Liveblog Corona maatregelen – Reisadvies Oostenrijk vanuit Nederland en België

22 september 2020

Covid 19 icoon afstand

 

Restaurants, bars tot 22 uur open en een nuance mbt de cijfers. Vanaf vrijdag gaat deze maatregel in.

Nu zul je je afvragen gaat het dan zo slecht in Oostenrijk? Lees daarvoor ook dit hele bericht. We doen eerst even een rondje wat de regering en de bundeslanden zo al te zeggen hebben en we sluiten af met de cijfers. Niet dat we de cijfers bagatelliseren maar dan zie je om hoeveel mensen het zou gaan, hoeveel er besmet zijn en vooral genezen. Wij zien deze maatregelen als noodzakelijk om de cijfers ook echt laag te houden en zelfs de pandemie grotendeels af te stoppen. Er staat voor Oostenrijk dit winterseizoen veel op het spel en men wil de risico’s minimaliseren. Dit bericht is ook niet om reactie uit te lokken. Laat dit vooral maar kijk puur naar wat er gemeld wordt en zeker naar de cijfers.

De westelijke deelstaten Tirol, Salzburg en Vorarlberg scherpen in overleg met de federale overheid de coronamaatregelen aan. Vanaf vrijdag moeten restaurants om 22.00 uur sluiten. De gouverneur van Tirol Günther Platter sprak zich ook uit voor verplichte registratie in bars.

Gezien het toenemende aantal coronabesmettingen stelt Tirol samen met Salzburg en Vorarlberg de avondklok in de horeca in van 13.00 uur tot 22.00 uur. De maatregel wordt in eerste instantie beperkt tot drie weken en treedt vrijdag in werking. Dit zal gebeuren in een afstemming met de federale overheid, kondigden de gouverneurs van de drie westelijke deelstaten aan.

Platter: “Besmettingsaantallen moeten we onder controle krijgen”

Gouverneur Günther Platter van Tirol zei: “Ik ben blij dat de westelijke as deze maatregelen samen hebben vastgesteld. Ik ben me er volledig van bewust dat deze hernieuwde beperking een zware klap is voor de toch al onrustige gastronomie. Deze maatregel moeten we echter nemen om de infectieaantallen onder controle te krijgen en weer terug te dringen. Het mag niet zo zijn dat de onzorgvuldigheid van individuen de gezondheid van velen in gevaar brengt. ”

De gouverneur van Salzburg, Wilfried Haslauer, benadrukt de noodzaak van deze maatregel: “De huidige ontwikkeling maakt het noodzakelijk om de avondklok in te stellen tot 22.00 uur, aangezien één van de grootste gevaren van verspreiding het gevolg is van buitensporige feesten in nachtclubs. Deze maatregel beoogt enerzijds het voorkomen van “besloten feesten” (buiten de privéappartementen) op plaatsen na de avondklok en anderzijds om de hele horeca te beschermen. Kortzichtige roekeloosheid zet niet alleen een hele branche onder druk, maar bedreigt ook ons ​​hele land met reiswaarschuwingen en een tweede lock-down ”

Ook de gouverneur van Vorarlberg, Markus Wallner, ziet een dringende noodzaak voor de maatregel: “Door de aanzienlijke toename van het aantal besmettingen zijn we ook in Vorarlberg gedwongen om te sluiten om 22:00 uur. Uit de evaluatie van de verschillende clusters bleek duidelijk dat de eigen verantwoordelijkheid sterk afneemt, vooral op een laat uur. Door de avondklok te beperken, voelen we ons genoodzaakt deze ontwikkeling tegen te gaan. ”

Deze gezamenlijke stap van deze 3 bundeslander werd maandag al afgestemd met de overheid.

Ook de bondskanselier (Sebastian Kurz) sprak zich uit: “Het snel toenemende aantal infecties is niet alleen een grote uitdaging voor ons gezondheidssysteem, er staan ​​ook tienduizenden banen op het spel. De situatie wordt steeds dramatischer, vooral voor toerisme en handel, en de taak hier is om tienduizenden banen te redden. Het was daarom terecht en noodzakelijk om gezamenlijk de beslissing te nemen om de avondklok naar 22.00 uur te brengen, aangezien er bijzonder veel besmettingen optreden bij feesten en festivals. Ik hoop dat andere bundeslander, vooral die met grote aantallen besmettingen, dit voorbeeld zullen volgen ”

Wij zien zelf deze maatregelen zeker niet negatief. Op dit moment kun je nog steeds naar Oostenrijk voor vakantie. In de zomer zijn we er ook geweest en natuurlijk waren er voorschriften maar daar had je weinig last van. Ook nu met deze maatregelen merk je alleen dat de bar en het restaurant is gesloten om 22 uur. Oostenrijk wil echt het land open houden en is erg afhankelijk van het toerisme en de werkgelegenheid die daaruit voortvloeit. Het is nu zaak om in te grijpen en het aantal besmettingen zo laag mogelijk te houden.

Met positief nieuws wil ik zeker afsluiten. Gisteravond rond half 7 waren dit de cijfers in Tirol:

190 mensen genezen en 52 positief getest (de laatste 24 uur) Dat betekent dus een afname. Uiteraard een moment opname maar als men dit vast houd dan gaat het de goede kant op.

In heel Tirol zijn er op dit moment 517 positief getest. Ook liggen er 18 mensen in het ziekenhuis op een normale afdeling en 3 mensen liggen op de IC. Uiteraard dat zijn er 3 teveel maar dit zijn wel de cijfers om de nuance aan te geven.

Nog meer cijfers in één oogopslag:

 • Actieve corona-geïnfecteerden (exclusief degenen die hersteld zijn): 517
 • Mensen die inmiddels hersteld zijn: 5056
 • Geïnfecteerd in de afgelopen 24 uur: 52
 • Hersteld in de afgelopen 24 uur: 190
 • Overleden: 109
 • Tot dusver in Tirol getest: 140.405
 • Personen voor wie het testresultaat nog wordt beoordeeld: 2490
 • Personen voor wie een testresultaat beschikbaar is: 137.915
 • Totaal aantal uitgevoerde tests: 221.329

Cijfers verdeeld over de regio’s (hersteld tussen haakjes):

 • Innsbruck: 173 (928)
 • Innsbruck-Land: 117 (687)
 • Schwaz: 79 (511)
 • Kufstein: 43 (818)
 • Landeck: 31 (1069)
 • Imst: 23 (365)
 • Kitzbühel: 20 (417)
 • Reutte: 17 (100)
 • Lienz: 14 (161)

22 september 2020

Corona Stoplicht vanuit Nederland gezien 22 september 2020

Heel Oostenrijk is nog steeds geel maar alleen de steden Innsbruck en Wenen kleuren Oranje

Innsbruck en Wenen op code Oranje. Het ministerie van Buitenlandse zaken (van Nederland) heeft nog steeds de kleur geel gegeven aan Oostenrijk maar voor 2 steden is daar sinds vandaag verandering in gekomen.

Voor de stad Innsbruck en Wenen daar is de kleurcode sinds vandaag op Oranje geplaatst. Dit betekent dat de code van “let op veiligheidsrisico” naar “alleen noodzakelijke reizen” is gewijzigd. De reden is dat er in deze steden een fors aantal meer besmettingen zijn geconstateerd.

Als je in hoofdstad Wenen of in de stad Innsbruck bent geweest, dan dien je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Buiten de hoofdstad Wenen en de stad Innsbruck blijft de kleurcode ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) geldig. De thuisquarantaine geldt niet voor reizigers die van buiten de hoofdstad Wenen of de stad Innsbruck komen en rechtstreeks naar de luchthaven Wenen (Schwechat) of de luchthaven Innsbruck zijn gereisd.

Overigens kun je met uitzondering van de hoofdstad Wenen en de stad Innsbruck gewoon naar Oostenrijk op vakantie. Op de hoogte blijven kun je natuurlijk op de website van Buitenlandse Zaken. Klik HIER voor de laatste ontwikkelingen.

Fantastisch Oostenrijk zomer

12 september 2020

Corona Stoplicht 11 september 2020

Corona Stoplicht vrijdag 11 september 2020

Afgelopen week hebben we jullie bericht dat er een verkeerslicht is in Oostenrijk die de status verteld per regio hoe het gesteld is met Corona. Iedere vrijdag wordt deze kaart bijgewerkt. De kaart van vrijdag 11 september zie je hierboven. Ook komen er per as. maandag aanvullende maatregelen.

De Bundeskanselier Sebastiaan Kurz heeft gesproken en de situatie wordt heel serieus genomen. Oostenrijk zit niet te wachten op een 2e lockdown en het zou een ramp zijn voor het winterseizoen waar vele regio’s van afhankelijk zijn.

Vanaf maandag worden een aantal verscherpte maatregelen doorgevoerd. Zaken die verscherpt worden zullen te zien zijn in het winkelbedrijf, horeca, scholen en evenementen.

Welke corona maatregelen worden verscherpt maandag 14 september 2020 00:00 uur?

 • Vanaf maandag geldt landelijk een aangescherpte mond-maskerplicht, die zich uitstrekt tot het gehele winkelbedrijf, restaurants, horeca (obers) en alle vormen van klantcontact. In de Horeca mag je alleen nog aan een tafel plaats nemen.
 • Evenementen zijn beperkt tot 50 bezoekers voor indoor evenementen en 100 bezoekers in de open lucht.
 • Bij grote evenementen met een zorgvuldig veiligheidsconcept en met toegewezen zitplaatsen worden 3000 mensen toegelaten als dit evenement zich buiten afspeelt, voor al het andere geldt 1500 mensen.
 • Op alle scholen moeten maskers buiten de klas worden gedragen.

Oostenrijk grijpt snel in. In bepaalde regio’s ziet men een toename van het aantal besmettingen en met deze aanvullende maatregelen wil men grip houden. Alles staat in het teken om een 2e lockdown te verhinderen en als iedereen zich ook houd aan deze richtlijnen dan moet dat gaan lukken.

PS wil je exact weten wat de kleuren van het stoplicht betekenen? Dat kun je HIER lezen.

6 september 2020

Stoplicht Corona

Corona verkeerslicht wordt ingevoerd in Oostenrijk! Volgens de vier kleuren wordt het heel snel duidelijk hoe het ervoor staat in elke regio. Dit wordt met kleuren aangegeven, een soort van stoplicht. Maar wat betekenen de afzonderlijke kleuren? Hier vind je een overzicht, waarbij direct al vier regio’s op geel staan.

Het nieuwe systeem wordt voor het eerst gebruikt in Oostenrijk wat door een commissie elke week opnieuw beslist, welke kleur in de afzonderlijke regio’s gevoerd wordt. Het nieuwe systeem is ook direct in werking gezet waarbij district Kufstein, Wenen, Linz en Graz op geel staan. Dit houdt in dat de risico’s gemiddeld zijn, de andere regio’s in Oostenrijk blijven op groen.

Het systeem werkt met de kleuren groen (laag risico), geel (middelhoog risico), oranje (hoog risico) en rood (zeer hoog risico). Het moet voor de bevolking een goed overzicht geven van de regionale ontwikkelingen aldus bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP). In de vier regio’s geldt vanaf gisteren code geel waarbij er een aanscherping is van de mond -neusbescherming in de detailhandel, de restaurants en op evenementen, aldus Kurz.

Het stoplicht

De betekenis van de kleuren zijn als volgt.

🟢 Groen – laag risico:

 • Minstens één meter afstand van vreemden, mondneusbescherming (MNS) in het openbaar vervoer, in supermarkten, bij banken en het postkantoor, bij het betreden van gezondheids- en sociale voorzieningen.
 • Evenementen met toegewezen zitplaatsen (opera, theater, sportfaciliteiten, etc.) in gesloten ruimtes zijn mogelijk voor maximaal 5000 personen. MNS moet worden gedragen, behalve op de vaste stoel. In de buitenlucht stijgt het mogelijke aantal bezoekers tot 10.000, MNS alleen als de minimumafstand niet kan worden aangehouden.
 • Evenementen zonder vaste zitplaatsen in gesloten ruimtes zijn mogelijk tot maximaal 200 personen, MNS is altijd verplicht. Het toegestane aantal blijft buiten gelijk, maar de MNS-verplichting geldt alleen als de minimumafstand niet kan worden aangehouden.
 • In ziekenhuizen gelden afstandsregels bij binnenkomst door bezoekers die ook mond- en neusbescherming moeten dragen. Ook voor bejaardentehuizen en het woongebied zijn er overeenkomstige regelingen.

🟡 Geel – gemiddeld risico:

 • Naast de voorgaande maatregelen wordt hier onder meer mond- en neusbescherming gebruikt. Ook gewenst door klanten of bezoekers van bedrijven (detailhandel), behalve in de horeca, waar dit alleen voor personeel nodig is.
 • Er zijn ook aanscherping voor evenementen. Met toegewezen ruimtes binnen, maximaal 2500 en 5000 mensen buiten, waarbij de MNS ten alle tijde in het pand gedragen moet worden. Dit kan in de lucht bij de stoel achterwege blijven.
 • Zonder vaste stoel zijn maximaal 100 personen binnen en buiten toegestaan ​​die te allen tijde MNS moeten dragen.
 • In de onderwijssector is MNS verplicht bij de entree voor ouders en verzorgers en voor iedereen buiten de klas. Activiteiten moeten waar mogelijk naar buiten worden verplaatst.
 • In ziekenhuizen moeten bezoekers worden geregistreerd en moet screening plaatsvinden via controlepunten. Bij de wijdingen vinden de bezoeken plaats op afspraak.

🟠  Oranje – hoog risico:

 • Onder andere deze aanscherping is van kracht: mond- en neusbescherming is vereist in alle openbare ruimtes in gesloten ruimtes. Dus ook in de gastronomie, tenzij je aan je zitplaats zit. De avondklok wordt vervroegd tot middernacht. MNS moet over het algemeen buitenshuis worden gedragen, zelfs als de minimumafstand niet kan worden aangehouden.
 • Voor evenementen in gesloten ruimtes zijn maximaal 250 personen mogelijk met vaste zitplaatsen, zonder toegewezen zitplaatsen slechts 25. In de open lucht lopen deze cijfers op van 500 en 50. MNS is doorgaans verplicht.
 • Op het gebied van onderwijs zijn er onder andere de volgende aanvullende regels: speciale regels voor het wegbrengen en of ophalen door ouders.
 • Er moeten bezoekersbeperkingen zijn in ziekenhuizen en bejaardenhuizen. Poliklinische consulten dienen – voor zover mogelijk – telefonsich plaats te vinden (elektronische verzending van recepten, elektronische ziekmelding).
 • Sporten waarbij fysiek contact is, zal niet meer mogelijk zijn, hoewel er onder bepaalde voorwaarden uitzonderingen kunnen zijn voor topsport en competitiesport.

