Maandag flinke sneeuwstorm in Oostenrijk


Vandaag kunnen we nog eventjes genieten van een prachtige maar milde dag. Al begint de dag in het Noorden en Oosten met hochnebel. Deze lost vanmiddag gelukkig snel op. Ook trekken er in het Westen deze ochtend wolkenvelden over waaruit wat regen en zelfs ijzel valt. In het Tiroleroberland kan het op grote schaal glad zijn. Elders is het gewoon droog. In de middag lost vrijwel alle bewolking op en volgt er een zonnige middag. De zon schijnt vanmiddag enkele uren non stop en krachtig. Heerlijk weer dus om in de zon te zitten. Al trekt in de loop van de dag de wind wel aan, met in de namiddag zelfs in sommige dalen storm. Het is de föhn die opkomt. Het is daarbij 4 tot 14 graden, de 14 in de windrijke dalen. Op 1500 meter stijgt de temperatuur naar 6 graden.

Morgen is het opnieuw erg mild en warm met in de ochtend nog wat zon. In de loop van de dag raakt het bewolkt. Daarbij staat er een flinke stormwind met lokaal windstoten tot 130 km/u. Uiteindelijk volgt er uit de bewolking regen. Het is 2 tot 13 graden en op 1500 meter hoogte zelfs eventjes 10 graden. In de avond volgt flinke regen die uiteindelijk overgaat in sneeuw.

De winter komt terug met een sneeuwstorm


Maandag sneeuwt het gigantisch door aan de Noordkant. Vooral tussen Vorarlberg en het Salzburgerland kan er veel sneeuw vallen. De sneeuwgrens is weggezakt tot in de laagste dalen. Er kan veel sneeuw vallen, soms in enkele uren wel 10 tot 30 centimeter. Daarbij hebben we blizzard condities omdat de wind ook de gevallen sneeuw doet laten stuiven. Windstoten van 100 tot 140 km/u zijn goed mogelijk. Kortom een sneeuwstorm. Drogere condities aan de zuidkant, maar ook hier is het weer winters. We hebben te maken met een perfecte nordstau.


Dinsdag weinig verandering. Vooral de wind neemt nog even flink toe. Hierdoor neemt de kans op lawines sterk toe! Mogelijk dat we weer te maken krijgen met lawinegevaar 3 of 4. Aan de zuidkant komt een fohn te staan waardoor het hier in bijvoorbeeld Lienz mild wordt. Elders is het echt diepwinters met sneeuw tot in het Inn- en Rijndal. Op 1500 meter is het -10.


Na de dinsdag wordt het weerbeeld bepaald door de komst van een sterk hogedrukgebied. Hoe dit hoog precies ontwikkeld is nog een beetje onzeker. Hij kan uitgroeien richting het Noorden (koudeoptie) maar ook richting Oost-Europa(mildere optie). Ook is een fusering met het Azorenhoog mogelijk waarbij er met de temperaturen weinig veranderd. Het lijkt er in ieder geval op dat we te maken krijgen met een aantal mooie en zonnige dagen. Genieten dus na de sneeuw! Nu eerst even de sneeuwstorm afwachten…

Jeroen Elferink

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht