Letsel op de wintersport neemt toe

Ongeval Helikopter

ter illustratie

Letsel op de wintersport neemt toe. Het aantal landgenoten dat gehavend terukeert van de wintersport neemt toe aldus de Alarmcentrale.

De alarmcentrale van de ANWB kreeg dit seizoen ruim tien procent meer hulpaanvragen. De experts maken zich ook terecht zorgen over het aantal Nederlanders dat ongecontroleerd over de pistes naar beneden dendert, met alle gevolgen van dien.

“Het wordt ieder jaar gekker” aldus advocaat Stephan Wijnkamp die geregeld op de piste te vinden is in Oostenrijk voor een reconstructie na een zwaar skiongeval. “Daar sta je dan een paar uur. En wat je dan allemaal langs ziet komen, hoe mensen skiën” … zegt Wijnkamp.

Wijnkamp volgt ook het nieuws op de voet en neemt steeds meer zware ongelukken waar. “De ernst is bovengemiddeld. Dat was vorig jaar al en die ontwikkeling zet zich door. Mensen ontberen de techniek, wanen zich veilig door allerlei bescherming en maken dan brokken”, aldus Wijnkamp.

Het is volgens de advocaat geen overmoed. „Dat vereist dat je het gevaar ziet. Dat is niet zo. Iedereen snapt dat als je met 40 kilometer per uur van je fiets valt, de kans bestaat dat je het niet overleeft, maar op de piste razen wintersporters met een gebrekkige techniek ongecontroleerd rond met 70 kilometer per uur.”

Stephan Wijnkamp is een advocaat wonend in Imst in Tirol en is gespecialiseerd in ski- en bergsportrecht..

11.000 hulpvragen

In de winterperiode tussen december en maart kwamen bij de ANWB Alarmcentrale 11.000 hulpvragen binnen. De stijging betrof 10% waarbij het merendeel autopechgevallen. Ook steeg het aantal mensen die na een ongeval met een ambulance of ligtaxi naar Nederland moesten worden vervoerd. Dit steeg van 155 naar 170.

De kwetsuren lopen uiteen van kneuzingen en verwondingen naar  knie-, been- en armletsel aldus Sanne Over woordvoerster van de ANWB. Ook kan het vreselijk mis kan gaan zoals wij vaak bericht hebben. Deze winter al zijn zeker drie Nederlanders overleden op de piste.

Ongeval Helikopter

ter illustratie

Overschatting

Eurocross melde het al dat de Nederlander de skivakantie serieuzer moet nemen. Het is algemeen bekend dat de Nederlandse skiër blinkt van zelfoverschatting. Dit blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek naar skiongelukken dat de alarmcentrale Eurocross sinds 2020 deed samen met het Leids Universitair Medisch Centrum.

Ook Thiebout VandenBergh van het Oostenrijks Toeristenbureau maakt zich zorgen. Ook hij ziet dat mensen hun eigen kunnen zwaar overschatten, zeker in de lastige omstandigheden waar de wintersportgebieden door het wisselvallige weer in de Alpen mee kampten. Met name op harde, snelle pistes waar bijvoorbeeld wat regen in de nacht opvroor, merkt hij dat wintersporters zich qua snelheid en skistijl niet aanpassen.

“Ze zien soms domweg het gevaar niet, suizen dan boven hun macht vaak ongecontroleerd naar beneden, waardoor nare ongelukken kunnen gebeuren. Ski altijd onder control en realiseer je dat de politie een skiongeval zeer serieus oppakt.”

Nalatigheid

Niet alleen de voorbereiding van de wintersporters zijn hier schuldig aan ook wordt er naar de pistebeheerders gekeken. Bij meerdere ongevallen kwamen Nederlanders tegen bomen of liftpalen terecht. Advocaat  Wijnkamp kijkt ook met argusogen naar de pistebeheerders. Niet voor niets behartigt hij komende dinsdag de belangen van de partner van de Nederlandse die vorig jaar omkwam op een te steile en te ijzige piste in skigebied Hintertux. Ze gleed samen met een vriendin een afgrond in. De liftondernemer, verantwoordelijk voor het pistebeheer, wordt met zijn directeur en twee medewerkers vervolgd vanwege grove nalatigheid.

“Deze mensen skieden wel gecontroleerd en met voldoende techniek”, aldus Wijnkamp. Maar deze piste was een ijsplaat geworden en had gesloten moeten worden. Er is daar te weinig aandacht besteedt aan veiligheid. In Hintertux was het de piste naar het dal. Als je die sluit, doet dat economisch bovendien zeer.”

Bron: Telegraaf.nl

Summit Travel banner 2020 1000x600

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Wijnen Astrid & Thérèsa

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...