Liveblog Reisadvies Oostenrijk vanuit Nederland en België

Fantastisch Oostenrijk zomer

Liveblog Reisadvies Oostenrijk vanuit Nederland en België. Reizen naar Oostenrijk vanuit Nederland België. De grenzen zijn weer vanaf 16 juni 2020 open voor oa. Nederlanders en Belgen. Er was maar één maar, vanuit Nederland en België en dat alles heeft te maken met een kleur. De kleur GEEL. CODE GEEL is het weer vanaf 16 juni 2020. In dit liveblog wordt alles bijgewerkt.

Vanuit Oostenrijk is de wens dat vanaf 15 juni ook de Nederlandse toeristen weer welkom zijn, deze wens sprak Bondskanselier Sebastian Kurz uit tijdens de persconferentie (op 17:33) van 21 mei. Aantal leden in de facebookgroep Vrienden van FANtastisch Oostenrijk die in Oostenrijk wonen en werken wisten ons al te informeren over de huidige situatie. Onze dank hiervoor. Wil je op de hoogte zijn van de laatste cijfers in Oostenrijk kijk dan hier bij de ORF.

Middels dit blog willen wij jullie op de hoogte houden van de actuele situatie in Oostenrijk, wij doen ons best om de informatie up-to-date te houden. Hebben we iets gemist of een fout gemaakt? Mail dan naar info@fantastischoostenrijk.nl.

08-07-2020

Kirchberg gasten hotel Bräuwirt moeten zich melden

Fantastisch Oostenrijk zomer

Kirchberg gasten hotel Bräuwirt moeten zich melden, dit nadat een medewerkster van dit hotel positief is getest op corona. Tirol doet een oproep om degenen die contact met de vrouw hebben gehad, zij moeten zich melden om verdere infecties te voorkomen.

Afgelopen zondag kwam de vrouw met griepachtige symptomen aan bij het stadsziekenhuis van St. Johann in Tirol, na een test werd de vrouw opgenomen in het ziekenhuis. De vrouw voelde vorige week donderdag de eerste symptomen maar bleef werken.
Om verdere besmettingen uit te sluiten en in de kiem te smoren is er een oproep gedaan aan alle personen die op onderstaande periode daggasten van Hotel Bräuwirt in Kirchberg in Tirol waren. Deze gasten moet bijzondere aandacht besteden aan hun gezondheid en de gezondheidshotline 1450 bellen of onmiddellijk contact opnemen met hun huisarts als ze griepachtige symptomen ervaren.
De periode waarin de besmette servicemedewerker werkte was:

 • 30 juni 2020 15.00 tot 22.00 uur
 • 01.07.2020 15.00 tot 22.00 uur
 • 07/05/2020 15:00 – 20:00 uur

Tirol breidt zich voor op uitbraak

Tirol is voorbereid op een mogelijke regionale uitbraak, de autoriteiten kunnen snel, adequaat en efficiënt reageren mocht het nodig zijn. Naast de tracering van contacten en het isoleren en testen van naaste contactpersonen, zouden getroffen voorzieningen en instellingen als verder gevolg daarvan kunnen worden gesloten. Maar een regionale lockdown is Tirol niet vreemd, dit  had men in maart ook al ingevoerd.

Om een mogelijke “tweede golf” vroeg aan te pakken is het belangrijk om in de komende weken en maanden mogelijke clusters in een vroeg stadium te identificeren en te isoleren. Zo wordt er momenteel een strategisch magazijn ingericht een centrale opslagplaats voor beschermingsmiddelen.

Karinthië mondkapjes in de avond verplicht

Karinthië mondkapjes in de avond verplicht, dankzij het niet houden van de afstand in de drukke toeristische plaatsen. De aanscherping geldt vanaf vrijdag tussen 21:00 uur en 2:00 uur.

De drukte in de toeristenplaatsen, vooral aan de Wörthersee, houdt de autoriteiten, restauranthouders en de plaatselijke bevolking al weken bezig. Er wordt geen afstand gehouden met als resultaat dat vanaf aanstaande vrijdag het dragen van een mondkapje in de avond bij de hotspots verplicht is. Op plekken waar de afstand niet gegarandeerd kan worden geldt vanaf vrijdag dat tussen 21.00 uur en 2.00 uur wordt een masker gedragen moet worden, dit heeft de Landesregierung woensdag bekend gemaakt. Vanaf vrijdag geldt deze verplichting in Velden maar ook op andere plaatsen aan de Wörthersee, de Faaker See of de Klopeiner See.

