Vanmiddag lokaal pittige hagelbuien verwacht

CampingWelt Brixen Hagel

archief foto

Vanmiddag lokaal pittige hagelbuien verwacht
Het is en blijft hoogzomers warm in Oostenrijk, en dat al in juni. Maar de hittegolf gaat ook gepaard met soms zomerse onweersbuien, zoals vandaag en morgen. Hoewel het vandaag op de meeste plaatsen droog blijft, verwachten we lokaal pittige hagelbuien!

Vanmorgen is het nog droog en schijnt de zon uitbundig. Regionaal kan hochnebel voorkomen maar vrijwel overal is dit voor 10 uur opgelost. Vanmiddag ontstaan er enkele stapelwolken maar de zon houdt de overhand, daarbij stijgt de temperatuur naar 28 tot 32 graden. Vanaf de tweede middaghelft stijgt de kans op enkele pittige onweers- en hagelbuien.

Volgens de modelberekeningen kunnen de hagelbuien hagelstenen opleveren van meer dan 2 of 3 centimeter in doorsnee. Op zich niet uniek in de Oostenrijkse zomer. Maar de kans dat het om hagelbuien gaat gezien de sterke updrafts is groot. Oftewel we verwachten direct dat er veel hagel naar beneden komt waardoor het om een dik pakket kan gaan.

De zwaarste buien verwachten we deze namiddag in Tirol en Karinthië. Elders hebben de droge periode de overhand waardoor het her en der gewoon ook een hele mooie zomerdag is.

Morgen verwachten we meer en sterkere onweersbuien, toch zal het aandeel hagelbuien een stuk kleiner zijn. Dit doordat de updrafts voor hagelbuien een stuk minder sterk is. Na een zonnige ochtend ontstaan opnieuw stapelwolken. Maar dit keer zien we de stapelwolken op uitgebreidere schaal ontstaan en al snel volgen regen- en onweersbuien. Voor de buien uit wordt het 27 tot 31 graden.

Donderdag zien we eigenlijk een kleine herhaling van de woensdag, opnieuw starten we zonnig. Maar de middag verloopt bewolkter met opnieuw enkele regen- en onweersbuien. Toch zullen de buien in minder grote getallen vallen door de komst van drogere lucht. Ook stijgt de temperatuur gemakkelijk naar de 29 tot 33 graden.


Vrijdag is het op en top zomerweer. Vrijwel de hele dag blijft het droog en zonnig, met een zuidelijke wind wordt tropische lucht aangevoerd waardoor het regionaal 34 of 35 graden kan worden. Pas tegen de avond volgen onweersbuien. Het weekend verloopt broeierig warm met opnieuw temperaturen rond de 30 graden en soms wat onweer. Pas na het weekend dalen de onweerskansen weer.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Alpen Reizen

Instagram Banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...