Het leven van Gabi in #april

April was dit seizoen mijn laatste werkmaand. Een pittige, maar heerlijke maand met veel zon, sneeuw en genieten. Maar ook was april de maand van mijn Landes examen. Een examen wat je als skileraar graag wilt halen, maar wat niet zo eenvoudig is. In deze blog lees je hoe ik mijn seizoen in april heb afgerond en hoe het is gegaan op het examen!

Werk

Soms voelt het niet eens als werk, maar aan het einde van het seizoen is ook het werk als skileraar soms pittig vermoeiend. Bijna 6 maanden stonden we op de lange latten om met volle overgave elke dag ons werk te doen. Mensen leren skiën, kids gepassioneerd maken voor de sport, of gevorderden op weg helpen om nog beter te skiën. Erg dankbaar werk, en in 99% van de gevallen enorm motiverend.

Maar ik zal eerlijk toegeven dat we allemaal, hoe gaaf we dit werk ook vinden, in april wel toe zijn aan een vakantie. April was echt een topmaand. Niet alleen qua werk zelf, want er was meer dan genoeg te doen om iedereen goed bezig te houden, maar ook qua weer. Niet vaak hebben we zoveel zonnige dagen achter elkaar gehad. De goggle-tan zit er dan ook goed op, en als ik straks op vakantie ga, kan iedereen zien wat voor werk ik doe.

Landes

Voor mij was april ook de maand van uitdagingen. Want ik heb een poging gedaan om de Landes ski examens te volbrengen. Voor diegenen welke hier niet zo bekend mee zijn: er zijn verschillende niveaus voor skileraren in Oostenrijk: Anwärter, Landes 1, vol Landes of Staatlich. Staatlich wordt je als je een eigen skischool wilt openen, dus daar heb ik mijn zinnen niet op gezet. Maar het Landes examen wil ik wel graag op mijn lijstje erbij hebben. Maar zo eenvoudig is dit nog niet.

Waar we bij Landes 1 ook al een GS race doen, door de moguls gaan, freeriden en nog meer fratsen uithalen, bij vol Landes gaat het er echt pittig hard aan toe. In de GS racen we tegen onze examinatoren, de moguls komen tijdens deze examen gemiddeld tot je heup, en het freeriden heeft maar 1 versnelling: vol gas! En ook het niveau van het skileraar-skiën en van onze kwaliteiten als coach en trainers ligt weer een stuk hoger. Al met al een pittige uitdaging. In het filmpje hieronder een impressie van deze 10 dagen examen met SBSSV.

Examen

Het is echt hoog niveau sport, en daarom is het gelukkig heel normaal dat je niet in 1 keer alles haalt van het examen. In de 10 dagen gebeurd er zoveel, dat het voor veel deelnemers simpelweg te overweldigend is. Om een gevoel te geven; het slagingspercentage bij dit examen in april lag onder de 40%. Daarbij is het bij het vol Landes examen ook een streven om überhaupt skiënde te blijven. Door de enorme uitdagingen vallen er veel geblesseerden. Zelf ben ik tijdens de GS training gecrashed wat resulteerde in kapotte stokken en helaas is ook mijn mooie Bluetribe helm gesneuveld. Maar dit was nog lang niet alles…

Voor mij was het tijdens dit examen nog eens extra aangrijpend. Naast dat in mijn groepje een dame uitviel door gescheurde kniebanden en een jongen door een hersenschudding, viel ook mijn directe maatje en collega ten prooi aan de risico´s. Chelsea werkt bij ons in de skischool en viel op de 4e dag van het examen in de moguls in haar skistok. In eerste instantie dacht men ´alleen gekneusde ribben´. Helaas bleek later dat ze haar milt geheel door had gescheurd! Het was kantje bord maar ze is nu van de intensive care af en aan de beterende hand.

Risico

Zo zie je maar weer dat skiën toch echt tot de risico sporten behoord. Een examen wil natuurlijk iedereen graag halen, maar als de uitkomst is dat je vanaf april een half jaar uit de roulatie bent, dan denk je er toch nog eens extra over na of je dat risico wilt nemen. Ik heb besloten dat ik mijn uiterste best doe, maar niet koste van het kost mezelf in de kreukels jagen om het te halen. Er is immers altijd een her-examen, een volgende keer, een nieuwe kans.

En met dit in mijn achterhoofd heb ik met een goed gevoel, maar een acceptabel risico geskied. Het resultaat: theorie gehaald, Skischool skiën gehaald, Prestatie skiën gehaald, en Coach/Trainer kwaliteiten gehaald. Op het programma voor herkansing staat het blok ´offpiste´ en de GS race. Met name de laatste brengt altijd extra risico met zich mee. Maar we gaan gewoon lekker er voor trainen, en volgende winter er weer vol tegen aan! Dat certificaat wordt van mij!

Vakantie

Maar eerst staat er bij ons wat anders op de agenda. En dat is, na ruim 2 jaar Oostenrijk niet uit te zijn geweest, een welverdiende vakantie! Mochten we de afgelopen 24 maanden het land niet uit vanwege Andy zijn been en ziektewet, nu kunnen we eindelijk vrij als een vogel genieten. Vertrekken zodra april voorbij is. Onze vakantie brengt ons terug naar huis…

We beginnen met een bezoekje aan ons pannenkoekenlandje! Tijdens de vakantie in Nederland staat er feest en gezelligheid op het programma. Zo bezoeken we het feest ter ere van de PhD van mijn neefje Sebastiaan, hebben we natuurlijk de Meet & Greet van FANtastisch Oostenrijk op maandag 6 mei, ga ik speciale bergwandelschoenen welke op maat worden gemaakt bekijken bij Van den Berg Sport 2000 in Driebergen, en genieten we natuurlijk van rust en gezelligheid.

Hierna gaat het door naar Engeland voor het bezoeken van Andy zijn familie en vrienden. Dit deel van de vakantie staat in het teken van curries, uitgaan, Londen, Chester en Liverpool. Maar ook een paar uitstapjes naar Wales en mooie natuur staan op mijn verlanglijstje. Kortom, het word een superduper vakantie en we hebben er enorm zin in! Natuurlijk houd ik jullie op de hoogte van al het gaafs wat we onderweg tegen komen!!

Liebe Grüße,

Gabi

En wie ben ik? Gabriëla is de naam! Of Gabi zoals de Oostenrijkers zeggen. Enkele jaren geleden heb ik Nederland verruilt voor Kaprun. Met de Kitzsteinhorn in mijn achtertuin, geniet ik elk seizoen van wat de bergen mij te bieden hebben. Tussen mijn werk als sneeuwsportleraar en bergwandelgids door, houdt ik jullie op de hoogte van nieuwtjes omtrend winter- en bergsport, activiteiten in de Kitzbüheler Alpen en bezienswaardigheden in het mooie Pinzgau!

Liebe Grüße uit Kaprun!

Gabi

Gabi Andrei

Logo Holiday Hikes

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...