Lente temperaturen en regen


Lente temperaturen en regen

De westcirculatie is opgang gekomen en de sneeuwvalgrens ligt niet langer meer tot in alle dalen. Afgelopen nacht viel er tot 1100 meter regen en ook de komende dagen valt in de dalen vaak regen. Maar er zijn ook mooie momenten, maar wel gelijk met lente temperaturen. Naar verwachting zullen de meeste dalen deze week opnieuw groen worden.

Vanmorgen is het vrij bewolkt en vallen er verspreid enkele buien. Daarbij ligt de sneeuwvalgrens veelal tussen 900 en 1300 meter. In de loop van de ochtend wordt het overal droog en breekt uiteindelijk vanuit het westen af en toe de zon door. Vanmiddag zijn er zonnige momenten, maar ook nieuwe wolkenvelden. De vorstgrens ligt overdag rond 1400 meter.

Vanavond neemt de bewolking toe en vanaf middernacht trekt een warmtefront van west naar oost over. Op het front stijgt de sneeuwvalgrens naar 1900 meter. Kortom, op veel plaatsen valt de neerslag helaas in vloeibare vorm.

Morgenochtend is het warmtefront alweer vertrokken naar het oosten en breekt geregeld de zon door. Daarbij wisselen zon en wolkenvelden elkaar af. Oostenrijk ligt in een van origine subtropische luchtsoort. Het is daarom ronduit mild; de maximumtemperatuur in de dalen komt uit tussen 8 en lokaal 16 graden. Kortom lente temperaturen.

Aan het eind van de dag volgt alweer een volgend front met regen, de sneeuwvalgens zakt dan naar 1400 meter. Dat is voor eind januari aan de hoge kant. Daarbij staat een stormachtige wind in de bergen.

De donderdag staat voor Tirol en het Salzburgerland in teken van langdurige regen. De hele dag valt hier neerslag, omdat het flink doorregent kan de sneeuwvalgrens naar 1200 meter zakken. In 12 tot 16 uur tijd kan 40 tot 60 millimeter regen vallen, samen met smeltwater is er een risico op wateroverlast.

Vrijdagochtend verloopt gelukkig vriendelijker, maar in de middag volgt alweer een nieuw front. Van de regen in de drup, de sneeuwvalgrens pendelt tussen 1000 en 1500 meter.

Vanaf het weekend wordt het gelukkig allemaal een stuk beter en vriendelijker. Een groot hogedrukgebied neemt het stokje over. Boven de 2000 meter is het fantastisch skien met verse sneeuw, onder de 1200 meter is het veelal groen geworden.

Jeroen Elferink

Ripstar banner 1200 800 Snow en Family

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Summit Travel banner 2020 1000x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×