Liveblog: sneeuwval in september

Vandaag trekt een gebied met intensieve neerslag over vooral west en noord Oostenrijk. Hierbij kan de sneeuwgrens vanmiddag dalen naar 1700 tot 1200 meter. Daarmee is het voor begin september even uitzonderlijk winters in de Oostenrijkse Alpen. Tijdens deze liveblog houden wij u vandaag op de hoogte van de sneeuwval.

— Liveblog update 19:30 laatste update met opklaringen —
Het begint donker te worden in Oostenrijk, maar de sneeuwval gaat nog even door in Oberösterreich en Kärnten. Elders zijn er tijdelijk wat opklaringen, later vanavond volgen wel weer nieuwe buien. Daarom kijken we nu nog één keer rond naar de mooiste beelden. Bedankt voor het volgen van de liveblog.

Adlersruhe nabij de Grossglockner


Glocknerwinkel


Grossglockner Hochalpestrasse


–Liveblog update 17:15, ingesneeuwd beeld en radar —

Ingesneeuwde webcam bij de Rudolfshütte

Helaas kunnen we de white-out van de Rudolfshütte niet meer volgen, de camera die vanmorgen nog een groene alm liet zien is momenteel ingesneeuwd.

Mooie compilatie van enkele sneeuwfoto’s.

Het patroon van de neerslaggebieden is grillig. De actiefste strook ligt nu vanaf Villach naar Linz, op deze lijn wordt momenteel ook onweer gemeld. Maar inmenging van zachte lucht zorgt in deze hoek van Oostenrijk voor een hogere sneeuwgrens. Later vanavond zakt de sneeuwgrens hier ook, maar dan is de meeste neerslag al wel uit het systeem.

–Liveblog update 16:30, meer mooie beelden —

Ötztal aan het eind van deze middag, flink besneeuwd

–Liveblog update 16:00, opklaringen in besneeuwd landschap–
Vanuit het westen volgen er steeds drogere momenten en opklaringen in Vorarlberg en Tirol

Trins (1100m), in een zijdal net voor de Brenner, is prachtig wit.

Ook op de Zugspitze is het droger, hier is 35cm sneeuw gevallen. Overigens heerlijk fris met -3.8C

–Liveblog update 15:00, prachtige beelden social media–

Het Ötztal is nu prachtig wit, de Almabtrieb ging ondanks de sneeuwval vanmiddag gewoon door.

Ook op de Stubaier Gletsjer is veel sneeuw gevallen

–Liveblog update 14:40 Skiwelt kleurt wit–

Nu is het de beurt aan ons thuisgebied Skiwelt Wilder Kaiser-Brixental. De sneeuwgrens zakt en de Talkaser in Westendorf is al prachtig wit gekleurd. Er vallen momenteel hele dikke sneeuwvlokken.

Op ons eigen weerstation in Brixen im Thale (800m) is het een frisse middag met maar 8 graden. De tedens is sinds het middaguur dalende, maar in dit dal zullen we geen sneeuwvlokken zien. Volg hier ons weerstation.

–Liveblog update 14:25 Sneeuwkettingenplicht op de Grossglockner–

Grossglockner hochalpestrasse om 14:20

De Grossglockner Hochalpestrasse is helemaal wit, een uur geleden was het hier nog groen. De sneeuw blijft helaas op de weg liggen waardoor er nu een sneeuwkettingplicht geldt nabij Fuschertörl.
Ondertussen wordt het alweer droger in Vorarlberg, hier stijgt de vorstgrens ook alweer waardoor de gevallen sneeuw onder de 2400 meter begint te smelten. Aan de andere kant van het front moet de sneeuwgrens juist nog dalen. In Kärnten wordt momenteel ook onweer gemeld nabij Villach.

–Liveblog update 14:10, Brennerpas wit–

De Brennerpas, de hoogste snelweg van de Alpen, is wit gekleurd. Gelukkig blijven de wegen nog redelijk schoon. Kijk hier live mee op een verzorgingsplaats en de grens met Italië.

–Liveblog update 13:30, sneeuw tot 1100m–
De sneeuwgrens zakt op meer plaatsen verder, soms tot in het dal, en dat midden op de dag dankzij neerslagafkoeling.

Langenfeld (1100m) in het Otztal, de sneeuwvlokken vallen daar nu tot in het dal


Mayrhofen op 2100m om 13:30

Ook richting het oosten begint er zich in de bergen een goed pak te vormen. Dit is Mayrhofen waar binnen 2 uur tijd minstens 15cm is gevallen.

–Liveblog update 12:40, op jacht naar de laagste sneeuwgrens via Social Media–
We doen bij deze update even een rondje social’s. Waar ligt de sneeuwgrens momenteel het laagst en waar is al een dik pak gevallen?

Op dit moment is dit de locatie met de laagste sneeuwgrens van Oostenrijk, in het plaatsje Nauders (1300m) vallen de vlokken tot in het dal. Het wordt er zelfs een beetje wit.

Op de gletsjer van Hintertux ligt al behoorlijk pak!

Ondertussen trekt het neerslaggebied in oostelijke richting door, in het Zillertal Arena wordt nu ook de eerste sneeuw gemeld.

–Liveblog update 12:10, steeds meer plaatsen sneeuwval–
Op steeds meer plaatsen in het Tiroler Oberland gaat de regen over in sneeuwval. De sneeuwgrens ligt nu op de meeste plaatsen tussen de 1700 en 1500 meter. Op de Brenner autobahn (1370m) zijn op de webcam sneeuwvlokken te zien. Gelukkig is de autobahn goed schoon.

Obergurgl om 12:10


Soms kan het snel gaan met de sneeuw, zoals hier op de Patscherkofel in Innsbruck

–Liveblog update 10:50–
De storing is Oostenrijk binnen getrokken.

Momenteel ligt de sneeuwgrens bij aanvang van de neerslag op 2100 meter (Pinzgau), terwijl in de intensievere delen de sneeuwgrens al naar 1600 of zelfs 1500 meter wordt gedrukt. Vanmiddag verplaatst de meest intensieve neerslag vooral naar de regio tussen Innsbruck en Liezen. Hier wordt de neerslag aangevuld door de buien die momenteel boven Italië liggen. Hierdoor wordt de neerslagintensiteit nog feller dan momenteel het geval is in Vorarlberg en het Tiroler Oberland. Daardoor kan de sneeuwgrens in deze regio nog een fractie lager uitpakken.

St, Anton am Arlberg – 10:50


Graun om 10:50, net 2km over de grens in Italië


Innsbruck om 10:50, hier zet de sneeuwval pas net in op 1940m.


Rudolfshutte op 2300m, nog voor de intensieve neerslag uit. De sneeuwgrens ligt hier op 2100m maar de bodem bevat nog veel warmte. Vanmiddag wordt het hier ook volledig wit.


Obertauern om 10:50 op 1800m. Hier is het nog groen en droog (zie asfalt). Eind van de middag zal dit wel anders zijn.

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Hieronder een voorbeeld hoe dit op je mobiel eruit ziet.

Push berichten FANtastisch Oostenrijk

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht