Liechtensteinklamm weer open, Fantastische klamm

Helix Liechtensteinklamm

Liechtensteinklamm

Eindelijk is het weer zover, de Liechtensteinklamm in Pongau, Salzburgerland, is na lang wachten weer open. De langste en mooiste kloof van Oostenrijk kan vanaf deze zomer weer door alle liefhebbers bezocht worden. Imposant, spectaculair en met verschillende nieuwe highlights, is de Liechtensteinklamm een must-see voor de liefhebbers van natuurschoon.

Felsbreuk

In mei 2017 gingen de poorten van de Liechtensteinklamm dicht na een flikse felsbreuk. De weg, en daarmee de constructies en wandelwegen, waren erg beschadigd. Tevens was een renovatie ook op zijn plaats. Als resultaat heeft de Liechtensteinklamm voor bijna 3 jaar geen publiek ontvangen. Helaas, maar we moesten dus even geduld hebben.

Maar het wachten was de moeite waard. In juni 2020 is de klamm weer opengesteld voor publiek. En hoe! Niet alleen zijn alle wegen vernieuwd, en heeft het gasthaus bij de ingang een complete facelift gekregen, ook is er een prachtige nieuwe highlight aan de klamm toegevoegd…

Feitjes

Maar eerst willen we jullie een paar feitjes over de Liechtensteinklamm geven. Deze klamm, of kloof, is de grootste kloof in Oostenijk. De Liechtensteinklamm heeft een lengte van 4 kilometer, waarvan 1 kilometer toegankelijk is voor bezoekers. Jaarlijks word de Liechtensteinklamm door 200.000 mensen met een bezoek vereerd.

De Liechtensteinklamm heeft, zoals elke kloof waarschijnlijk, ook een eigen legende. Het verhaal gaat dat de duivel snel water naar Großarl voeren wilde. De snelheid via de normale natuurlijk waterwegen beviel hem echter niet, en in zijn toorn en woede vloog hij over de kloof en dwong het water erdoor te stromen. Dit verhaal weerhield echter niet dat reeds in 1875 de eerste werkzaamheden voor het begaanbaar maken van de Liechtensteinklamm begonnen.

Helix

De Liechtensteinklamm is na de heropening van dit jaar een echte highlight voor Pongau, en daarmee Salzburgerland, geworden. Met zijn met mos begroeide wanden, helix achtige waterstromen en prachtige normale en stuifwatervallen, is de Liechtensteinklamm een geliefd dagje uit voor jong en oud.

Bij de saneringen werd nog een nieuwe highlight ingebouwd. Een zogenaamde ´helix´ trap, of wenteltrap. De helix trap brengt je dieper in de kloof, terwijl je prachtige uitzichten kan genieten. Met zijn afstekende oranje achtige kleur, is de helix trap zelf ook een prachtig fotogeniek objekt. En nadat je de waterval aan het einde van de Liechtensteinklamm bewondert hebt, brengt de helix trap je weer veilig omhoog.

Om een beeld te krijgen van hoe de Liechtensteinklamm er na de saneringen uit ziet, kan je hieronder de vlog van Gabi bekijken.

Liechtensteinklamm Austria Gorge Hike

Info

Zoals gezegd is de Liechtensteinklamm een prachtig uitje voor jong en oud. Daarom hier wat info om een bezoek goed te plannen. Volgens de huidige info is de klamm dagelijks geopend van 9 tot 18 uur, tot en met 30 september 2020. Info over de prijzen geeft aan dat kinderen naar binnen kunnen voor 5,50 euro en volwassenen voor 10,00 euro. Ook honden zijn toegestaan, natuurlijk aan de lijn en officieel met een muilkorfje.

Info over Corona speelt helaas ook hier nog een rol. Omdat de Liechtensteinklamm op sommige plaatsen vrij smal is, en het een enkelvoudig pad is (heen en terug loop je over dezelfde weg) word er info gegeven over het voldoende afstand houden. Tevens word nog gevraagd om mondkapjes te dragen om bij nabij contact risico´s te vermijden. Meer info vind je hier op de website van de Liechtensteinklamm.

Heel veel plezier gewenst bij het bezoeken van dit prachtige werk van moedertje natuur!

Liebe Grüße,
Gabi

En wie ben ik? Gabriëla is de naam! Of Gabi zoals de Oostenrijkers zeggen. Enkele jaren geleden heb ik Nederland verruilt voor Kaprun. Met de Kitzsteinhorn in mijn achtertuin, geniet ik elk seizoen van wat de bergen mij te bieden hebben. Tussen mijn werk als sneeuwsportleraar en bergwandelgids door, houdt ik jullie op de hoogte van nieuwtjes omtrend winter- en bergsport, activiteiten in de Kitzbüheler Alpen en bezienswaardigheden in het mooie Pinzgau!

Liebe Grüße uit Kaprun!

Gabi

Gabi Andrei

Logo Holiday Hikes

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht