Morgen lokaal 17 graden, zondag sneeuwdump

Februari start dit jaar erg mild met vandaag de eerste föhn situatie van 2019. Afgelopen nacht zorgde de föhn in oa. Vorarlberg en Tirol voor erg grote verschillen. Zo vroor het nog streng in de van West naar Oost liggende dalen, terwijl het amper vroor of zelfs al dooide in de van Zuid naar Noord liggende dalen. Maar vandaag zal het op alle hoogtes tot boven de 1500 meter gaan dooien.


Dit komt door de komst van een sterk lagedrukgebied boven Frankrijk. De wind is daardoor gedraaid naar het mildere Zuiden. Overigens is de lucht ronduit vochtig en dat is goed nieuws voor Oost-Tirol en Karinthië. Hier volgt vandaag intensieve sneeuwval. Tot 1000 meter kan hier vandaag maar ook morgen een halve tot hele meter vallen. Een heuse sneeuwdump hier.


Aan de Noordkant staat een föhnstorm die vooral vanmiddag flink aanwakkert. Na nog een heldere ochtend betrekt vanmiddag de lucht. Er volgt dan enige regen en op de bevroren ondergronden ijzel. In het Inntal kan het kwik stijgen tot 10 graden en in Innsbruck zijn windstoten tot over de 120km/u mogelijk. Ook in de bergen waait het flink, lokaal zijn windstoten tot over de 140km/u mogelijk.


Morgen trekt het lagedrukgebied richting de Golf van Genua. In Oostelijk Oostenrijk bereikt de föhn een climax waardoor uitzonderlijk warme en subtropische lucht over vooral de laagvlaktes van Oostenrijk trekt. De temperatuur stijgt hier her en der 20 tot 30 graden in 48 uur tijd. Richting het Westen zien we vooral aanhoudende regen (en sneeuw in Oost-Tirol).


Hierdoor is het verschil tussen Oost-Tirol en het Burgenland extreem groot. Terwijl het in Oost-Tirol flink door sneeuwt lijkt het wel lente aan de Neusiedler See. Al is het niet flink zonnig en staat er een flinke wind, koud is het zeker niet. Want lokaal gaat het hier 17 graden worden, dit zijn temperaturen die thuis horen in april.


Maar gelukkig is de warmere lucht ook zo weer Oostenrijk uit. Als in de nacht naar zondag het lagedrukgebied verder Oostwaarts trekt komt ook het kantelpunt van de stroming dichterbij. Uiteindelijk belanden we zondag weer volledig in de koude lucht. Daarbij hebben we ook nog eens een leuke sneeuwdump die voor de nodige centimeters gaat zorgen.


De hele zondag sneeuwt het dan tot een metertje of 500 flink door. Uiteindelijk valt er tot en met maandagochtend de hoeveelheid die hierboven weergegeven is. Dat mogen we toch wel een sneeuwdump noemen.


Maandag, dinsdag en woensdag is het dan weer flink koud in Oostenrijk. Vooral dinsdag en woensdag is de zon er ook flink bij. Dit gaan dus topdagen worden om te skiën. De langere termijn is wat onzeker, maar waarschijnlijk blijft het aan de rustigere kant voor Oostenrijk.

Jeroen Elferink

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×