🔴 Rood – zeer hoog risico:

 • De overheid beveelt mond- en neusbescherming aan, zelfs tijdens besloten bijeenkomsten als de minimumafstand niet kan worden aangehouden.
 • Evenementen worden over het algemeen in rood doorgestreept, uitzonderingen kunnen er gegeven worden voor bruiloften of begrafenissen.
 • Ondanks leerplicht voor kleuters is verzuim toegestaan. Daarnaast schakelen de scholen over op afstandsonderwijs, MNS is verplicht bij verblijf op school.
 • In het werkgebied wordt thuiswerken aanbevolen. Klantcontacten zijn alleen toegestaan ​​in essentiële gebieden (boodschappen, apotheken, benzinestations), wat betekent dat de rest van de handel, de horeca gesloten is, waar alleen bezorg- of ophaalservice mogelijk is.
 • Als het rood is, worden er inreisverboden opgelegd aan bezoekers met gedefinieerde uitzonderingen in ziekenhuizen en bejaardentehuizen.
 • Fitnesscentra en soortgelijke sport- en vrijetijdsvoorzieningen moeten sluiten. Je kunt echter alleen of met leden van het huishouden buitenshuis sporten.

Vrijdag Corona stoplichtdag

Wekelijks zal volgens Kurz een overzicht komen van de regionale ontwikkelingen, als het verergert zal het vaker worden bijgehouden. Momenteel is de stoplicht nog niet in de wet vergoten, dit zal pas eind september plaatsvinden wat een wijziging van de Epidemiewet en de Covid-19-maatregelenwet vereist. Met het verkeerslicht beloofde de minister van Volksgezondheid Rudolf Anschober ook “een boost in transparantie” het zou één van de instrumenten moeten zijn waarmee een tweede coronagolf in Oostenrijk moet worden voorkomen.

Voor de kaart van Oostenrijk klik HIER. Daar wordt wekelijks bijgehouden welke kleur welke regio heeft.

Bron: tt.com en salzburg24.at

Corona verkeerslicht overzicht

27 aug 2020

Kuhstall Apres Ski Bar Ischgl

Kuhstall Apres Ski Bar Ischgl

Corona besmette mensen klagen Ischgl aan, in individuele gevallen kan de schadevergoeding oplopen tot 100.000 euro.

De Oostenrijkse consumentenadvocaat Peter Kolba kondigde aan dat hij de eerste klachten van slachtoffers voor schadevergoeding en erkenning van gevolgschade eind september bij de regionale rechtbank van Wenen zou indienen. Hiertoe behoren ook gevallen van mensen die ten gevolge van Corona zijn overleden of met ernstige gevolgschade te kampen hebben gehad na een lang verblijf op de intensive care.

6000 meldingen

Volgens Kolba hebben meer dan 6000 vakantieganger zich bij hem gemeld en inmiddels volgens dezelfde vereniging al zo’n 1000 mensen besloten om zich als privé-partij bij de strafprocedure aan te sluiten.  De verantwoordelijken hebben volgens Kolba te laat en niet uitgebreid genoeg gereageerd op het uitbreken van de Corona-crisis waardoor het virus in 45 landen kon verspreiden. Het Paznauntal werd op 13 maart in quarantaine geplaatst, een onderdeel van de procedure is de soms chaotische omstandigheden van het vertrek van de toeristen

Ischgl neemt verdere maatregelen

Over een paar maanden zal het nieuwe winterseizoen weer van start gaan, om te voorkomen dat het virus zich in de winter opnieuw verspreidt neemt Ischgl maatregelen. Zo dienen alle medewerkers een negatieve test te kunnen tonen of voor de start van het seizoen ter plaatse worden getest. Gedurende het seizoen worden alle medewerkers continu de mogelijkheid gegeven om getest te worden. Ook wordt geadviseerd dat gasten bij het inchecken van hun verblijf een negatief testresultaat kunnen tonen die niet ouder is dan 72 uur, kan je dit niet dan is er een vrijwillige testmogelijkheid in het plaatselijke gastscreeningsstation.

De cabines van de liften  moeten worden gedesinfecteerd met koudemistapparatuur. Dezelfde methode wordt ook gebruikt in de skibussen, sportwinkels, skidepots, toiletten, liftcabines en de EHBO-posten. Après-ski zou in zijn huidige vorm (voorlopig) niet meer moeten bestaan. Ischgl doet er alles aan om de wintersport zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Bron: n-tv.de

Lees ook: Skigebied Ischgl maakt corona maatregelen wintersportseizoen bekend en Ischgl na Corona, verplichte test komend winterseizoen?

25 augustus 2020

Solden Turner Après-ski

Après-ski Ter illustratie

Bergbahnen stellen après-ski regels voor en MEER Nieuws

De Oostenrijkse Bergbahnen hebben dinsdag haar veiligheidsconcept voor de komende winter in Wenen gepresenteerd. De Bergbahnen spraken zich onder meer uit voor een tussentijdse sluitingstijd en regulering van het aantal gasten in de après ski. Een maximum voor het aantal gasten in de skigebieden wordt verworpen door de Bergbahnen.

“Ik waarschuw al zes weken dat we hier regelgeving nodig hebben. Het is 5 over 12 ”, zei Franz Hörl, voorzitter van de Oostenrijkse Bergbahnen (WKÖ) op de persconferentie van vandaag. Het winterseizoen begint over twee en een halve maand. Daarom is er dringend behoefte aan concepten. Vanuit het oogpunt van toerisme en de Bergbanen rijst ook de vraag hoe après-ski in deze Corona tijd zou moeten plaatsvinden.

Bergbahnen zijn voor verplichte registratie van gasten

Franz Hörl riep ook op tot een landelijke oplossing. Hij is voorstander van een verplichte registratie van gasten bij de après-ski en in de nachtclubs van de wintersportplaatsen. Ook is men voor een tussenliggende sluitingstijd vanaf ongeveer 18.30 uur of 19.00 uur, waarin de bars worden schoongemaakt en ontsmet. Daarbij hoort ook een maximering van het aantal gasten.

“Een gecontroleerde après-ski is beslist beter dan feesten in de steegjes”, zegt Hörl. Als politici het helemaal willen verbieden, dan is dat een beslissing waarvoor ook compensatie moet zijn. De beslissing moet nu genomen worden, benadrukt de woordvoerder van de kabelbaan. “Drie procent van de omzet kan 97 procent van het seizoen in gevaar brengen.”

Saalbach Kohlmais Topfoto

Hörl beschouwt nationale regels als ambitieus

Volgens minister van Volksgezondheid Rudolf Anschober (Groenen) zou het wintertoerisme “onder zeer specifieke randvoorwaarden” moeten plaatsvinden. Anschober streeft naar dezelfde normen in alle Alpenlanden, zodat niemand een concurrentienadeel heeft. Hörl beschouwt dit op zijn beurt als erg ambitieus. “Ik denk dat dat op zijn vroegst in het seizoen 2021/22 kan worden bereikt.”

In ieder geval heeft de belangenorganisatie van de kabelbaanbedrijven al richtlijnen opgesteld voor de Bergbahnen zodat het winterseizoen ondanks ongunstige omstandigheden gewoon in bedrijf kan zijn. Een overeenkomstige regeling bestaat nog niet. Kabelbanen en tandradbanen behoren tot het openbaar vervoer. Daarom is het dragen van een gezichtsmasker/buffy verplicht. Ook dient er één meter afstand aan gehouden te worden. Hörl is van mening dat de bereidheid om een ​​masker/buffy te dragen in de winter groter is dan in de zomer.

Tegen een maximaal aantal van gasten

De vertegenwoordigers van de Bergbahnen wijzen een bovengrens voor gasten in de winter af. In het geval van stoeltjesliften of sleepliften zijn de cijfers dat in 85% van de gevallen dit gewoon in de buitenlucht gebeurd!

