Man ligt al 3 maanden onder een lawine in het Pitztal

Pitztaler Gletsjer

Man ligt al 3 maanden onder een lawine in het Pitztal

Op 23 december is er een lawine afgegaan bij de Pitztaler Gletsjer (niet op de piste!) en daarbij is één persoon niet meer gevonden. De Tiroler ligt al drie maanden onder een lawine.

In december werd een 46-jarige man bedolven onder een enorme lawine in het Pitztal. De zoektocht is tot nu toe zonder succes geweest. Het is momenteel nog diep winters achterin het Pitztal.

In het Rappenkopfgebied (2320 m) in de gemeente St. Leonhard werd op 23 december 2023 een 46-jarige toerskiër bedolven door een enorme lawine. Sindsdien ligt de man onder sneeuwmassa’s, waarvan sommige tien tot twaalf meter hoog zijn. De hulpdiensten waren al dagen op zoek naar de Pitztaler, en zijn daar nog steeds mee bezig. “We controleren regelmatig”, meldt Christian Rimml, voorzitter van de bergreddingsdienst Innerpitztal. De man zou echter waarschijnlijk geen lawinepieper bij zich hebben gehad. Er is de afgelopen weken vrijwel geen sneeuw gesmolten. De komende weken zal dat  waarschijnlijk gaan veranderen: “Zodra het mogelijk en zinvol is, gaan we met speurhonden de lawinekegel doorzoeken en hopen dan de begraven persoon te vinden”, zegt Rimml.

Soortgelijke zaak uit 2008

Dit is niet het eerste geval voor de bergredders in dit gebied. In mei 2008 werd een Duitse toerskiër bedolven onder een enorme lawine in het Taschachtal. Ook hier waren de hulpdiensten dagenlang bezig met het vinden van de 34-jarige. “Vervolgens hebben we in de Taschachbach barrieres geplaatst en daar om de dag gecontroleerd of de man was aangespoeld”, herinnert Rimml zich. Ongeveer 14 dagen later waren de inspanningen succesvol: de dode toerskiër werd ontdekt en geborgen.

Bij toeren op de Rappenkopf moet je echter met alles rekening houden.

Als de speurhonden het begraven slachtoffer niet vinden, hoef je alleen maar te wachten. “Ik reis veel in dit gebied omdat het voor de deur ligt. Het is mogelijk dat we de man pas midden tot eind mei zullen vinden”, aldus Rimml.

Pitztaler Gletsjer

Bron: Tiroler Tageszeitung

Van den Berg Sport skischoen op maat

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Summit Travel banner 2020 1000x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×