Lockdown Oostenrijk, hoe zit het met de Kerst?

Saalbach topfoto

Zullen we dit zien rond de kerst?

Lockdown Oostenrijk, hoe zit het met de Kerst? Dat is een vraag die veel gesteld wordt, niemand weet het antwoord daar op dit moment op maar moeten we nu al de handdoek in de ring gooien?

Wij denken van niet maar dat komt ook omdat bij ons zeker het glas halfvol is en we zien dat er behoorlijk maatregelen worden genomen die impact gaan krijgen om het virus te gaan bedwingen.
Normaal in deze tijd zitten mensen in spanning omdat er te weinig of geen sneeuw ligt, maar nu is het anders de huidige situatie veranderd bijna met de dag. De schrik zat er al eerder in toen het Outbreak Management Team (OMT, in Nederland) met een advies kwam die het kabinet overnam. Een negatief reisadvies dat voor de kerstvakantie werd afgegeven. Natuurlijk veel te voorbarig het was toen pas eind oktober. De reisbrancheorganisatie ANVR kwam met een woedende verklaring dat de reiswereld definitief de nek wordt omgedraaid.

Kerstmarkt Adventmarkt St Johann in Tirol

Kerstmarkt Adventmarkt St Johann in Tirol

Testen, testen, testen

De huidige situatie is niet rooskleurig, het aantal positief geteste mensen loopt op, net als de aantallen in ziekenhuizen, IC’s en mensen die overlijden. Door de oplopende cijfers was men genoodzaakt om Oostenrijk per 3 november in een tweede lockdown te gooien. De gebieden die toen open waren moesten sluiten en inmiddels is duidelijk dat de lockdown verlengt wordt naar 6 december 2020 plus een aantal extra maatregelen. Deze kun je HIER nog eens nalezen.

Al met al ziet het er niet goed uit, toch zijn de gebieden optimistisch dat men in december open kan gaan.

Om het seizoen te redden wil Oostenrijk in navolging van Slowakije grote delen van de bevolking testen. Hiermee hoopt men in Oostenrijk het virus “knock-out” te slaan. Aan het einde van de lockdown heeft Oostenrijk het ambitieus plan om grote delen van de bevolking te gaan testen. Als je positief getest wordt moet je uitsluitend in quarantaine. In Slowakije riep het land op Allerheiligen iedereen ouder dan 10 jaar op om een snelle test af te leggen. Op deze vraag gingen er maar liefst 3,6 van de 4,5 miljoen mensen op in, hierdoor werden 38.000 mensen positief gevonden en kon dankzij dit initiatief een volledige lockdown vermeden worden

Met deze strategie wil men het winterseizoen redden, volgens Kurz heeft Slowakije grote successen geboekt door ook grote delen van het land te testen. Hoe alles in zijn werk zal gaan wordt in de loop van de week bekend gemaakt. Er zal gebruik worden gemaakt van antigeentesten maar ook de hulp van de deelstaten en het leger zal worden ingeroepen, met als doel om tegen Kerstmis zo veel mogelijk inwoners getest te hebben.

Bron: Telegraaf, hln.be

Kerst

De kerstvakantie begint al over een paar weken, als alles goed verloopt zullen een hoop mensen op 19 of 26 december richting de sneeuw gaan. Of dit doorgang zal vinden is nog onzeker, de huidige lockdown loopt tot 6 december. Mocht de gebieden weer open gaan is het nog de vraag of wij Nederlanders en Belgen mogen, zolang het reisadvies oranje is kun je het vergeten. Aan de maatregelen in de gebieden zal het niet liggen, aan de wil van de mensen in de gebieden en de Oostenrijkse regering ook niet.

Het enige dat je nog tegenhoud is het reisadvies van onze regeringen, alles staat nu op oranje maar mocht het rond die tijd geel worden…

Corona Stoplicht stand 12 november 2020

Corona Stoplicht stand 12 november 2020

Wintersportseizoen

Het winterseizoen is een zeer belangrijke seizoen voor Oostenrijk, Bondskanselier Kurz had al aangegeven dat hij de skigebieden open wil houden. Het wintertoerisme in Oostenrijk is goed voor 15% van het Oostenrijkse BBP, honderdduizenden banen zijn afhankelijk ervan. Al snel heeft men maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat alles veilig verloopt, één van de maatregelen zorgt ervoor dat dit seizoen de après ski zoals men gewend is niet doorgaat.

Aan de maatregelen, de gebieden en de regering ligt het niet aan.

Oplopende positieve testen

Ook Oostenrijk heeft te maken met de oplopende positief geteste mensen, de afgelopen dagen lopen het aantal nieuwe positief geteste mensen terug maar of dit doorzet de tijd zal het leren. Vandaag (15 november 2020) zijn er in totaal 203.956 mensen positief getest daarvan zijn er inmiddels 125.674 mensen genezen, helaas zijn er wel 1.829 mensen overleden. Van de ruim 200.000 mensen zijn er 4.178 opgenomen in het ziekenhuis, waarvan 599 op de IC.

Alle cijfers zijn te vinden via bmi.gv.atcovid19-dashboard.ages.at en het stoplicht via corona-ampel.gv.at.

Lees ook onze liveblog.

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Turner Banner

Sport2000 Skischoen op Maat

Banner Sport2000 Ski Schoen op maat

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...