Voor de overige 15 procent zijn het cabinebahnen of gondels. Er zou gezorgd worden voor ventilatie en dat houd in dat de ramen zo worden ingesteld dat ze niet zijn te sluiten. Dit laatste deelde Erich Egger mee (voorzitter van de Bergbahnen specialisten Kamer van Koophandel Salzburg en bestuurslid van de Schmittenhöhebahn AG) Ook ligt de tijd dat je in een gondel zit binnen de 15 minuten, 15 minuten wordt als kritische tijd gezien voor een eventuele besmetting. Ook zullen de Bergbahnen de snelheid van de gondels/liften verhogen zodat de tijd dat je in de lift zit verkort wordt.

Hörl en Egger willen ook zo weinig mogelijk rijen bij de kassa’s zien. Daarom moeten lifttickets ook online worden verkregen om de kassa’s te ontlasten. Controlesystemen moeten de stroom gasten sturen, het personeel moet controleren of mond- en neusbescherming wordt gedragen en of de veiligheidsafstand wordt aangehouden. Daarnaast willen ze de medewerkers van veel kabelbanen testen. “We gaan dit in de winter heel intensief doen”, zegt Egger.

Buffy Bandana FANtastisch Oostenrijk

… komende winter Buffy op!

23 augustus 2020

© TVB Paznaun – Ischgl Beelden die we het komend seizoen zeker niet gaan zien!

Ischgl na Corona, verplichte test komend winterseizoen? Hiermee wil Ischgl de gasten in het komende winterseizoen optimale veiligheid garanderen. De verantwoordelijken maakten dit bekend in een interview met tt.com.

Ook Ischgl en misschien wel meer andere gebieden worden geconfronteerd met een zeer moeilijk winterseizoen, maar ook wereldwijd staan zij in de schijnwerpers. TT.com had een interview over het aankomend winterseizoen en hoe verder… met Andreas Steibl, directeur van Tourismusverband Paznaun-Ischgl, Burgemeester van Ischgl Werner Kurz en Günther Zangerl CEO van Silvretta-Seilbahnen.

Duidelijk is dat de après-ski in haar huidige vorm niet terugkomt, de details worden dit najaar bekend gemaakt. Om grote drukte te vermijden, zal er dit jaar ook geen concert zijn aan het begin van het seizoen. De details van een alternatieve winterstart zullen ook in de herfst worden gepresenteerd. Met een bundel van maatregelen wil men veel verder gaan dan de officiële maatregelen. Een van de strengere maatregelen is dat vanaf aankomend winterseizoen alle medewerkers een negatieve test moeten kunnen tonen of voor de start van het seizoen ter plaatse worden getest. Gedurende het seizoen worden alle medewerkers continu de mogelijkheid gegeven om te kunnen testen.

Sneeuwsculpturen Ischgl

© TVB Paznaun – Ischgl

Gasten ook testen

Ook wordt geadviseerd dat gasten bij het inchecken van hun verblijf een negatief testresultaat kunnen tonen die niet ouders is dan 72 uur, kan je dit niet dan is er een vrijwillige testmogelijkheid in het plaatselijke gastscreeningsstation aldus Alexander von der Thannen voorzitter van het Tourismusverband. Bovendien moet bij het inchecken een temperatuurmeting worden uitgevoerd en moet een korte vragenlijst worden beantwoord. Ook komt er een aparte contactopsporingsapp.

Mond en neusbescherming

Naast het dragen in de gondels en stoeltjesliften zou dit ook verplicht moeten worden op kritieke plekken, hiervoor heeft de Silvrettaseilbahn AG 600.000 multifunctionele buffys ingekocht die gasten gratis ontvangen bij aankoop van een skipas. In de wachtrijen moeten groepen mensen die dicht bij elkaar staan zoveel mogelijk worden vermeden. Om ervoor te zorgen dat er voldoende afstand wordt aangehouden, zal er – afhankelijk van de bezettingsgraad – ook de toegang tot de horecagelegenheden op de berg beperkt worden. Momenteel worden de horecagelegenheden aangepast aan de noodzakelijke hygiënische beschermingsmaatregelen aldus Markus Walser, CEO van Silvrettaseilbahn AG.

Het hele interview is hier te lezen, eerdere coronanieuws uit Ischgl is hier te vinden.

Bron: tt.com

Sneeuwsculpturen Ischgl

© TVB Paznaun – Ischgl

20 augustus 2020

Westendorf topfoto

Tirol werkt aan een Covid-model voor aanstaande winter, dit doen zij samen met het Management Center Innsbruck (MCI) door middel van een enquête om zo het risico op besmettingen te verkleinen.

Deze week is er gestart met het verspreiden van enquêtes naar gemeentes, Tourismusverbänden (VVV), liftmaatschappijen en andere belanghebbenden. Hiermee wil men uitzoeken welke maatregelen zinvol en uitvoerbaar zijn om de corona-veiligheid in het komende winterseizoen te verhogen. De uitkomst zal een belangrijke basis vormen voor een zo veilig en succesvol mogelijk winterseizoen aldus Siegfried Walch, hoofd van de afdeling Sociaal en Gezondheidsmanagement van het MCI.

Het onderzoek zal een aanvulling zijn op het federale corona-stoplicht. Daarom is het ook belangrijk dat alle aangesproken gemeentes, VVV’s, liftmaatschappijen en andere belanghebbenden deel nemen om zo een groen verkeerslicht te verdedigen. Een respons vanuit de ondervraagden van 60 tot 80 procent is minstens nodig aldus Lukas Kerschbaumer, plaatsvervangend projectmanager.

Onderzoek

Als eerste stap is in samenwerking met de modelregio’s St. Anton am Arlberg en Alpbach een vragencatalogus ontwikkeld ter voorbereiding. Men begint eerst met enquêtes aangevuld met individuele interviews. De resultaten die hieruit voortkomen, worden overgebracht naar een online enquête waardoor besluitvormers breed kunnen worden betrokken. Hierna zullen alle Tiroolse gemeenten, VVV’s en kabelbaanbedrijven betrokken worden.

De online enquête is op woensdag uitgerold en in 25 minuten moeten er minstens 30 vragen en maximaal 60 vragen beantwoord worden. Een tussentijds resultaat van de studie zou eind september beschikbaar moeten zijn. Daarna begint de tweede fase en wordt getest hoe de maatregelen die als nuttig zijn uitgefilterd, in de praktijk kunnen worden uitgevoerd.

Lees ook: Apres-Ski seizoen 2020 – 2021 hoe verder en Skigebied Ischgl maakt corona maatregelen wintersportseizoen bekend

Bron: tt.com, DiePresse.com en Meinbezirk.at

20 augustus 2020

Serfaus Fiss Ladis © Roger Joosten Vrienden van FO

Serfaus Fiss Ladis © Roger Joosten Vrienden van FANtastisch Oostenrijk Facebook

Serfaus Fiss Ladis maakt maatregelen Corona bekend, daarmee is er weer een groot skigebied die duidelijkheid geeft over het aankomende winterseizoen. Dit allemaal om de veiligheid maximaal te kunnen garanderen.

Ondanks dat de federale regering nog geen richtlijnen voor het aankomende winterseizoen heeft uitgevaardigd heeft men in Serfaus Fiss Ladis besloten om duidelijke regels op te stellen zodat je weet wat je ongeveer kunt verwachten. De maatregelen zijn opgesteld door een zelf opgerichte “Taskforce”.

De corona maatregelingen op een rij

 • In alle gesloten ruimtes van de Bergbahnen moet een mondkapje gedragen worden. Dit omvat de kassa’s, winkels, skidepots en pisterestaurants. Er zijn middelen aanwezig om jezelf te desinfecteren.
 • In restaurants draag je een mondkapje wanneer je rondloopt in het restaurant of wanneer je naar de wc gaat. Niet als je aan tafel zit. Tafels worden op de voorgeschreven afstand van elkaar gezet en eventueel van een scherm voorzien;
 • In openbaar vervoer en in gondels en stoeltjesliften alsmede de metro in Serfaus is het dragen van een mondkapje verplicht. Liften mogen maximaal bezet worden op basis van het aantal zitplaatsen. Ook in wachtrijen is een mondkapje verplicht, met in achtname van de voorgeschreven afstand;
 • Personeel dat met gasten in aanmerking komt, draagt een mondkapje;
 • Er worden overal borden geplaatst met de regels waaraan je je dient te houden;
 • De gondels en metro in Serfaus worden dagelijks gedesinfecteerd met een vernevelaar;
 • Bepaalde evenementen gaan door, maar met strenge veiligheidsmaatregelen. Nadere informatie wordt door SFL apart bekend gemaakt.
 • Het geplande openingsevenement vindt dit jaar niet in de huidige vorm plaats. Alle muziekevenementen worden afgelast;
 • Er is geen après-ski in schirmbars van de Bergbahnen. Deze worden ingericht als ‘koffiehuis’ met bediening en zitplaatsen;
 • De Murmlikrippe en PlayIN Serfaus blijven gesloten.
 • De attracties Familien-Coaster-Schneisenfeger, Serfauser Sauser, Fisser Flieger en de Skyswing zijn wel open.

Alle maatregelen worden genomen ten behoeven van de gasten, medewerkers en bewoners met als doel een optimaal gevoel van veiligheid in de regio te geven.

Lees ook: Après-Ski seizoen 2020 – 2021 hoe verder, skigebied Ischgl maakt corona maatregelen wintersportseizoen bekend

Bron: Serfaus-fiss-ladis.at

Overigens lijkt het erop dat de situatie in de Tiroolse gebieden het coronavirus onder controle te hebben, de afgelopen weken zijn er geen nieuwe infectiehaarden ontdekt.

19 augustus 2020

Sneeuwsculpturen Ischgl

© TVB Paznaun – Ischgl

Skigebied Ischgl maakt corona maatregelen wintersportseizoen bekend. Vandaag heeft het skigebied van Ischgl de maatregelen rondom het wintersportseizoen van 2020/2021 bekend gemaakt. Op hun website maakt Ischgl bekend dat ze de laatste weken druk zijn geweest met een pakket maatregelen om de zekerheid van de gasten, medewerkers en inwoners te garanderen. Het skigebied is met zijn grootte van 500ha groot genoeg om wintersporters te kunnen ontvangen met voldoende afstand.

De maatregelen zijn hieronder terug te vinden en houden het volgende in:

 • In de liften, liftgebouwen, restaurants, winkels, skipas verkooppunten en skidepots zal informatie getoond worden met de actuele COVID-19 richtlijnen. Dit wordt in meerdere talen aangeboden.
 • Bij aankoop van een skipas krijg je een multifunctionele doek die gebruikt kan worden als mondkapje. Deze zogenaamde buffies zijn wellicht binnenkort ook bij ons te bestellen. Meer informatie hierover komt in een apart bericht. Het dragen van een mondkapje of buffie is verplicht in de aangegeven gebieden.
 • De ruimtes bij de liften en ruimtes waar veel mensen samen komen, worden zoveel mogelijk op zo’n manier ingericht dat er voorkomen wordt dat mensen dicht bij elkaar komen.
 • Ook bij dagen dat er minder mensen in het gebied zijn wordt de liftcapaciteit niet verlaagd. In de liften is het wel verplicht om een mondmasker of buffie te dragen.
 • De gondels zullen meerdere malen per dag gedesinfecteerd worden door middel van een vernevelingsapparaat die 99,9% van de bacterien en/of virussen doodt. Hiervoor zal een biologisch middel gebruikt worden dat geen sporen achterlaat en huid- en oogvriendelijk is. Ook in skibussen, sportshops, skidepots en de eerste hulp faciliteiten zullen meerdere malen per dag op deze manier ontsmet worden.
 • Op diverse plaatsen in het gebied staat handdesinfectie middel.
 • In de restaurants wordt de minimale afstand aangehouden tussen de tafels. Hier worden onder andere scheidingswanden tussen de tafels geplaatst. Afhankelijk van de bezetting wordt de toegang tot de restaurants beperkt. Menukaarten zullen digitaal aangeboden worden via QR-codes bij de restaurants of via de iSki Ischgl / mySamnaun App. Muziek in de restaurants wordt alleen door middel van achtergrondmuziek aangeboden. In de restaurants wordt ook alles regelmatig gedesinfecteerd.
 • Medewerkers worden voorafgaand aan hun werk preventief getest. Daarnaast zal gedurende het seizoen regelmatig preventief getest worden onder medewerkers. Alle medewerkers met klantcontact zullen een mondkapje dragen tijdens hun werk.
 • Evenementen zoals rodelavonden, en skishows van de skischolen zullen waar mogelijk doorgaan met inachtneming van de maatregelen. Het Top of the Mountain openingsconcert in november gaat definitief niet door. Hiervoor zal worden gekeken naar een alternatief, indien mogelijk, rond pasen of aan het einde van het wintersportseizoen.
 • Het skigebied Ischgl benadrukt dat ze indien nodig een beperkt aantal toelaatbare personen invoeren in het gebied.

Ischgl 25 november 2018

Bron: Ischgl.com

Liveblog Corona maatregelen – Reisadvies Oostenrijk vanuit Nederland en België. Reizen naar Oostenrijk vanuit Nederland België. De grenzen zijn weer vanaf 16 juni 2020 open voor oa. Nederlanders en Belgen. Er was maar één maar, vanuit Nederland en België en dat alles heeft te maken met een kleur. De kleur GEEL. CODE GEEL is het weer vanaf 16 juni 2020. In dit liveblog wordt alles bijgewerkt.

Vanuit Oostenrijk is de wens dat vanaf 15 juni ook de Nederlandse toeristen weer welkom zijn, deze wens sprak Bondskanselier Sebastian Kurz uit tijdens de persconferentie (op 17:33) van 21 mei. Aantal leden in de facebookgroep Vrienden van FANtastisch Oostenrijk die in Oostenrijk wonen en werken wisten ons al te informeren over de huidige situatie. Onze dank hiervoor. Wil je op de hoogte zijn van de laatste cijfers in Oostenrijk kijk dan hier bij de ORF.

Middels dit blog willen wij jullie op de hoogte houden van de actuele situatie in Oostenrijk, wij doen ons best om de informatie up-to-date te houden. Hebben we iets gemist of een fout gemaakt? Mail dan naar info@fantastischoostenrijk.nl.

21 juli 2020

Buffy FANtastisch Oostenrijk

Mondkapjes verplicht in supermarkten in Oostenrijk!

Kanselier Sebastian Kurz (ÖVP) maakte dinsdag bekend dat de mondkapjesplicht vanaf vrijdag uitgebreid wordt. Om diegenen te beschermen die speciale bescherming nodig hebben, zegt Kurz. “Mond- en neusbescherming wordt opnieuw geïntroduceerd in de detailhandel in levensmiddelen, supermarkten, banken en postkantoren”, zei Kurz tijdens een gezamenlijke persconferentie met vice-kanselier Werner Kogler (Groenen), minister van Volksgezondheid Rudolf Anschober (Groenen) en minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer (ÖVP) ).

Iedereen moet deze regels in acht nemen en het is absoluut geen vrijblijvendheid. Het mondkapjes hebben ook een symbolisch effect. Hoe meer ze verdwijnt uit het dagelijks leven, hoe groter de onvoorzichtigheid, aldus Kurz. De mondkapjes verplichting gaat vanaf as vrijdag (24 juli 2020) in. “We hebben de afgelopen weken een toename van nieuwe infecties gezien”, zei Kurz. De kanselier zei dat de “magische drempel” van de driecijferige verhoging ook was overschreden. Het motto blijft hetzelfde: “Zoveel mogelijk vrijheid, zoveel beperking als nodig.”

