Einde sneeuwval niet inzicht, maak uw dak sneeuwvrij!

Scheffau gisteren, er wordt druk op de daken geruimd. Het is nodig want het stromingspatroon zit momenteel muurvast. We houden misschien wel de hele maand een zuivere nordstau. Slechts sporadisch zit er een drogere dag tussen. Voor een ieder die dan ook een huis, chalet of caravan in Oostenrijk heeft staan is de oproep duidelijk. Maak uw dak zo spoedig mogelijk sneeuwvrij! We gaan deze maand sneeuwrecords verbreken. En ongetwijfeld zullen veel daken het gaan begeven. In de dalen gaan we binnenkort ook zeker over een sneeuwdek van ruim 2 meter heen. Op de bergen ligt dit al minstens, lokaal al het dubbele.

Persoonlijk heb ik in mijn relatief korte leven als meteoroloog (25 lentes jong) nog nooit zulke standvastige winterweerkaarten gezien. Het aanhoudende stromingspatroon is bijna retrograde aan wat je mag verwachten voor januari. Lagedrukgebieden die zich constant handhaven boven kouder Oost-Europa en een immens hogedrukgebied dat voor de kust van Brittannië blijft liggen. Normaal zouden er eerder hogedrukgebieden boven het koude Oosten ontstaan. Dit omdat koude lucht zwaar is en zakt richting het aardoppervlak. Hierdoor stijgt automatisch ook de luchtdruk. In ieder geval verandert er komende week weinig aan dit beeld. Volgende week lijkt het wel te veranderen, maar de noordelijke stroming voor de Alpen blijft intact.

We kunnen wel in detail het weerbericht voor iedere dag schrijven maar dat wordt momenteel erg saai. Van de komende 8 dagen 6 met aanhoudende sneeuwval tot in de dalen. Geen kinderachtige hoeveelheden met in totaal 100-150cm erbij. Alleen vrijdag en pas halverwege volgende week is er kans op een beetje zon. Maar ook vrijdag blijft het tussen 2 sneeuwfronten in niet droog.

De komende dagen valt de meeste sneeuw in het Salzburgerland. Tot na het weekend lokaal weer 2 meter. Pittig voor skigebied Loser die gesloten is door het 4 meter dikke pakket. Dit lot wacht helaas meer skigebieden, het pakket gaat echt te dik worden. We gaan hard op weg richting de sneeuwrijkste winter van de eeuw. Nog een weekje en het is voor Tirol en het Salzburgerland makkelijk gelukt.

Doe kalm aan in de sneeuw! En kijk uit voor lawine’s. Morgenochtend hebben we tijdelijk even geen weerbericht. Gelukkig volgt er morgenavond om 18.00 er één voor in de plaats.

Jeroen Elferink

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...