Lockdown gaat niet door wel extra maatregelen

Kaprun Kitzstehorn 17 okt 2021 Topfoto

Lockdown gaat niet door wel extra maatregelen

De federale regering besprak vandaag de coronasituatie, die steeds meer wordt gedomineerd door de meer besmettelijke Omikron-variant, met de deelstaten en de experts van de “landelijke Covid-crisiscoördinatie” (Gecko). Aansluitend is er weer een persconferentie geweest in Oostenrijk. In deze persconferentie zijn weer een aantal maatregelen aangekondigd.

De Bundeskanzler Nehammer startte de persconferentie en bedankte eerst de experts voor hun werk, hun beoordeling en hun observatie van andere landen waar Omikron eerder aanwezig was, zodat ook Oostenrijk hierop kon reageren en beter zou weten wat het betekende voor de ziekenhuizen en de uitbreiding van het Virus. “We moeten ons aanpassen aan een nieuwe situatie bij Omikron”, zei Nehammer. Bij de Deltavariant zouden we een andere situatie hebben gehad dan bij Omikron, vooral wat betreft besmettelijkheid. Nehammer gaat uit van een besmettingsgraad van 20.000 per dag binnen een paar weken.

Het goede nieuws is echter dat Omikron anders werkt dan de Delta variant. Met de vaccinatie kun je jezelf ook goed beschermen: als je een booster krijgt, wordt de kans om in het ziekenhuis te komen met 90 procent verkleind. De overheid moet er dus voor zorgen dat de vaccinatiegraad blijft stijgen en dat het aantal ziekenhuisopnames laag blijft. “De echte vraag die we onszelf moeten stellen is: wat kunnen we samen doen om een ​​lockdown tegen te gaan?”

De oproep van de Bundeskanzler is aan iedereen dat de bevolking samen helpt en de waarschuwingen van de experts serieus neemt. De besmettelijkheid van Omikron is zo gevaarlijk omdat het de kritieke infrastructuur binnen het land kan aanvallen, voegt Nehammer toe. Een duidelijke belofte dat er geen volgende lockdown meer komt kan echter niet gegeven worden.

Ook Gezondheidsminister Mückstein kwam aan het woord. Omikron gaat onze kijk op het coronavirus veranderen, meent Mückstein. De cijfers zullen hoger zijn dan we ooit hadden gedacht. Maar de effecten zouden milder zijn, volgens de minister. Inmiddels weten we ook veel meer over Omikron. Er is nu een voortdurende, intensieve uitwisseling met Gecko zodat men kan reageren op de veranderingen.

“Op dit moment zien we internationaal een snelle toename van de Omikron-variant. Dit stelt nieuwe uitdagingen voor de pandemiebeheersing, vooral omdat de vitale infrastructuur wordt bedreigd”, aldus Mückstein. Ook in Oostenrijk nemen de aantallen toe. Oostenrijk moet de medische zorg in de gaten houden. Daarom zouden de strikte maatregelen van kracht blijven (lockdown voor niet-gevaccineerde mensen, 2G, sluiting van bijvoorbeeld restaurants om 22 uur, strikte regelgeving bij evenementen).

Tijdens de persconferentie zijn er een aantal maatregelen bekend gemaakt:

Maskerplicht wordt uitgebreid
Het dragen van de FFP2 maskers wordt vanaf 11 januari uitgebreid. Ook in de buitenlucht gaat er een maskerplicht gelden als er geen afstand van 2 meter aangehouden kan worden tot andere personen. Bijvoorbeeld in wachtrijen, voetgangerzones etc. Dit omdat blijkt dat men ook bij buitencontacten eenvoudig besmet kan worden met de omikron variant. Daarnaast kunnen Bundesländer de maskerplicht instellen voor andere drukbezochte plaatsen.

2G Kontrole in winkels wordt ingevoerd
In de winkels wordt vanaf 11 januari een 2G beleid ingevoerd en gecontroleerd. Dit betekend dat je alleen nog maar naar binnen kan indien gevaccineerd of genezen. Een uitzondering geldt voor supermarkten. Ook in andere branches en locaties zullen de controles sterk verhoogd worden.
Daarnaast worden vanaf 3 februari de boetes verhoogd. Als een bedrijf zich niet aan de regels houdt mag het bedrijf gesloten worden. Als een klant zich niet aan de regels houdt kan hij een betredingsverbod krijgen voor de handel.

Quarantaine
Omdat Omikron zich anders gedraagt worden ook de quarantainemaatregelen aangepast. Er wordt tussen 1e en 2e graad contactpersonen geen onderscheid meer gemaakt. Dit gaat in vanaf 8 januari. Men is geen contactpersoon meer als hij 3 vaccinaties heeft of als men een FFP2 masker gedragen heeft tijdens het contact. Contactpersonen die werken in vitale beroepen mogen werken met een FFP2 masker en een dagelijkse test. De quarantaine voor positieve personen wordt ingekort naar 5 dagen waarna men zich kan laten vrij testen.

Geldigheid Grüner Pass
De Grüner Pass heeft vanaf 1 februari nog een geldigheid van 6 maanden. Dit betekent dat vanaf dan vaccinaties en herstelbewijzen een geldigheid hebben van 6 maanden waar dit nu nog 9 maanden is.

Dit kaatste zou wel kunnen betekenen dat de toeristen die in december/januari een booster hebben gehad en men zou in juli/augustus met vakantie gaan dat er dan nog wel iets zou moeten gebeuren (op een extra prik gaan wij niet op vooruitlopen maar zo staat het er wel)

Voorals nog is een Lockdown op dit moment niet aan de orde. Indien je je aan de maatregelen houd dan is het nog steeds mogelijk onder voorwaarden op skivakantie te gaan.

Wij blijven het nieuws volgen! Volg ook ons Liveblog.

Oostenrijkse Vlag

Corona Reiscertificaat

Sport2000 Skischoen op Maat

Banner Sport2000 Ski Schoen op maat

Chaletnl-banner-900x600

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...