Lokale bewoners en medewerkers in de horeca maakten zich steeds meer zorgen , het leek net alsof er geen corona meer was. Door de versoepeling verdween het verplicht dragen van maskers, maar werd er niet meer gelet op de afstand. Hierdoor werd er meer gecontroleerd door de overheid.

Velden moet geen Ischgl worden zei Provinciaal Raadslid voor Toerisme Sebastian Schuschnig (ÖVP) tijdens een videoconferentie met journalisten. Hij benadrukte dat dit een preventieve maatregel was.

07-07-2020

Oberösterreich, maatregelen Corona aangescherpt

Fantastisch Oostenrijk zomer

Oberösterreich, maatregelen Corona aangescherpt dit nadat het aantal positief geteste mensen weer stijgt, voorlopig geldt de maatregelen alleen in Oberösterreich.

De nieuwe aangescherpte maatregelingen gelden officieel vanaf donderdag, dan zijn de maskers weer verplicht. Volgens het ministerie van Volksgezondheid komt de verplichting voor het dragen van mondkapjes  voorlopig niet landelijk terug. Het snel toenemende aantal coronabesmettingen, vooral in Oberösterreich, heeft de provinciale politici er nu toe aangezet om de verplichting om maskers te dragen op openbare ruimtes opnieuw in te voeren.

Dit houdt in dat men in winkels en restaurants het mondkapje weer op moet en een veiligheidsafstand aangehouden worden, In de horeca geldt ook weer dat gasten een masker dragen op weg naar en van de tafels, aan tafel is dit niet verplicht. Overigens mogen er maximaal 10 personen aan een tafel zitten. Voor het personeel in de horeca geldt dat zij weer de mondkapjes op moeten hebben. Naast de aangescherpte maatregelingen zijn ook de scholen tot na de zomervakantie weer gesloten, deze waren net een paar weken geopend.

Nadat het aantal CoVid-infecties tot het hoogste niveau was gestegen sinds het einde van de “lock-down”, trok de deelstaat Oberösterreich aan de noodrem. ‘Het ligt niet achter ons’, zei gouverneur Thomas Stelzer (ÖVP) tijdens een persconferentie.

Bron: ORF

25 juni 2020

Area 47

Verdere versoepeling per 1 juli in Oostenrijk

Vanaf 1 juli worden de teugels weer wat losser in Oostenrijk. De in en outdoor activiteiten mogen weer. In de horeca kan de bediening weer zonder mondkapjes werken. Vanaf september zijn er weer outdoor activiteiten mogelijk tot 10.000 personen.

Dus… vanaf 1 juli is iedere sport weer mogelijk. Ook events waarbij 100 mensen aanwezig mogen zijn hadden een bepaalde sluitingstijd. Ook deze is er vanaf. Vanaf september zijn events tot 10.000 mensen mogelijk. Dit geldt voor buiten events. Praten we over binnenevents dan wordt het maximum gesteld op 5000 mensen. Uiteraard dient er wel aan bepaalde eisen te worden voldaan.

De mondkapjes zijn nog wel verplicht in openbaarvervoer, ziekenhuizen, apotheken of waar de afstand niet gewaarborgd kan worden. Restaurants mogen ook weer open vanaf 5 uur. Buffets met zelfbediening zijn weer mogelijk. Vanaf 1 augustus zijn trouwerijen mogelijk tot 200 personen.

Sporters mogen vanaf 1 juli weer hun favoriete sport uitoefenen. Dit geldt ook voor teams en of contactsporten. De minimumafstandsregels gelden niet meer! Dit geldt voor zowel binnen als buitensport! Wel is er een voorwaarde en dat is dat de hygiëneregels worden nageleefd.

Evenementen

Ook zijn er versoepelingen voor toeschouwers bij sportevenementen (ook voor culturele evenementen) Vanaf 1 juli zijn er evenementen mogelijk in gesloten ruimtes tot maximaal 250 personen. Voor de buitenlucht geldt dit voor maximaal 500 personen. Het maximum wordt per september dan opgevoerd naar maximaal 10.000 buiten en 5.000 binnen. De minimale afstand in bv voetbalstadions dient dan wel in acht genomen te worden.

Al met al gaat het dus de goed kant op!

Bron Tiroler Tageszeitung

16 juni 2020

Westendorf topfoto

Oostenrijk het is officieel, het is code GEEL. Eindelijk is het dan zover. Het reisadvies is vannacht ook in Nederland voor Oostenrijk gewijzigd naar Code Geel. Daar zaten we met zijn allen op te wachten. Vele twijfelden eraan omdat op nederlandwereldwijd.nl nog steeds de code op Oranje bleef staan. Nu is dat wel de kleur van Nederland maar we hebben liever dat het reisadvies een andere kleur heeft. Op dit moment staat er op deze hoofdpagina nog steeds de situatie van gisteren. Kijk je derhalve op de pagina Oostenrijk dan is het daar al gewijzigd. Je ziet dus dit plaatje dat hieronder staat!

Reisadvies Oostenrijk code Geel 16 juni 2020

De grenzen zijn dus weer open voor 31 landen die Oostenrijk willen bezoeken en daar zitten België en Oostenrijk ook bij. Mochten jullie op korte termijn gaan naar Oostenrijk, heel veel plezier. Wij zitten er komend weekend en zullen ongetwijfeld wel ergens verslag van doen… helaas gaat het weer niet meezitten, belangrijkste is dat we weer kunnen!

PS De koeien houden overigens nog steeds gepaste afstand 🙂

Foto's vanuit FO Oostenrijk @Henco Hendriksen

Foto’s vanuit FO Oostenrijk @Henco Hendriksen

Fantastisch Oostenrijk zomer logo

15 juni 2020

Seeboden am Millstätter See Vrienden van FANtastisch Oostenrijk Marcel Selling

Seeboden am Millstätter See Vrienden van FANtastisch Oostenrijk @Marcel Selling

Versoepeling: Mondkapjes, sluitingstijden en in reizen naar Oostenrijk. Vanaf vandaag, 15 juni 2020, is de verplichting eraf om met mondkapjes te lopen in winkels en restaurants. Ook op andere terreinen wordt eea versoepeld maar er wordt zeker nog gewaarschuwd om afstand met elkaar te houden. We gaan dus weer een stukje terug naar het normaal van voor de Corona crisis.

De mondkapjes vervallen dus grotendeels in Oostenrijk. Waar je 1 meter afstand kunt houden hoef je geen mondkapje te dragen.

Hoe zit het dan in de auto?

In de auto kun je met maximaal 2 personen op een rij zitten zonder dat je een mondkapje hoeft te gebruiken. De bestuurder en bijrijder zitten voldoende van elkaar af dus dat is geen probleem. Voor de achterbank geldt hetzelfde. Kom je uit 1 gezin dan is het al helemaal geen probleem.

Bergbahnen

Versoepeling ook bij de bergbahnen? Vooralsnog zouden we nog neus en mondbescherming moeten dragen in de liften (bergbahnen) Dat gaan we komende week ook zelf bekijken hoe dit gaat en of dit ook nog echt zo is. De FANtastisch Oostenrijk buffy ligt al klaar.

Buffy Bandana FANtastisch Oostenrijk

Restaurant

In een restaurant hoeven bezoekers geen mond-neus bescherming meer te dragen bij het naar binnen gaan van deze horeca gelegenheid.Voor de medewerkers van het restaurant geldt nog steeds een verplichting van de mond-neus bescherming.

Het limiet van het aantal personen (4) wordt ook vanaf vandaag opgeheven en de horeca gelegenheid mag ook later dicht gaan. Waar er eerst nog gesloten moest worden om 23:00 uur wordt het nu 2 uurtjes later (01:00 uur)

Voor meer info rond dit item…lees het volledige bericht HIER.

Fantastisch Oostenrijk zomer

In reizen naar Oostenrijk versoepeld vanaf 16 juni 2020 (31 landen)

Verdere versoepeling, vanaf morgen (16 juni 2020) mogen weer 31 landen naar Oostenrijk en daar zitten Nederland en België ook bij.

We houden ons ook vast aan de woorden van een vertegenwoordiger van de Ambassade van Nederland in Oostenrijk. Kijk dit fragment hier nog maar eens na.

Op de website Nederlandwereldwijd.nl kun je in de gaten houden wat de status zo al is (morgen maar eens kijken of het echt is veranderd)

12 juni 2020

Coronatesten zorgen voor veiligheid in het toerisme in Oostenrijk, het testen van het Coronavirus begon  in vijf toeristische modelregio’s in Oostenrijk. Een van die regio’s is Wörthersee waar medewerkers van drie bedrijven zich hebben laten testen. De Coronatesten zijn belangrijk voor de bedrijven, maar ook voor de gasten. dit alles gaat je nog een veiliger gevoel geven in Oostenrijk.

