Vandaag lokaal 17 graden, hoelang blijft de winter weg?


Oostenrijk ligt momenteel in een erg zachte stroming. Begeleid door een lagedrukgebied boven Spanje blijft de stroming de hele week vooral zuidelijk. Daar ligt natuurlijk geen winterkou voor handen. Wel is het vrijwel de hele week droog en krijgt de zon af en toe ook veel ruimte. Hierdoor is het zeker geen slechte week op de skipiste’s van Oostenrijk. Maar de zachte lucht zorgt wel voor een verdere afname van het sneeuwdek. Uiteindelijk zullen veel dalen onder de 1200 meter deze week groen worden.

Vanmorgen is eerst nog veel ruimte voor de zon. In de lagere dalen vriest het enkele graden. Op hoogte is het al dik boven nul. De lucht wordt alsmaar warmer vandaag. Daarbij gaat het ook nog eens stormen in de bergen. Vanmiddag zijn er zware tot stormachtige windstoten mogelijk, oplopend tot 100 km/u. Hierbij komt nog eens door de valbeweging achter de hoofdkam extra latente warmte vrij. Bekende fohndalen zullen ongekend hoge waarde’s van 14 tot 17 graden zien. De 17 in bijvoorbeeld het Rhein- of Inntal. Echter enkele dalen die in de luwte liggen kunnen profiteren van een koude inversie. Toch zal het overal boven nul komen. Uiteindelijk raakt het vanmiddag steeds meer bewolkt en trekt de vorstgrens zich terug richting de 3100 meter. Daarbij is het ook op de gletsjers bijzonder zacht voor december.


Morgen vergelijkbaar weer. Het grootste verschil zit hem vooral in de bewolking. Op veel plaatsen verloopt de dinsdag namelijk bewolkt. Verder zijn de temperaturen hetzelfde en staat er opnieuw veel wind. De fohnstorm wordt feller met nu windstoten tot lokaal 140km/u. Hierdoor zullen ook de inversiedalen zachter worden.

De hele week blijft dit beeld instant. Aan de zuidkant kan het soms ook nog eens tot wat regen komen. De sneeuwgrens ligt dan veelal rond de 2500 meter. Een hoogte die in mei vrij normaal is. Aan de noordkant juist droge condities met soms ook de zon erbij. Echt kaiserwetter zoals gisteren wordt het komende week niet. Pas zaterdag verandert dit.


Want zaterdag lijkt een omslagpunt te worden. De stroming verandert en lagedrukgebieden trekken weer het continent op, of zakken af richting de Middellandse Zee. Hierdoor wordt de stroming ook weer koeler. Sowieso komt het tot neerslag op of rond de zaterdag. Maar in detail is het nog niet zeker. De sneeuwgrens pendelt in de berekeningen tussen dal of halverwege berg niveau. Iets wat nogal grote consequenties kan hebben.


Ook in de pluim zien we afkoeling van komend weekend terug. Met een beetje geluk valt er tot sowieso 1000 meter een aardige laag sneeuw. Dat zal een mooi kerstcadeau voor Oostenrijk zijn.
De langere termijn oogt ten opzichte van gisteren gematigd positiever. Er zijn in ieder geval duidelijk koudere signalen in de pluim dan gisteren. Dat biedt hoe dan ook meer hoop.

Jeroen Elferink
Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...