Lenteachtig met sterke föhn en zon, komt de winter snel terug?

Na een zéér onrustige week voor de Oostenrijkse Alpen, lijkt dit weekend de rust weer een beetje te zijn teruggekeerd in de atmosfeer. Want wat hebben we toch een spectaculaire weerweek achter de rug, alle seizoenen kwamen wel voorbij. Gelukkig zijn de lagedrukperikelen verleden tijd en is het eindelijk weer droger en rustiger.

Op dit moment ligt er een lagedrukgebied boven Spanje, welke voor enorm noodweer aldaar zorgt. Nadeel voor Oostenrijk is en blijft dat de stroming zacht blijft. Op dit moment waait er een Zuidelijke wind welke föhn veroorzaakt. Helaas blijft dit beeld de komende dagen onveranderd…

Morgen is het in Westelijke Oostenrijk lenteachtig. Door de doorberekende föhn weet de zon flink te schijnen, de aanwezige mistvelden zullen snel verdwijnen. Hierdoor stijgt het kwik snel, in het Inntal al snel naar 13 of 14graden. Waarschijnlijk met een uitschieter richting de 15 in Innsbruck of Jenbach. In de Inneralpine blijft het boven een dik sneeuwdek kouder.

Richting het Oosten minder invloed van de fohn, en dus ook koeler en bewolkter. In Wenen regent het lichtjes bij een kille 7 of 8 graden en straffe Zuidoostenwind.

Het weerbeeld dat zo lenteachtig is houden we nog eventjes vast in en rondom de skigebieden, over het algemeen blijft het relatief zonnig met middagtemperaturen in de dubbele cijfers. Het lagedrukgebied boven Spanje trekt richting het Noorden waardoor de fohn op dinsdag extra aanwakkert. Over de Hele Oostenrijkse Alpenboog is het zonnig en mild.

Vanaf woensdag is het nog een beetje onzeker, het blijft wel zo goed als droog in Oostenrijk omdat de lagedrukgebiedjes die voorbij komen een zuidelijkere koers hebben. Dit terwijl het hogedrukgebied dat nog altijd ten Noorden van Oostenrijk ligt verbinding zoekt met een hogedrukgebied bij de Azoren.

En mocht dit gebeuren, dan ontstaat er een zogeheten blokkade. Hierdoor verliezen we het lentachtige weerbeeld, en verandert de stroming naar een continentale Oostelijke stroming. Het wordt dan kouder en ook vochtiger, de kans op wat sneeuwval stijgt dan weer. Maar of dit scenario aan het eind van de week uitkomt is nog onzeker.

Kortom: tot en met woensdag aanhoudend lenteachtig met zon en hoge temperaturen. Hierna wordt het kouder, met een stroming die Oostelijk wordt. Hoe koud het wordt is nog onzeker.

Het kouder wordende weerbeeld is ook goed zichtbaar in de laatste pluim van het GFS voor 1500 meter hoogte (prikpunt Kufstein). Wat opvalt is de droogte, ook de mogelijke sneeuwval vrijdag is hoe dan ook mager in de berekeningen. Rustig januari weer dus! Pas na 16 of 17 januari kan er weer eens serieuze sneeuw vallen.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×