Lockdown voor niet-gevaccineerde?

Sölden 7 november 2021 @Ron Vlierberghe

Sölden 7 november 2021 foto via Facebookgroep Vrienden van FANtastisch Oostenrijk @Ron van Vlierberghe

Lockdown voor niet-gevaccineerde?

Landeshauptmann Wilfried Haslauer (ÖVP) van Salzburg besprak vandaag (10 november 2021)  als onderdeel van een crisisvideotop met de Oostenrijkse  regering en de Oberösterreich Landeshauptmann Thomas Stelzer (ÖVP) de verdere gang van zaken in de Corona-crisis. Minister van Volksgezondheid Mückstein gaf in een persconferentie blijk van een lockdown voor niet-gevaccineerde. Haslauer is “een beetje sceptisch” omdat de 2G-verordening heel dicht in de buurt komt van een lockdown voor niet-gevaccineerde mensen.

Een daadwerkelijke lockdown voor niet-gevaccineerde mensen is ook “moeilijk of onmogelijk” te controleren. Men kan dus discussiëren of dit een “symbolische maatregel” is. As. vrijdag willen de heren opnieuw met elkaar overleggen in een nieuwe videoconferentie. In ieder geval staat ​​een uitbreiding van de maskerplicht in Salzburg en een verhoogde bescherming van de ouderengroep met behulp van de boostervaccinatie op de agenda. Er moet “dringend” worden geadviseerd om de derde vaccinatie op te halen, “om de volledige vaccinatiebescherming te herstellen”, zei Haslauer.

Deze gebieden moeten open blijven

De Landeshauptmann van Salzburg noemde expliciet gebieden waar geen sluitingen zouden moeten zijn, namelijk: Onderwijs, scholen, kleuterscholen, detailhandel, gastronomie en de hotellerie moeten in ieder geval open blijven voor gevaccineerde mensen. “Dat is de zeer duidelijke strategie die we nastreven”, zei Haslauer.

Contactbeperkingen

Wekenlang is er al gewaarschuwd voor de “dramatische ontwikkeling” in de ziekenhuizen. Om de situatie onder controle te krijgen, moet men voortaan de contacten “categorisch afsluiten”, wat uiteindelijk een lockdown betekent.  “We bevinden ons in een situatie waarin we nog maar een kleine hoeveelheid resterende capaciteit hebben, en die moet worden opgebruikt.” Bijbehorende maatregelen zijn nu nodig om contacten te beperken, die door de politiek moeten worden genomen. De contactbeperking moet minimaal twee weken duren, zodat er binnen twee of drie weken een effect kan optreden.

Ook Stelzer (Oberösterreich) is kritisch op de regionale lockdown

Landeshauptmann Thomas Stelzer (ÖVP) van Oberösterreich beschouwt een regionale afsluiting als kritiek. In zijn deelstaat rijst de vraag of de ontwikkeling op de intensive care-afdelingen het daadwerkelijk noodzakelijk maakt om niveau 5 naar voren te halen. “Godzijdank zijn er veel intensive care-bedden”. Daarnaast is pas maandag met de 2G-regel een “zeer strenge maatregel” in werking getreden. “We hebben een overzicht nodig van wat ze brengen”, of dit de situatie niet onder controle kon krijgen.

Hoogste niveau aantal besmettingen

Minister van Volksgezondheid Wolfgang Mückstein zei in de middag over de huidige Corona-situatie: “We moeten de situatie zeer serieus nemen”. Hij verwees woensdag naar de 11.398 nieuwe besmettingen, het hoogste niveau sinds het begin van de coronapandemie. Het aantal nieuwe besmettingen in de verschillende Bundeslander ziet er alsvolgt uit.

  • Oberösterreich 3424
  • Niederösterreich 2176
  • Wenen 1587
  • Stiermarken 1222
  • Tirol 951
  • Salzburg 662
  • Vorarlberg 588
  • Karinthië 574
  • Burgenland 214

Donderdag wordt er door experts gediscussieerd over het vervroegen van niveau 5 – dat wil zeggen een lockdown voor niet-gevaccineerde mensen en of dit  zinvol is in de twee deelstaten?

Al voor de crisistop sloot kanselier Alexander Schallenberg (ÖVP) een lockdown uit, uit solidariteit met de niet-gevaccineerden. Maar als de ontwikkeling doorzet, sloot hij een lockdown voor niet-gevaccineerde mensen niet meer uit.

Lockdown voor niet-gevaccineerden nadert

Net als bij de vorige lockdowns konden niet-gevaccineerde mensen de woonruimte alleen om specifieke redenen verlaten. “Als het momentum niet stopt, zal het volgens het stappenplan snel geactiveerd gaan worden” aldus Kanselier Schallenberg.

Samenvattend: Op dit moment zeker geen Lockdown in Oostenrijk, morgen wordt er door experts naar gekeken en hier zal het laatste woord nog zeker niet overgesproken zijn.

We blijven het in de gaten houden.

Bron: Krone.at

Lees ook ons Liveblog

Alles over het stappenplan in Oostenrijk is HIER te lezen.

Online skipas Sölden

© Bergbahnen Sölden Fotograaf Christoph Nösig

Sport2000 Skischoen op Maat

Banner Sport2000 Ski Schoen op maat

WERKZE OOSTENRIJK grote banner 900 600

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...