In een beurscentrum in Klagenfurt werden afgelopen zaterdagochtend de eerste 25 toerisme medewerkers getest. Dit is één van de officiële testlocaties van het Rode Kruis. De 25 medewerkers zijn afkomstig uit drie Wörthersee-hotels in Velden en Pörtschach. Minister van Toerisme Elisabeth Köstinger (ÖVP) was aanwezig met een delegatie uit Wenen tijdens de eerste monsters van het neus en keelslijm bij de medewerkers.

“Het feit dat we nu erg snel zijn in testen en evalueren, en ook in bedwang houden, dat je positieve mensen snel isoleert en de omgeving test, zou ons in staat moeten stellen grotere sluitingen te vermijden en maximale veiligheid te garanderen” aldus Elisabeth Köstinger.

De Coronatesten gebeuren op vrijwillige basis maar de belangstelling is groot, volgens Sebastian Schuschnig komt dit omdat iedereen er natuurlijk het grootste belang bij heeft om een coronavirusvrij bedrijf te kunnen runnen. Ook als gast wil je natuurlijk naar een vakantiebestemming waar je weet dat je kunt genieten van je vakantie en toch gezond naar huis terug kan keren.

Landelijk testen

Hier in Nederland kan men vanaf 1 juni zich al laten testen en Oostenrijk moet men voor een landelijke spreiding wachten tot 1 juli. De reden is dat men eerst op deze manier gaat testen en langzaam het aantal testen op gaat voeren. De tests verlopen goed waarbij het resultaat binnen 24 tot 48 uur wordt verwacht. Per dag worden er 1000 tot 1500 test afgenomen. De monsters worden in een laboratorium in Wenen onderzocht.

Er zijn momenteel 5 proefgebieden dit zijn Montafon (Vorarlberg), Wilder Kaiser (Tirol), Wachau (Niederösterreich), Spielberg (Steiermark) en Wörthersee (Kärnten). De locaties waren op basis geografische en economische criteria geselecteerd.

Vanaf juli zullen dan wekelijks 65.000 medewerkers die werkzaam zijn in het toerisme in Oostenrijk kunnen worden getest.

Bron: orf.at, meinbezirk.at, Salzburg24.at

10 juni 2020

Ambassade NL geeft aan code oranje gaat naar geel! Vandaag kwam er heel fijn nieuws tot ons. Oostenrijk heeft aangegeven dat we weer mogen reizen naar Oostenrijk. De twee landen die daar erg naar uitkijken zijn Nederland en België (laten we daar dan ook net voor schrijven 🙂 )

Maar de code Oranje blijft nog van toepassing tot as. zondag. Vanaf dinsdag 16 juni 2020 gaat deze code er af en wordt het code geel en dat is natuurlijk helemaal goed nieuws. Niets staat je dan in de weg om weer terug te keren naar het land van de bergen, schnaps, kaiserschmarren, wienerschnitzel en nog veel meer lekkernijen.

Hieronder een video van de ambassade van Nederland in Oostenrijk. Daar wordt het nieuws van de wijziging van code geel al aangegeven. Op de website Nederlandwereldwijd.nl kun je in de gaten houden wat de status zo al is.

10 juni 2020

Ambassade NL geeft aan code oranje gaat naar geel! Maar de code Oranje blijft nog van toepassing tot as. zondag. Vanaf dinsdag 16 juni 2020 gaat deze code er af en wordt het code geel en dat is natuurlijk helemaal goed nieuws.

10 juni 2020

Oostenrijk weer open voor Nederland en België

Exact 3 maanden geleden op 16 maart 2020 ging Oostenrijk op slot. Op 16 juni zijn we 3 maanden verder en vandaag is aangegeven dat vele landen waaronder Nederland en België weer welkom zijn vanaf 16 juni 2020. Meer informatie is hier te vinden.

Corona 16 juni grenzen OPEN

bron : Kronen Zeitung

Voor de vraag of er meer mensen in de auto morgen zitten op reis naar Oostenrijk daar hebben we HIER antwoord op gegeven.

4 juni

Eerder is ook al aangegeven dat alle grenscontroles zijn weggehaald om Oostenrijk in te komen. Sinds 4 juni zijn de grenzen tussen Oostenrijk en de buurlanden Duitsland, Zwitserland, Liechtenstein, Slovenië, Slowakije, Hongarije en Tsjechië geopend (bron 1,2). Alleen vormt het advies van de Nederlandse en Belgische regering nog een belemmering, zij moeten de code oranje omzetten naar geel.

voorjaarsdvakantie

Nederland

Tot 15 juni geldt er nog code oranje waarbij alle vakanties naar het buitenland worden afgeraden, na 15 juni zal het reisadvies veranderen van oranje naar geel (daar gaan wij van uit) Echter zullen er een aantal landen op oranje blijven. Meer informatie hierover vind je op nederlandwereldwijd.nl.

België

Ook bij onze zuiderburen geldt er een verbod op alle niet-essentiële reizen, ook in België gaan de grenzen vanaf 15 juni open en is reizen naar het buitenland weer mogelijk. Maar het is dan nog niet mogelijk om als toerist naar Oostenrijk te gaan, alleen mensen met een tijdelijke of permanente verblijfplaats worden toegelaten. Heb je een tijdelijke of permanente verblijfplaats dan moet je een bewijs van een negatieve SARS-CoV-2 overhandigen, deze mag niet ouder zijn dan 4 dagen. Heb je dit niet moet je 14 dagen in quarantaine. Er zijn enkele uitzonderingen. Meer informatie gaan naar Koninkrijk België Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Hintersteiner See FANtastisch Oostenrijk Herfst
Situatie per 8 juni.
Er gaat veel gebeuren vanaf 15 juni het zou dan weer mogelijk zijn om te reizen waarbij gezegd moet worden dat de grens tussen Nederland en Duitsland nooit gesloten is geweest. Maar ook in Oostenrijk zal er het een en ander veranderen.
  • Grenzen gaan vanaf 15 juni weer open vrij reizen tussen bijna alle landen is weer mogelijk.
  • Voor veel landen zal de code oranje veranderen in code geel, welke landen code geel krijgen per 15 juni dat gaan we snel horen (zie hier voor Nederland en België).
  • Doorreis mag maar moet aannemelijk gemaakt worden dat het een reis buiten Oostenrijk is en geen tussenstop in Oostenrijk. Dit geldt zeker tot 15 juni.
  • Verplichting voor het dragen van mondkapjes in Oostenrijk vervalt behalve in apotheken, gezondheidscentra, bij kappers en in het OV.
  • Maximaal 4 personen per tafel in de horeca vervalt ook in Oostenrijk, alleen personeel in horeca en winkels moeten mondkapjes dragen.

Bij een code geel is het weer mogelijk om te reizen maar een reisadvies is niet bindend, de verantwoordelijkheid ligt bij jezelf en van de reisorganisatie om een reis wel of niet te laten gaan. Tot 15 juni geldt er een code oranje waarbij het advies is om niet te reizen tenzij het noodzakelijk is. Ook de verzekering kan moeilijk doen bij een code oranje, ga je op reis kijk ook eens naar je reisverzekering.

Eerdere versoepelingen Oostenrijk.

Langzaam gaat Oostenrijk verder open hier de situatie tot 8 juni 2020.

 • 1 mei: alle overige winkels, kappers en therapeuten (masseurs, pedicure etc.) mochten weer open voor publiek. Het openbaar vervoer rijdt vanaf die datum weer volgens de normale dienstregeling.
 • 4 mei: Scholen gaan weer open in verschillende fases en op 3 juni moeten alle scholen weer open zijn.
 • 15 mei: De horeca is weer open, maar er gelden wel extra maatregelen. Zo moet een tafel vooraf worden gereserveerd en er mogen maximaal 4 personen aan één tafel plaatsnemen. Er moet minimaal 1 meter afstand zijn met andere tafeltjes. Het horecapersoneel moet verplicht mondkapjes  dragen.
 • 15 mei: Dierenparken mogen open.
 • 29 mei: Oostenrijkse hotellerie mogen weer open, tot 15 juni geldt er een sluitingstijd van 23.00 uur, daarna wordt dit 01.00 uur ’s nachts. Ook campings, toeristische attracties, buitenzwembaden en bezienswaardigheden zijn sinds die datum weer geopend.

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat iPhones en iPads niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

Sinds kort hebben we ook een groep geopend op facebook Vrienden van FANtastisch Oostenrijk zodat jullie hier de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto’s en of video is genomen.
Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Instagram Banner

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

4 reacties

 1. Bart schreef:

  Dat ziet er positief uit!!
  Heb ik nog een vraag die mij bezig houdt..
  Gaan de berghutten ook weer open? Of is dat voorlopig nog niet mogelijk met de regels?

 2. John Kramer schreef:

  Hallo, en what abt doorreis naar Italië per 15 juni? Is dat dan idd toegestaan?

 3. Marco schreef:

  In jullie laatste update staat een foutje. Het is dinsdag 16 juni…niet maandag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht