Lockdown en meer, Oostenrijk pakt door

Sölden 7 november 2021 @Ron Vlierberghe

Sölden 7 november 2021 foto via Facebookgroep Vrienden van FANtastisch Oostenrijk @Ron Vlierberghe

Lockdown en meer, Oostenrijk pakt door. Nu de cijfers stijgen en een lockdown voor niet-gevaccineerde in Oberösterreich is afgekondigd heeft de regering de maatregelen verder aangescherpt.

Oberösterreich gaat vanaf maandag in lockdown voor niet gevaccineerden en ook in Salzburgerland speelt dit (daar is nog geen definitief besluit over genomen). Hoe gaat het aankomende winter en met name met kerst. De vaccinatiegraad was laag in Oostenrijk en dat moet omhoog.

Regionale lockdowns

Ook de Ampel commissie is voor regionale lockdowns om de coronacrisis in te dammen. De commissie stelt ook voor om niet-gevaccineerde personen ook de toegang tot onnodige detailhandel (bijvoorbeeld kleding, elektronica, enz.) en musea te ontzeggen. Maar aangenomen wordt dat zelfs deze maatregelen, evenals de verplichte vaccinatie in de gezondheids- en zorgsector, waar ook voor wordt gepleit, niet voldoende zullen zijn.

Geen lockdown Salzburgerland

Ook Salzburgerland heeft te maken met stijgende cijfers maar zij hebben niet gekozen voor een lockdown. De “oplossing” die zij hebben is uitbreiding van de maskerplicht en 2G maatregel. In een persbericht heeft de Salzburgse gouverneur Wilfried Haslauer (ÖVP) ook bekend gemaakt dat er beperkingen komen in de Horeca. De 2G wordt uitgebreid in andere gebieden en er komen uitgebreide controles.

“Met het oog op de uiterst gespannen besmettingssituatie en op basis van de prognoses hebben wij in nauw overleg met deskundigen besloten tot verdere maatregelen om een lockdown te voorkomen” aldus Haslauer.

De aanvullende maatregelen gaan vanaf maandag 15 november in.

Feestdagen

Volgens kanselier Alexander Schallenberg (ÖVP) wordt de komende winter en kerst “ongemakkelijk” voor de ongevaccineerden en “waarschijnlijk onvermijdelijk”. De kanselier maakt zich samen met de gouverneur van Vorarlberg, Markus Wallner (ÖVP) opnieuw sterk voor vaccinatie.

“Ik zie niet in waarom twee derde zijn vrijheid zou moeten verliezen omdat een derde aarzelt,” aldus kanselier Schallenberg.

Er wordt gehint naar een winter en dus een kerst met de 2G regel, een lockdown voor ongevaccineerden is streng maar volgens de kanselier duidelijk noodzakelijk. Schallenberg deed echter ook een beroep op de eigen verantwoordelijkheid en zei dat het een kwestie van eigen gezondheid was. Hij hoopte dat het “dreigement” effect zou hebben.

Alles moet in het werk gesteld worden om een algemene lockdown te voorkomen, men wil de gevaccineerden niet treffen en de economische opleving niet afremmen. De vaccinatiegraad is volgens Schallenberg “beschamend laag”.

Brixental Hohe Salve Avondfoto

Strengere maatregelen scholen

In Tirol, Oberösterreich en Niederösterreich zullen vanaf volgende week strengere regels gelden op scholen. Zo moeten leerlingen en leerkrachten in de bovenbouw mondkapjes dragen in de klas. Zijn schoolevenementen en lesaanbiedingen met externe partners zoals verenigingen niet toegestaan. Het schoolveiligheidsniveau staat op 3 en dat betekent dat naast de maskerverplichting ook wandeldagen en skicursussen niet toegestaan zijn. Ook sportcursussen die door sportclubs georganiseerd worden mogen niet doorgaan en ouderavonden moeten digitaal.

Dit geldt ook voor de congressen of bijeenkomsten van de schoolgemeenschapscommissies. Muziek maken met blaasinstrumenten is alleen buiten toegestaan.

Voor de FPÖ is de uitbreiding van de maskerplicht een “volstrekt buitensporige maatregel”. Kinderen zijn “geen virusverspreiders”, zei onderwijswoordvoerder Hermann Brückl in een verklaring.

Uitbreiding maskerplicht

Tijdens de conferentie van provinciale gezondheidsfunctionarissen  riepen de leiders op tot een uitbreiding van de FFP2-maskerverplichting. “Zoals de situatie nu is, schreeuwt het om verdere maatregelen” aldus het Weense gemeenteraadslid Peter Hacker (SPÖ).
Er moet echter worden nagegaan of de maskerplicht opnieuw moet worden ingevoerd in de gezondheidssector en de sociale sector of ook in de evenementensector. Hacker zei dat het bijvoorbeeld niet begrijpelijk was dat een ongevaccineerde leraar geen masker zou dragen. Dit zou ook kunnen gelden voor universiteiten.

Thuiswerken

Ook met het oog op de snel stijgende cijfers beveelt de minister van Volksgezondheid Wolfgang Mückstein (Groenen) een terugkeer naar thuiswerken aan zo meldde de “Kleine Zeitung” donderdag. Gezien de huidige epidemiologische situatie is naast de 3G-regel en de toegenomen naleving van hygiënemaatregelen – het dragen van een masker, handen wassen, afstand houden – ook een vermindering van contacten op de werkplek noodzakelijk. Hij raadt dan ook aan om “waar mogelijk” thuis te werken.

Oostenrijk risicogebied?

Duitsland wil Oostenrijk terugzetten op de lijst van risicogebieden dit vanwege het toegenomen aantal besmettingen. De classificatie zou zondag van kracht moeten worden. Dit zal inhouden dat gevaccineerde en herstellende mensen na terugkeer uit deze landen niet in quarantaine hoeven , niet-gevaccineerde mensen moeten na terugkeer in quarantaine van tien dagen.

Oostenrijk is sinds juni van deze lijst af nadat heel Oostenrijk sinds 1 november 2020 tot risicogebied was verklaard. Met uitzondering van Kleinwalsertal en Jungholz.

Lees ook onze liveblog.

Bron: tt.com

Sölden Grote banner Heart beat of the Alps 21-22

In2sportbrands Winter banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...