden onder het vriespunt tot ongeveer 600 meter.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Corona Reis Certificaat vanaf 17 feb 2022

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...