Een probleem is het reisverkeer vanuit het buitenland, en vooral vanuit de Balkan, aldus Kurz. Hier zouden volgens Kurz verdere maatregelen aan de grens worden genomen. Ondanks de eerdere maatregelen zijn er te veel gevallen uit die regio in Oostenrijk. ‘De grenscontroles worden aangescherpt en de quarantaine wordt meer gecontroleerd. Reis deze zomer alsjeblieft niet naar deze regio ”, geeft Kurz aan. Ook vanaf vrijdag is toegang vanuit risicogebieden alleen toegestaan ​​met een negatieve PCR-test. Deze moet afkomstig zijn van gecertificeerde laboratoria.

Er zijn ook meer gevallen van besmetting van religieuze gemeenschappen in risicogebieden. De diensten worden weer verlaagd, maskers moeten ook worden gedragen. Degenen met positieve gevallen moeten worden gesloten. Kurz bedankte de religieuze gemeenschappen voor de goede samenwerking. Volgens Kurz zou men ook sneller moeten zijn met de tests. Het duurt te lang. Ook hier zou het volgens Kurz in de toekomst sneller moeten gaan.

Supermarkten zijn voorbereid!

De grote supermarktketens zijn voorbereid: “We zijn voorbereid op de mond- en neusbescherming, er is voldoende op voorraad”, aldus een woordvoerder van de retailgroep REWE (waaronder Billa, Merkur, Penny) Spar is ook voorbereid. “We zullen doorgaan met het voorzien van bescherming voor klanten als dat nodig is”, zei woordvoerster Nicole Berkmann dinsdag. Er wordt echter aangenomen dat slechts een paar klanten een masker nodig hebben, aangezien bijna iedereen er nu een heeft. “Aan het einde van het laatste verplichte masker had slechts tien procent van de klanten een masker van ons nodig”, zegt Berkmann.

Waar er nog steeds een “maskenplicht” geldt in Oostenrijk:

 • In het openbaar verkeer, Taxi’s, Bergbahnen, Bussen, Rondvaartboten
 • Events is afgesloten ruimte
 • Apotheken, medische praktijken en ziekenhuizen
 • Diensten of demonstraties waar er geen 1 meter afstand gehouden kan worden

Overigens is er van de maatregelen weinig te merken en dan doelen we of het nog echt vakantie is in Oostenrijk. Het antwoordt is vrij simpel. Je kan gewoon vakantie houden niets echt aan de hand. Het enige dat de vakantie gaat merken van de nieuwe regels is dat we mondkapjes op moeten doen in de supermarkt. Dit is puur een uitbreiding op de bestaande maatregelen… en laten we wel zijn…hoelang zijn we nu in een supermarkt binnen? Het valt echt wel mee…

08-07-2020

Kirchberg gasten hotel Bräuwirt moeten zich melden

Fantastisch Oostenrijk zomer

Kirchberg gasten hotel Bräuwirt moeten zich melden, dit nadat een medewerkster van dit hotel positief is getest op corona. Tirol doet een oproep om degenen die contact met de vrouw hebben gehad, zij moeten zich melden om verdere infecties te voorkomen.

Afgelopen zondag kwam de vrouw met griepachtige symptomen aan bij het stadsziekenhuis van St. Johann in Tirol, na een test werd de vrouw opgenomen in het ziekenhuis. De vrouw voelde vorige week donderdag de eerste symptomen maar bleef werken.
Om verdere besmettingen uit te sluiten en in de kiem te smoren is er een oproep gedaan aan alle personen die op onderstaande periode daggasten van Hotel Bräuwirt in Kirchberg in Tirol waren. Deze gasten moet bijzondere aandacht besteden aan hun gezondheid en de gezondheidshotline 1450 bellen of onmiddellijk contact opnemen met hun huisarts als ze griepachtige symptomen ervaren.
De periode waarin de besmette servicemedewerker werkte was:

 • 30 juni 2020 15.00 tot 22.00 uur
 • 01.07.2020 15.00 tot 22.00 uur
 • 07/05/2020 15:00 – 20:00 uur

Tirol breidt zich voor op uitbraak

Tirol is voorbereid op een mogelijke regionale uitbraak, de autoriteiten kunnen snel, adequaat en efficiënt reageren mocht het nodig zijn. Naast de tracering van contacten en het isoleren en testen van naaste contactpersonen, zouden getroffen voorzieningen en instellingen als verder gevolg daarvan kunnen worden gesloten. Maar een regionale lockdown is Tirol niet vreemd, dit  had men in maart ook al ingevoerd.

Om een mogelijke “tweede golf” vroeg aan te pakken is het belangrijk om in de komende weken en maanden mogelijke clusters in een vroeg stadium te identificeren en te isoleren. Zo wordt er momenteel een strategisch magazijn ingericht een centrale opslagplaats voor beschermingsmiddelen.

Karinthië mondkapjes in de avond verplicht

Karinthië mondkapjes in de avond verplicht, dankzij het niet houden van de afstand in de drukke toeristische plaatsen. De aanscherping geldt vanaf vrijdag tussen 21:00 uur en 2:00 uur.

De drukte in de toeristenplaatsen, vooral aan de Wörthersee, houdt de autoriteiten, restauranthouders en de plaatselijke bevolking al weken bezig. Er wordt geen afstand gehouden met als resultaat dat vanaf aanstaande vrijdag het dragen van een mondkapje in de avond bij de hotspots verplicht is. Op plekken waar de afstand niet gegarandeerd kan worden geldt vanaf vrijdag dat tussen 21.00 uur en 2.00 uur wordt een masker gedragen moet worden, dit heeft de Landesregierung woensdag bekend gemaakt. Vanaf vrijdag geldt deze verplichting in Velden maar ook op andere plaatsen aan de Wörthersee, de Faaker See of de Klopeiner See.

Lokale bewoners en medewerkers in de horeca maakten zich steeds meer zorgen , het leek net alsof er geen corona meer was. Door de versoepeling verdween het verplicht dragen van maskers, maar werd er niet meer gelet op de afstand. Hierdoor werd er meer gecontroleerd door de overheid.

Velden moet geen Ischgl worden zei Provinciaal Raadslid voor Toerisme Sebastian Schuschnig (ÖVP) tijdens een videoconferentie met journalisten. Hij benadrukte dat dit een preventieve maatregel was.

07-07-2020

Oberösterreich, maatregelen Corona aangescherpt

Fantastisch Oostenrijk zomer

Oberösterreich, maatregelen Corona aangescherpt dit nadat het aantal positief geteste mensen weer stijgt, voorlopig geldt de maatregelen alleen in Oberösterreich.

De nieuwe aangescherpte maatregelingen gelden officieel vanaf donderdag, dan zijn de maskers weer verplicht. Volgens het ministerie van Volksgezondheid komt de verplichting voor het dragen van mondkapjes  voorlopig niet landelijk terug. Het snel toenemende aantal coronabesmettingen, vooral in Oberösterreich, heeft de provinciale politici er nu toe aangezet om de verplichting om maskers te dragen op openbare ruimtes opnieuw in te voeren.

Dit houdt in dat men in winkels en restaurants het mondkapje weer op moet en een veiligheidsafstand aangehouden worden, In de horeca geldt ook weer dat gasten een masker dragen op weg naar en van de tafels, aan tafel is dit niet verplicht. Overigens mogen er maximaal 10 personen aan een tafel zitten. Voor het personeel in de horeca geldt dat zij weer de mondkapjes op moeten hebben. Naast de aangescherpte maatregelingen zijn ook de scholen tot na de zomervakantie weer gesloten, deze waren net een paar weken geopend.

