Lockdown Oostenrijk wat gaat dat kosten

Sölden 20 november 2021

Hopen dat wij met zijn allen snel weer live mogen genieten van dit soort plaatjes.

Lockdown Oostenrijk wat gaat dat kosten. De vierde lockdown is een feit en volgens berekeningen van Agenda Austria gaat dit duurder uitvallen.

De vierde lockdown zal duurder uit kunnen gaan vallen dan die in de herfst en winter een jaar geleden. De kosten zullen groter worden naarmate de vierde lockdown langer gaat duren. Dit blijkt uit berekeningen gemaakt door de liberale economische denktank Agenda Austria. Als op 12 december 2021 de lockdown eindigt zal het naar verwachting de belastingbetaler 2,7 miljard euro kosten. In vergelijking vorig jaar koste dat 2,4 miljard euro.

Derde lockdown duurde langer

In november vorig jaar was er een korte lockdown gepland echter ging Oostenrijk van de tweede direct over in de derde lockdown. Dit kostte de belastingbetaler “slechts” 3,8 miljard euro. Als Oostenrijk tot einde van dit jaar “dicht” blijft dan zullen de kosten oplopen tot 5,1 miljard euro. Dit bedrag is al door de minister van financiën Gernot Blümel (ÖVP) als “buffer” in de begroting gereserveerd.

Als de lockdown tot medio februari zal voortduren dan kan het verlies oplopen tot 10,6 miljard euro. Een jaar eerder was het verlies 8,7 miljard euro.

Reden van stijging

De reden voor de mogelijke kostenexplosie is dat de herfst van 2020 in economisch oogpunt veel zwakker was dan dit jaar. De herfst 2021 zat Oostenrijk al weer op het niveau van 2019 aldus Hanno Lorenz van de denktank in een interview afgelopen maandag met APA. Aangezien de lockdown begint vanuit hogere economische prestaties liggen de cijfers in vergelijking met een jaar eerder hoger. De zware lockdown van vorig jaar werd met kerst onderbroken hierdoor zijn de verliezen in deze periode wat lager.  “De economische schade was in deze periode slechts ongeveer de helft dan in de andere weken”, aldus Lorenz.

“Verwoestende gevolgen voor burgers en bedrijven”

Er is ook kritiek, immers het uitbreken van deze pandemie kan niemand de Oostenrijkse regering en de Bundeslanden de schuld van geven maar wel voor het “verwoestende crisisbeheer” aldus Agenda Austria. Wat er de afgelopen tien dagen op het politieke toneel is gebeurd is ongekend. Met verwoestende gevolgen voor de burgers en bedrijven van dit land, aldus Franz Schellhorn directeur van Agenda Austria.

Mocht de vierde lockdown tot en met 31 december 2021 gaan duren en er tot die tijd geen openingsstappen zullen zijn dan zullen de kosten voor 2021 iets hoger zijn. Hetzelfde geldt ook voor de schatting tot medio februari 2022.

Lees ook onze liveblog.

Bron: salzburg24.at

WERKZE OOSTENRIJK grote banner 900 600

Superskicard

© superskicard.com

Colada Sport2000 banner

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht