Lungau en de reus Samson

Lungau Samson

We kregen een ingezonden stuk van Peter Kelder die graag wat wil delen over de Reus Samson.

Der Riese Samson

In de Lungau (tussen de Niedere Tauern en Karinthië) kun je tussen mei en september een bijzondere processie treffen, die van ‘der Riese Samson’.

De processie bestaat uit de reus Samson, vaak met 2 dwergen en wordt begeleid door lokale muziekvereniging en de lokale bevolking. Samson voert op een aantal plekken een dans op, waarmee hij geluk brengt voor de betreffende ondernemer of de betreffende man/vrouw.

Het is een erg lokale traditie, slechts 12 plaatsen in de Lungau kennen de reus Samson en staat sinds 2010 op de UNESCO-lijst voor immaterieel erfgoed.

Geschiedenis van de legende

De sage van de reus Samson (Simson ook wel genoemd) werd al in 1635 voor het eerst beschreven. Samson symboliseert een historisch bijbelfiguur met bovenmenselijke krachten. Deze krachten zitten verscholen in de lange haren van Samson. Samson draagt de uitrusting van een Romeinse Legionair of van een soldaat uit de tijd van Napoleon. De Samsons in de Lungau zijn allen gekleed als legionair.

Samson is de beschermheilige van de Lungau en beschermt deze tegen rampen, onheil en andere catastrofes.

In de loop van de eeuwen zijn de processies met reuzen flink verminderd. Werden in de Middeleeuwen nog grote optochten uitgevoerd met verschillende Bijbelse figuren, enkel Samson heeft de eeuwenlange verboden door kerk en staat weten te overleven, en slechts op een beperkt aantal plaatsen.

De Pop

De Samson figuur heeft gemiddeld gezien een gewicht van zo’n 80 kilogram en wordt door een sterke jongeman uit het dorp gedragen. Deze wordt geassisteerd door 4 mannen die Samson ondersteunen en in kritische situaties ter hulp schieten. Deze assistenten worden Aufhabe genoemd (naar het duitse woord Aufladen).

De Samsons zijn tussen de 4.30 en 6.80 meter hoog. Ze dragen in de meeste gevallen in de Lungau een tunica, een sjerp over de schouder en heup en op hun hoofd een krijgershelm. Ze zijn bewapend met een lans en kromsabel.

Samson zien?

Dat kan van mei tot en met september. Op www.lungau.at is meer informatie te vinden.

Bekijk hieronder het Samson optreden in St. Margarethen. Dit is opgenomen op 22 juli 2018.

Van den Berg Sport wandelschoen op maat

Van den Berg Sport skischoen op maat

Oostenrijkse Winkel grote banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...