Lockdown Oostenrijk vanaf 22 november en vaccinatieplicht op komst

Dicjt Ferme gesloten afgesloten Bord

Lockdown Oostenrijk vanaf 22 november en vaccinatieplicht op komst

Bondskanselier Alexander Schallenberg (ÖVP), minister van Volksgezondheid Wolfgang Mückstein (Groenen), evenals de Tiroler Landeshauptman Günther Platter (ÖVP) en de Weense burgemeester Michael Ludwig (SPÖ) maakten het resultaat van de onderhandelingen vanmorgen bekend tijdens een persconferentie in Pertisau. Vanaf maandag 22 november gaat Oostenrijk voor 20 dagen in lockdown.

Er is besloten tot de volgende maatregelen:

20-daagse landelijke lockdown voor iedereen, d.w.z. niet-gevaccineerde, gevaccineerde en herstelde mensen, van middernacht tot middernacht. Alleen in uitzonderlijke gevallen mogen mensen hun huis verlaten. Na 10 dagen wordt de situatie opnieuw geëvalueerd. De lockdown eindigt automatisch voor gevaccineerde en herstellende mensen na 20 dagen (uiterlijk 12 december). Voor niet-gevaccineerde mensen zouden de maatregelen daarna ook moeten gelden. Mensen mogen hun huis alleen verlaten om naar hun werk te gaan, buiten te ontspannen, zorg voor mensen en het mijden van gevaar. Voor de dagelijkse basisbehoeften zoals boodschappen, doktersbezoek of het bezoek aan een tweede woning. Ook voor het halen van een vaccinatie of boostershot mag men het huis verlaten. Contacten buiten het huishouden worden sterk beperkt.

Daarnaast geldt uiterlijk vanaf 1 februari een vaccinatieplicht voor iedereen. De geldigheid van de Groene Pas wordt vanaf uiterlijk 1 februari 2022 teruggebracht naar zeven maanden voor de 3e prik.

Bondskanselier Alexander Schallenberg legt in de persconferentie uit dat ondanks maandenlange pogingen om mensen over te halen zich te laten vaccineren, het niet gelukt is om de vaccinatiegraad te verhogen in Oostenrijk.

Gezien de ernstige situatie is ook een kortstondige golfbreker noodzakelijk om mensenlevens te kunnen redden: er geldt vanaf a.s. maandag 22 november een lockdown, die zou moeten gelden tot 13 december. Ook komt er een FFP2 maskerplicht in alle gesloten binnenruimtes en waar mogelijk wordt thuiswerken de norm. Scholen en kinderopvang blijft vooralsnog geopend. Na 13 december is de lockdown alleen nog van toepassing op degenen die niet zijn ingeënt maar het 2G systeem zal nog lang blijven om nieuwe besmettingsgolven te voorkomen.

Schallenberg: “Niemand van ons doet dit graag. Maar gezien de golf van besmettingen moeten we zulke maatregelen nemen en steunen we dit allemaal. Het doet enorm pijn en Oostenrijk heeft meer dan genoeg vaccins op voorraad. Het doet pijn dat we zulke maatregelen überhaupt nog moeten nemen. Schallenberg verontschuldigde zich bij de gevaccineerde, die weer beperkingen zouden moeten accepteren omdat te veel mensen in dit land zich onsolidair zouden gedragen.

De lockdown voor niet-gevaccineerde mensen die vanaf 15 november ingegaan was, verhoogde de bereidheid om te vaccineren, maar niet in voldoende mate. “We moeten de realiteit onder ogen zien. We hebben te veel kanten, waaronder politieke, in ons land die tegen vaccinatie zijn. Dit is een aanval op ons gezondheidssysteem”, zei de kanselier.

Daarom wordt er vanaf 1 februari een verplichte vaccinatie ingevoerd. Dit is volgens de bondskanselier de enige manier om uit de coronapandemie te komen. Volgens Mückstein is de algemene verplichte vaccinatie grondwettelijk legitiem. Wel zal een goed beoordelingsproces worden gestart.

Het advies is daarnaast dat reeds volledig gevaccineerde personen een boostershot halen. Dit kan al vanaf 4 maanden na de tweede vaccinatie plaats vinden.

Ook de burgemeester van Wenen kwam aan het woord: De voortzetting van de maatregelen voor niet-gevaccineerde mensen na 13 december moet duidelijk maken dat degenen die bereid waren zichzelf en anderen te beschermen, hier voordeel bij moeten hebben. De ernst van de situatie moet niet alleen worden erkend, maar er moeten ook impopulaire maatregelen worden genomen om mensenlevens te redden en te beschermen. In solidariteit met Salzburg en Oberösterreich is daarom besloten tot een algehele lockdown. Mede doordat het opbouwen van immuniteit door vaccinaties weken in beslag gaat nemen en die tijd is er niet meer.

Men is zich er ook van bewust dat in veel branches grote verliezen zullen volgen omdat alles al was voorbereid voor kerst. De hulppakketten voor deze branches worden dan ook aangeboden.

Blijf ook in dit geval gewoon positief denken en blijf netjes in de reacties op de sociale media!

Bron: Tiroler Tageszeitung ORF

Dicht Ferme gesloten afgesloten Bord

Sport2000 Skischoen op Maat

Banner Sport2000 Ski Schoen op maat

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×