Nadat het aantal CoVid-infecties tot het hoogste niveau was gestegen sinds het einde van de “lock-down”, trok de deelstaat Oberösterreich aan de noodrem. ‘Het ligt niet achter ons’, zei gouverneur Thomas Stelzer (ÖVP) tijdens een persconferentie.

Bron: ORF

25 juni 2020

Area 47

Verdere versoepeling per 1 juli in Oostenrijk

Vanaf 1 juli worden de teugels weer wat losser in Oostenrijk. De in en outdoor activiteiten mogen weer. In de horeca kan de bediening weer zonder mondkapjes werken. Vanaf september zijn er weer outdoor activiteiten mogelijk tot 10.000 personen.

Dus… vanaf 1 juli is iedere sport weer mogelijk. Ook events waarbij 100 mensen aanwezig mogen zijn hadden een bepaalde sluitingstijd. Ook deze is er vanaf. Vanaf september zijn events tot 10.000 mensen mogelijk. Dit geldt voor buiten events. Praten we over binnenevents dan wordt het maximum gesteld op 5000 mensen. Uiteraard dient er wel aan bepaalde eisen te worden voldaan.

De mondkapjes zijn nog wel verplicht in openbaarvervoer, ziekenhuizen, apotheken of waar de afstand niet gewaarborgd kan worden. Restaurants mogen ook weer open vanaf 5 uur. Buffets met zelfbediening zijn weer mogelijk. Vanaf 1 augustus zijn trouwerijen mogelijk tot 200 personen.

Sporters mogen vanaf 1 juli weer hun favoriete sport uitoefenen. Dit geldt ook voor teams en of contactsporten. De minimumafstandsregels gelden niet meer! Dit geldt voor zowel binnen als buitensport! Wel is er een voorwaarde en dat is dat de hygiëneregels worden nageleefd.

Evenementen

Ook zijn er versoepelingen voor toeschouwers bij sportevenementen (ook voor culturele evenementen) Vanaf 1 juli zijn er evenementen mogelijk in gesloten ruimtes tot maximaal 250 personen. Voor de buitenlucht geldt dit voor maximaal 500 personen. Het maximum wordt per september dan opgevoerd naar maximaal 10.000 buiten en 5.000 binnen. De minimale afstand in bv voetbalstadions dient dan wel in acht genomen te worden.

Al met al gaat het dus de goed kant op!

Bron Tiroler Tageszeitung

16 juni 2020

Westendorf topfoto

Oostenrijk het is officieel, het is code GEEL. Eindelijk is het dan zover. Het reisadvies is vannacht ook in Nederland voor Oostenrijk gewijzigd naar Code Geel. Daar zaten we met zijn allen op te wachten. Vele twijfelden eraan omdat op nederlandwereldwijd.nl nog steeds de code op Oranje bleef staan. Nu is dat wel de kleur van Nederland maar we hebben liever dat het reisadvies een andere kleur heeft. Op dit moment staat er op deze hoofdpagina nog steeds de situatie van gisteren. Kijk je derhalve op de pagina Oostenrijk dan is het daar al gewijzigd. Je ziet dus dit plaatje dat hieronder staat!

Reisadvies Oostenrijk code Geel 16 juni 2020

De grenzen zijn dus weer open voor 31 landen die Oostenrijk willen bezoeken en daar zitten België en Oostenrijk ook bij. Mochten jullie op korte termijn gaan naar Oostenrijk, heel veel plezier. Wij zitten er komend weekend en zullen ongetwijfeld wel ergens verslag van doen… helaas gaat het weer niet meezitten, belangrijkste is dat we weer kunnen!

PS De koeien houden overigens nog steeds gepaste afstand 🙂

Foto's vanuit FO Oostenrijk @Henco Hendriksen

Foto’s vanuit FO Oostenrijk @Henco Hendriksen

Fantastisch Oostenrijk zomer logo

15 juni 2020

Seeboden am Millstätter See Vrienden van FANtastisch Oostenrijk Marcel Selling

Seeboden am Millstätter See Vrienden van FANtastisch Oostenrijk @Marcel Selling

Versoepeling: Mondkapjes, sluitingstijden en in reizen naar Oostenrijk. Vanaf vandaag, 15 juni 2020, is de verplichting eraf om met mondkapjes te lopen in winkels en restaurants. Ook op andere terreinen wordt eea versoepeld maar er wordt zeker nog gewaarschuwd om afstand met elkaar te houden. We gaan dus weer een stukje terug naar het normaal van voor de Corona crisis.

De mondkapjes vervallen dus grotendeels in Oostenrijk. Waar je 1 meter afstand kunt houden hoef je geen mondkapje te dragen.

Hoe zit het dan in de auto?

In de auto kun je met maximaal 2 personen op een rij zitten zonder dat je een mondkapje hoeft te gebruiken. De bestuurder en bijrijder zitten voldoende van elkaar af dus dat is geen probleem. Voor de achterbank geldt hetzelfde. Kom je uit 1 gezin dan is het al helemaal geen probleem.

Bergbahnen

Versoepeling ook bij de bergbahnen? Vooralsnog zouden we nog neus en mondbescherming moeten dragen in de liften (bergbahnen) Dat gaan we komende week ook zelf bekijken hoe dit gaat en of dit ook nog echt zo is. De FANtastisch Oostenrijk buffy ligt al klaar.

Buffy Bandana FANtastisch Oostenrijk

Restaurant

In een restaurant hoeven bezoekers geen mond-neus bescherming meer te dragen bij het naar binnen gaan van deze horeca gelegenheid.Voor de medewerkers van het restaurant geldt nog steeds een verplichting van de mond-neus bescherming.

Het limiet van het aantal personen (4) wordt ook vanaf vandaag opgeheven en de horeca gelegenheid mag ook later dicht gaan. Waar er eerst nog gesloten moest worden om 23:00 uur wordt het nu 2 uurtjes later (01:00 uur)

Voor meer info rond dit item…lees het volledige bericht HIER.

Fantastisch Oostenrijk zomer

In reizen naar Oostenrijk versoepeld vanaf 16 juni 2020 (31 landen)

Verdere versoepeling, vanaf morgen (16 juni 2020) mogen weer 31 landen naar Oostenrijk en daar zitten Nederland en België ook bij.

We houden ons ook vast aan de woorden van een vertegenwoordiger van de Ambassade van Nederland in Oostenrijk. Kijk dit fragment hier nog maar eens na.

Op de website Nederlandwereldwijd.nl kun je in de gaten houden wat de status zo al is (morgen maar eens kijken of het echt is veranderd)

12 juni 2020

Coronatesten zorgen voor veiligheid in het toerisme in Oostenrijk, het testen van het Coronavirus begon  in vijf toeristische modelregio’s in Oostenrijk. Een van die regio’s is Wörthersee waar medewerkers van drie bedrijven zich hebben laten testen. De Coronatesten zijn belangrijk voor de bedrijven, maar ook voor de gasten. dit alles gaat je nog een veiliger gevoel geven in Oostenrijk.

In een beurscentrum in Klagenfurt werden afgelopen zaterdagochtend de eerste 25 toerisme medewerkers getest. Dit is één van de officiële testlocaties van het Rode Kruis. De 25 medewerkers zijn afkomstig uit drie Wörthersee-hotels in Velden en Pörtschach. Minister van Toerisme Elisabeth Köstinger (ÖVP) was aanwezig met een delegatie uit Wenen tijdens de eerste monsters van het neus en keelslijm bij de medewerkers.

“Het feit dat we nu erg snel zijn in testen en evalueren, en ook in bedwang houden, dat je positieve mensen snel isoleert en de omgeving test, zou ons in staat moeten stellen grotere sluitingen te vermijden en maximale veiligheid te garanderen” aldus Elisabeth Köstinger.

De Coronatesten gebeuren op vrijwillige basis maar de belangstelling is groot, volgens Sebastian Schuschnig komt dit omdat iedereen er natuurlijk het grootste belang bij heeft om een coronavirusvrij bedrijf te kunnen runnen. Ook als gast wil je natuurlijk naar een vakantiebestemming waar je weet dat je kunt genieten van je vakantie en toch gezond naar huis terug kan keren.

Landelijk testen

Hier in Nederland kan men vanaf 1 juni zich al laten testen en Oostenrijk moet men voor een landelijke spreiding wachten tot 1 juli. De reden is dat men eerst op deze manier gaat testen en langzaam het aantal testen op gaat voeren. De tests verlopen goed waarbij het resultaat binnen 24 tot 48 uur wordt verwacht. Per dag worden er 1000 tot 1500 test afgenomen. De monsters worden in een laboratorium in Wenen onderzocht.

Er zijn momenteel 5 proefgebieden dit zijn Montafon (Vorarlberg), Wilder Kaiser (Tirol), Wachau (Niederösterreich), Spielberg (Steiermark) en Wörthersee (Kärnten). De locaties waren op basis geografische en economische criteria geselecteerd.

Vanaf juli zullen dan wekelijks 65.000 medewerkers die werkzaam zijn in het toerisme in Oostenrijk kunnen worden getest.

Bron: orf.at, meinbezirk.at, Salzburg24.at

10 juni 2020

Ambassade NL geeft aan code oranje gaat naar geel! Vandaag kwam er heel fijn nieuws tot ons. Oostenrijk heeft aangegeven dat we weer mogen reizen naar Oostenrijk. De twee landen die daar erg naar uitkijken zijn Nederland en België (laten we daar dan ook net voor schrijven 🙂 )

Maar de code Oranje blijft nog van toepassing tot as. zondag. Vanaf dinsdag 16 juni 2020 gaat deze code er af en wordt het code geel en dat is natuurlijk helemaal goed nieuws. Niets staat je dan in de weg om weer terug te keren naar het land van de bergen, schnaps, kaiserschmarren, wienerschnitzel en nog veel meer lekkernijen.

Hieronder een video van de ambassade van Nederland in Oostenrijk. Daar wordt het nieuws van de wijziging van code geel al aangegeven. Op de website Nederlandwereldwijd.nl kun je in de gaten houden wat de status zo al is.

10 juni 2020

Ambassade NL geeft aan code oranje gaat naar geel! Maar de code Oranje blijft nog van toepassing tot as. zondag. Vanaf dinsdag 16 juni 2020 gaat deze code er af en wordt het code geel en dat is natuurlijk helemaal goed nieuws.

10 juni 2020

Oostenrijk weer open voor Nederland en België

Exact 3 maanden geleden op 16 maart 2020 ging Oostenrijk op slot. Op 16 juni zijn we 3 maanden verder en vandaag is aangegeven dat vele landen waaronder Nederland en België weer welkom zijn vanaf 16 juni 2020. Meer informatie is hier te vinden.

Corona 16 juni grenzen OPEN

bron : Kronen Zeitung

Voor de vraag of er meer mensen in de auto morgen zitten op reis naar Oostenrijk daar hebben we HIER antwoord op gegeven.

4 juni

Eerder is ook al aangegeven dat alle grenscontroles zijn weggehaald om Oostenrijk in te komen. Sinds 4 juni zijn de grenzen tussen Oostenrijk en de buurlanden Duitsland, Zwitserland, Liechtenstein, Slovenië, Slowakije, Hongarije en Tsjechië geopend (bron 1,2). Alleen vormt het advies van de Nederlandse en Belgische regering nog een belemmering, zij moeten de code oranje omzetten naar geel.

voorjaarsdvakantie

Nederland

Tot 15 juni geldt er nog code oranje waarbij alle vakanties naar het buitenland worden afgeraden, na 15 juni zal het reisadvies veranderen van oranje naar geel (daar gaan wij van uit) Echter zullen er een aantal landen op oranje blijven. Meer informatie hierover vind je op nederlandwereldwijd.nl.

België

Ook bij onze zuiderburen geldt er een verbod op alle niet-essentiële reizen, ook in België gaan de grenzen vanaf 15 juni open en is reizen naar het buitenland weer mogelijk. Maar het is dan nog niet mogelijk om als toerist naar Oostenrijk te gaan, alleen mensen met een tijdelijke of permanente verblijfplaats worden toegelaten. Heb je een tijdelijke of permanente verblijfplaats dan moet je een bewijs van een negatieve SARS-CoV-2 overhandigen, deze mag niet ouder zijn dan 4 dagen. Heb je dit niet moet je 14 dagen in quarantaine. Er zijn enkele uitzonderingen. Meer informatie gaan naar Koninkrijk België Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Hintersteiner See FANtastisch Oostenrijk Herfst
Situatie per 8 juni.
Er gaat veel gebeuren vanaf 15 juni het zou dan weer mogelijk zijn om te reizen waarbij gezegd moet worden dat de grens tussen Nederland en Duitsland nooit gesloten is geweest. Maar ook in Oostenrijk zal er het een en ander veranderen.
  • Grenzen gaan vanaf 15 juni weer open vrij reizen tussen bijna alle landen is weer mogelijk.
  • Voor veel landen zal de code oranje veranderen in code geel, welke landen code geel krijgen per 15 juni dat gaan we snel horen (zie hier voor Nederland en België).
  • Doorreis mag maar moet aannemelijk gemaakt worden dat het een reis buiten Oostenrijk is en geen tussenstop in Oostenrijk. Dit geldt zeker tot 15 juni.
  • Verplichting voor het dragen van mondkapjes in Oostenrijk vervalt behalve in apotheken, gezondheidscentra, bij kappers en in het OV.
  • Maximaal 4 personen per tafel in de horeca vervalt ook in Oostenrijk, alleen personeel in horeca en winkels moeten mondkapjes dragen.

Bij een code geel is het weer mogelijk om te reizen maar een reisadvies is niet bindend, de verantwoordelijkheid ligt bij jezelf en van de reisorganisatie om een reis wel of niet te laten gaan. Tot 15 juni geldt er een code oranje waarbij het advies is om niet te reizen tenzij het noodzakelijk is. Ook de verzekering kan moeilijk doen bij een code oranje, ga je op reis kijk ook eens naar je reisverzekering.

Eerdere versoepelingen Oostenrijk.

Langzaam gaat Oostenrijk verder open hier de situatie tot 8 juni 2020.

 • 1 mei: alle overige winkels, kappers en therapeuten (masseurs, pedicure etc.) mochten weer open voor publiek. Het openbaar vervoer rijdt vanaf die datum weer volgens de normale dienstregeling.
 • 4 mei: Scholen gaan weer open in verschillende fases en op 3 juni moeten alle scholen weer open zijn.
 • 15 mei: De horeca is weer open, maar er gelden wel extra maatregelen. Zo moet een tafel vooraf worden gereserveerd en er mogen maximaal 4 personen aan één tafel plaatsnemen. Er moet minimaal 1 meter afstand zijn met andere tafeltjes. Het horecapersoneel moet verplicht mondkapjes  dragen.
 • 15 mei: Dierenparken mogen open.
 • 29 mei: Oostenrijkse hotellerie mogen weer open, tot 15 juni geldt er een sluitingstijd van 23.00 uur, daarna wordt dit 01.00 uur ’s nachts. Ook campings, toeristische attracties, buitenzwembaden en bezienswaardigheden zijn sinds die datum weer geopend.

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat iPhones en iPads niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

Sinds kort hebben we ook een groep geopend op facebook Vrienden van FANtastisch Oostenrijk zodat jullie hier de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto’s en of video is genomen.
Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Instagram Banner

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht