Magdalensberg een bezoek waard!

Magdalensberg

Magdalensberg een bezoek waard!

De Magdalensberg, vroeger de Helenenberg genoemd ligt ten noordoosten van Klagenfurt en ligt op 1.059 meter hoogte. De Romeinse „Stadt auf dem Magdalensberg“ is één van de grootste opgravingen in de oostelijke Alpen.

In 1948 werd er met de opgravingen begonnen. Het park is 4 ha en de ruïnes tonen hoe deze stad er vroeger heeft uitgezien. Hieronder twee foto´s die tonen de opgravingen.

Magdalensberg

Geschiedenis

De stad op de Magdalensberg werd 100 jaar voor Christus gebouwd op circa 1000 meter boven de zeespiegel. Het was het Italiaanse handels- en productiecentrum van het toenmalige nog vrije Keltische koninkrijk Noricum. Daardoor had deze stad de Italiaanse Flair die je verder nergens tegenkwam.

In het middelpunt van de stad ligt het “Tempelbezirk” die aan het Forum grensde. In een grote hal met 2 kamers (Praetorium) vonden de openbare samenkomsten en rechtspraken plaats. Het is de eerst bekende plek in Oostenrijk waar een soort van Rijksoverheid was.

In het openbare badhuis is tegenwoordig het centrale museum ingericht. Hier is ook het bronzen beeld van de “Jünglings vom Magdalensberg” te zien als ook de vondsten uit de keizerlijke goudgieterij. Tijdens de laatste opgravingen werd het unieke complex van de goudfabricage ontdekt. Hieruit viel op te maken dat deze stad de eerste Oostenrijkse hoofdstad was.

In 100 na Christus werd de stad opgeheven omdat keizer Claudius Noricum een andere provinciestad in het Romeinse Rijk annexeerde, namelijk Virunum (Wenen). Tijdens het lopen door en langs deze opgravingen staan overal vitrines opgesteld met vondsten en teksten om meer duidelijkheid te geven van hetgeen je ziet.

Workshops

Dagelijks is er van 14.00-17.00 uur een afwisselend kinderprogramma met broodbakken, beitelen van steenschriften, mozaïeken maken, munten slaan etc. Een kinderverjaardagspartijtje kan hier gevierd worden op de manier waarop vroeger de Kelten en Romeinen dat ook deden.

Rondleidingen zijn altijd mogelijk op aanvraag.

Openingstijden

1 mei – 31 oktober op dinsdag tot zondag van 09.00-17.00 uur.

Jauntal met Hochobir

Na het bezoek aan deze opgravingen kan je de weg verder door naar boven rijden waar je uitkomt bij een hotel/restaurant en een mooie oude katholieke kerk waarin veel bruiloften plaatsvinden vanwege de unieke ligging. Met de bouw van deze in laatgotische stijl gebouwde kerk werd in 1462 begonnen en was aan het einde van de 15e eeuw klaar. Hier heb je een schitterend uitzicht over het hele Jauntal. Rechts van je zie de plaats St. Veit a.d. Glan liggen en aan de overkant de Karawanken met de hoogste berg aan Oostenrijkse zijde de Hochobir, tot aan de Petzen toe. De Karawanken is een bergketen die de natuurlijke grens vormt met Slovenië. Naast het hotel is er een liefdevol opgeknapt klein huisje de zogenaamde “Troadkasten”, dat door zijn unieke uitstraling door iedereen die boven is wel gefotografeerd wordt. In bijna elk sprookje kan je je dit huisje wel voorstellen. Ook hier kan je de nacht doorbrengen.

Magdelensberg

Tenslotte is er een omheind stuk land waar de verschillende dieren rondlopen zoals o.a. herten. Als je voor een arrangement geboekt hebt mag je hier mee naar binnen om het voeren van de dieren bij te wonen.

Magdelensberg hert

Jaarlijks wordt er vanaf de Magdalensberg de beroemde “Vierbergelaufs” wandeltocht georganiseerd, de zogenaamde Pelgrimstocht. Na een heilige mis wordt er om 00.00 uur gestart met de wandeling, weer of geen weer. In het donker met koplamp of zaklamp zoeken de wandelaars zich de weg naar de tweede bestemming de Ulrichsberg waar ze tegen 6.00 uur aankomen en met goed weer de zon zien opkomen. Voor deze gelegenheid de Zonopkomstberg genoemd en waar zich een gedenkteken bevindt. Hierna vervolgt de wandeling zich naar de Veitsberg, of wel de Middagberg, waar de wandelaars tegen 12.00 uur aankomen en hun wens kunnen uitspreken bij de wensklok. Hierna volgt het laatste deel van de tocht naar de Lorenziberg op 1.151 meter hoogte en bij deze tocht ook wel de Zonsondergangberg genoemd waar de wandelaars tegen 16.00 uur aankomen. Hier volgt nog een gezellige afsluiting van deze nacht-dag en om 18.00 vertrekt dan de bus of bussen weer terug naar het uitgangspunt. Verplicht nummer bij deze tocht is om een grote zak snoep mee te nemen om aan de kinderen uit te delen die je onderweg tegenkomt. En ja de kinderen rekenen erop! Ik heb deze wandeling in het kort weergegeven omdat, ondanks dat ik hem zelf niet gelopen heb, van iedereen die hem ´gedaan´ heeft hoor dat het een unieke ervaring is die ze niet meer vergeten.

Naast bovengenoemde, zeer bekende wandeling, zijn er heel veel prachtige wandelingen te maken met als uitgangspunt de Magdalensberg van makkelijk tot middelzwaar van kort tot een hele dag lang.

Kortom een bezoek aan de Magdalensberg is absoluut de moeite waard.

Van den Berg Sport wandelschoen op maat

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

FANtastisch Oostenrijk heeft twee facebook pagina’s. Één daarvan is special voor jullie gemaakt. Op de facebookgroep Vrienden van FANtastisch Oostenrijk kunnen jullie de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Heb je leuke plaatjes deel die dan en het lidmaatschap van deze groep is uiteraard GRATIS.

Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto en of video is genomen. Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...